Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11 ΦΕΒ 2024 ΚΟΠΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ: ΧΩΡΙΟ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ – ΟΡΟΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11 ΦΕΒ 2024 ΚΟΠΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ: ΧΩΡΙΟ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ – ΟΡΟΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Το χωριό Λιγκιάδες

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η εξόρμηση θα περιλαμβάνει τα εξής:

α. 1η ΗΜΕΡΑ (Σάββατο): 07:00 π.μ., αναχώρηση με λεωφορείο από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του ΚΤΕΛ Λάρισας, με:

  • 1η στάση στο σταθμό αυτοκινήτων Καλαμπάκας, για 15 λεπτά περίπου.
  • 2η στάση στο χωριό Μέτσοβο, για καφέ για 1ω30’ περίπου.
  • 3η στάση στην πόλη των Ιωαννίνων για βόλτα και φαγητό (όσοι επιθυμούν) για 2ω περίπου.

και με τελικό προορισμό το χωριό «Λιγκιάδες Ιωαννίνων (940 μ.)» (Εικόνα 1). Θα ακολουθήσει τακτοποίηση και ανάπαυση στους ξενώνες του χωριού «ΑΓΝΑΝΤΙΟ» και «ΑΡΚΤΟΣ».

– 19:30’, δείπνο, διασκέδαση και κοπή πίτας στο εστιατόριο «Κουκουβάγια» (Εικόνα 5).

β. 2η ΗΜΕΡΑ (Κυριακή): 07:00’, θα δοθεί πρωινό στο χώρο των ξενώνων.

08:30’, εκκίνηση της ανάβασης στο όρος Μιτσικέλι και κοπή της ορειβατικής πίτας στο καταφύγιο του Μιτσικελίου (ΚΤΦ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΤΟΔΟΥΛΟΣ), και εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, συνέχιση της πορείας για την κορυφή.

– 15:00’ – 15:30’, (εκτίμηση) λήξης της πορείας.

       – 15:45’ – 16:00’ (περίπου), αλλαγή ρούχων και αναχώρηση για Λάρισα.

  • 1η στάση στο σταθμό αυτοκινήτων της πόλης των Ιωαννίνων, για 1ω περίπου, για φαγητό και ανάπαυση.
  • 2η στάση στο σταθμό αυτοκινήτων Καλαμπάκας, για 15 λεπτά περίπου.
  • 20:30’ – 21:00’ (εκτίμηση), άφιξη στη Λάρισα.

 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Οι Λιγκιάδες βρίσκονται σε υψόμετρο 940 μέτρων. Το πανέμορφο χωριό Λιγκιάδες βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Είναι πολύ κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων και απέχει μόλις 12 χλμ. Διαθέτει πανέμορφη θέα προς την πόλη, τη λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της και τις απέναντι κορυφές του όρους Τόμαρος. Υπήρχαν δύο οικισμοί, οι Άνω Λιγκιάδες (1150μ.) όπου έμεναν το καλοκαίρι και οι Κάτω Λιγκιάδες (940μ) όπου έμεναν τον χειμώνα, και όπου τελικά αναπτύχθηκε το χωριό. Υπήρξε ανέκαθεν κτηνοτροφικό χωριό με τα κοπάδια του να είναι ελευθέρας βοσκής στις πλαγιές του Μιτσικελίου φέρνοντας τους κατοίκους σε άμεση αντιπαράθεση με την άγρια πανίδα του βουνού (λύκοι, αρκούδες). Στους Λιγκιάδες θα συναντήσετε την μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία ήταν σπουδαίο πνευματικό κέντρο της Ηπείρου τον 17ο αιώνα. Ιδρυτής της θεωρείται ο λόγιος και κληρικός Βησσαρίων Μακρής, ο οποίος πέθανε στη μονή το 1699 μ.Χ.

Ο οικισμός των Λιγκιάδων έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, έχει περίπου 100 κατοίκους και απέχει συνολικά 12 χλμ. από τα Γιάννενα.

 

β. Ιστορικά Στοιχεία: Το μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε μερικά χρόνια αργότερα στην ίδια θέση. Στις 3 Οκτωβρίου του 1943 έξι καμιόνια με Γερμανούς καταδρομείς της μεραρχίας «Εντελβάις» εισέβαλαν στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων και διέπραξαν ένα φριχτό έγκλημα. Πυρπόλησαν τα σπίτια του χωριού, σκότωσαν και έκαψαν, όσους κατοίκους δεν είχαν διαφύγει.

Από τα 82 θύματα του ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων, τα 34 ήταν παιδιά και μωρά, οι 37 ήταν γυναίκες και οι 11 ηλικιωμένοι. Από τη «μαύρη» λίστα των εκτελεσθέντων απουσιάζουν οι νέοι άντρες, εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού. Αν και ήταν Κυριακή, δηλαδή αργία και ημέρα εκκλησιασμού, ο παπάς της περιοχής λειτουργούσε σε ένα διπλανό χωριό και έτσι οι περισσότεροι άντρες αποφάσισαν να πάνε στα χωράφια τους για να δουλέψουν.

γ. Ορειβατική Πορεία: Χωριό Λιγκιάδες – Κορυφή Μιτσικελίου (Εικόνα 2).

 

     ΕΙΚΟΝΑ 2: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ – ΚΟΡΥΦΗ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ»

Το Μιτσικέλι (1810 μ.), που υψώνεται πάνω από τη λίμνη των Ιωαννίνων είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα βουνά της Ηπείρου. Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν κυρίως τον ασφαλτοστρωμένο αυτοκινητόδρομο που ανεβαίνει σχεδόν ως τη κορυφή του αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που προτιμούν να ανέβουν στο βουνό με τα πόδια, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που αρχίζει λίγο έξω από το χωριό Λιγκιάδες. Μια διαδρομή που είναι σίγουρα πολύ πιο όμορφη και με τη θέα της αποζημιώνει όσους την προτιμούν.

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από ένα πλάτωμα μιας στροφής που βρίσκεται λίγα μέτρα πριν φτάσουμε στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες. Στο σημείο αυτό υπάρχει σχετική σήμανση που μας υποδεικνύει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε και που έχει ως αρχικό στόχο το ορειβατικό καταφύγιο (Υψομ:1279 μ.) που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού.
Το τμήμα αυτό του μονοπατιού είναι ευδιάκριτο και καλά σηματοδοτημένο. Αρχικά η διαδρομή μας  θα ανηφορίσει τις πλαγιές του βουνού, πάνω από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με τη θέα προς αυτό να είναι εκπληκτική. Γρήγορα όμως το μονοπάτι θα στρίψει και θα μπει σε μια «λάκκα». Με το που θα βγούμε από τη λάκκα η διαδρομή μας θα διασταυρωθεί μ’ έναν χωματόδρομο.

Περνώντας από στάβλους, θα στρίψουμε δεξιά και για λίγο θα ακολουθήσουμε το χωματόδρομο. Σύντομα θα μπούμε για ένα μικρό διάστημα και πάλι στο μονοπάτι μας και λίγο πριν συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου θα ξαναβγούμε στο δρόμο.

Ολιγόλεπτη και αυτή η πορεία μας στον χωματόδρομο αφού αμέσως μετά το εξωκλήσι η διαδρομή μας θα αφήσει και πάλι το δρόμο και θα ανηφορίσει προς το καταφύγιο, όπου και θα φτάσουμε σε λίγα λεπτά (Εικόνα 4) (Στοιχεία πορείας έως το ΚΤΦ: 4 χλμ, ΩΠ: 1ω45’ Υψ. Διαφ. 430 μ.).

Φεύγοντας από το καταφύγιο η διαδρομή μας θα διασταυρωθεί με τον ασφαλτόδρομο που ανηφορίζει και αυτός προς τη κορυφή. Εμείς θα περάσουμε στην απέναντι πλευρά του δρόμου και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ξεκινάει από εκεί, δίπλα από τη βρύση και μετά από πορεία περίπου 1ω30’ (2,5 χλμ.) θα μας οδηγήσει στον προορισμό μας (Υψομ. κορυφής 1810 μ.).

Στο τελευταίο αυτό στάδιο της διαδρομής μας η πορεία μας θα γίνεται σ’ ένα μονοπάτι χωρίς εμφανή σήμανση και σε ορισμένα σημεία αρκετά ασαφή,  χωρίς αυτά όμως να μας δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

Η πορεία μας αρχικά  θα ανηφορίσει προς τη πίσω πλευρά του βουνού και στη συνέχεια το μονοπάτι ξαναεπιστρέφει προς τη πλευρά του βουνού που φαίνεται από τη πόλη των Ιωαννίνων και από εκεί θα προσεγγίσουμε και την κορυφή (Εικόνα 3).

Η θέα σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, ιδίως από το καταφύγιο και μετά, είναι εκπληκτική και οι στάσεις για να την απολαύσουμε απαραίτητες.

Επιστροφή από το ίδιο δρομολόγιο.

  1. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α. ΑΡΧΗΓΟΣ: Φαφάνας Στέργιος.

           ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (συνολικά με την επιστροφή).

           ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 13 χλμ. (συνολικά με την επιστροφή).

           ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +900 μ. (ως την κορυφή).

           ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+ Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού). Εάν υπάρχει χιόνι, ο βαθμός δυσκολίας θα γίνει 2 και ο χρόνος πορείας θα αυξηθεί.

β. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί 2η Ομάδα ορειβατών που θα επιστρέψει μετά από το καταφύγιο στους Λιγκιάδες, τα στοιχεία πορείας θα είναι:

           ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω15’ (συνολικά με την επιστροφή).

           ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 8 χλμ. (συνολικά με την επιστροφή).

           ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +430 μ. (ως το ΚΤΦ).

   ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

 

   ΕΙΚΟΝΑ 3: Η κορυφή του όρoυς «ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ»

        ΕΙΚΟΝΑ 4: Το ορειβατικό καταφύγιο Μιτσικελίου (1279 μ.)

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α. Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις, προκαταβολή ή εξόφληση της εξόρμησης στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία Δευτέρα έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος) ή απευθείας στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο τηλέφωνο 6972084179. Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρη η συνδρομή της εξόρμησης. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κατοχύρωση της συμμετοχής θα συμβεί ΜΟΝΟ με την εξόφληση της εξόρμησης).

β. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

   (1) 85€ για τα μέλη – 95€ για τα μη μέλη.

         Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:

        (α) Η μετακίνηση με πολυτελές λεωφορείο.

        (β) Η διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες στους Λιγκιάδες με πρωινό.

        (γ) Το δείπνο, το οποίο θα περιλαμβάνει: σαλάτα, ορεκτικά, κυρίως πιάτο και απεριόριστα ποτά. Έχει ληφθεί μέριμνα και για μενού χορτοφάγων, για όσους το επιθυμούν και το δηλώσουν έγκαιρα στα γραφεία του συλλόγου.

(2) 65€ για τα μέλη – 75€ για τα μη μέλη (χρήση των οχημάτων ΙΧ).

         Στην τιμή περιλαμβάνεται:

        (α) Η διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες στους Λιγκιάδες με πρωινό.

        (β) Το δείπνο, το οποίο θα περιλαμβάνει: σαλάτα, ορεκτικά, κυρίως πιάτο και απεριόριστα ποτά. Έχει ληφθεί μέριμνα και για μενού χορτοφάγων, για όσους το επιθυμούν και το δηλώσουν έγκαιρα στα γραφεία του συλλόγου.

(3) 30€ για τα μέλη – 40€ για τα μη μέλη (χρήση των οχημάτων ΙΧ και διαμονή σε σκηνές σε χώρο που έχει προβλεφθεί).

     Στην τιμή περιλαμβάνεται το δείπνο, το οποίο θα περιλαμβάνει: σαλάτα, ορεκτικά, κυρίως πιάτο και απεριόριστα ποτά. Έχει ληφθεί μέριμνα και για μενού χορτοφάγων, για όσους το επιθυμούν και το δηλώσουν έγκαιρα στα γραφεία του συλλόγου.  

(4) 12€ για τα μέλη και 18€ για τα μη μέλη, για χρήση των οχημάτων ΙΧ και συμμετοχή μόνο στην ορειβατική πορεία της Κυριακής.

 

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο, πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εξόρμησης, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος και αρχηγό της εξόρμησης Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση του αρχηγού, αλλά και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, ευχόμαστε

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

 

ΕΙΚΟΝΑ 5: Το εστιατόριο «Κουκουβάγια»

 

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΗ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙΟΥ

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ

“ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ” – ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ

ΞΕΝΩΝΑΣ “ΑΓΝΑΝΤΙΟ”

 

ΞΕΝΩΝΑΣ “ΑΡΚΤΟΣ”

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email