Ο Σύλλογος

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ»

Ο «Σύνδεσμος εκδρομών η Υπαίθριος ζωή», ιδρύθηκε στις 23-10-1922 στην Αθήνα από πέντε νέους, οι οποίοι περιορισμένοι από μια βροχή, κάτω από ένα αντίσκηνο στην Πεντέλη, συνέλαβαν την ιδέα να οργανώσουν ένα σωματείο. Οι στρατιωτικές τους όμως υποχρεώσεις τους απέσπασαν από το σωματείο.


Μόλις το χειμώνα του 1923 προς το 1924, ο μικρός πυρήνας ανασυγκροτήθηκε και με νέα μέλη έγινε ένα κανονικό σωματείο. Το Νοέμβριο του 1925 η «ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ ΑΘΗΝΩΝ» κατορθώθηκε να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών το καταστατικό και έτσι αναγνωρίστηκε επίσημα και σύμφωνα με το νόμο.


Η υπαιθριακή οικογένεια ευτύχησε να συγκαταλέξει στους κόπους της μεγάλα ονόματα, όπως: Δημ. Μητρόπουλο (μουσικό, μαέστρο, πιανίστα), τον Άγγελο Σικελιανό (ποιητή), το Γεώργιο Βλάχο (δημοσιογράφο) κ.α.

Έρχεται το 1937, χρονιά σημαδιακή για τη Λάρισα. Μια ομάδα από αγνούς και δραστήριους φυσιολάτρες, αποφάσισαν να κινηθούν για την ίδρυση τμήματος της Υπαιθρίου και στη Λάρισα. Το Κ.Δ.Σ είναι σύμφωνο και στις 7 Ιανουαρίου 1937 εγκρίθηκε επίσημα η ίδρυση τμήματος Υπαιθρίου στην πόλη μας.

Ιδρυτικά μέλη: Κούβαρος Δ., Κουβάρου Δ., Τσιτώνας Αστ., Σκένδρος Σπ., Νικοδήμος Ευάγ., Νάνος Δ., Χρηστίδης Ν., Κουρσούμης Αστ., Τσούλκας Χρ., Ξεφτέρη Ελένη, Τουρών Χαΐμ, Χαλλ Αιμίλιος και Γκόλαντας Κ. Και για την ιστορία, η πρώτη του εκδρομή: Αγιά-Νιβόλιανη (σημερινό Κεφαλόβρυσο) με τη συμμετοχή 50 ατόμων (ρεκόρ για εκείνη την εποχή).

Στη συνέχεια πλαισιώνεται γρήγορα με νέα μέλη, όλα ενεργά και σύντομα αποκτάει την εκτίμηση και την αγάπη των κατοίκων της Λάρισας. Οι άνθρωποι της πόλης μαθαίνουν να προσεγγίζουν την Ελληνική φύση και αναπτύσσεται έντονη η εκδρομική, πολιτιστική και κοινωνική δράση.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και της εθνικής τραγωδίας, διακόπτεται η φυσιολατρική δράση του συλλόγου, αλλά τα μέλη συνεχίζουν έντονη εθνική και κοινωνική δραστηριότητα.

Στις 5-5-1954 εγκρίνεται  η επανίδρυση του τμήματος. Έτσι ανανεωμένη η Υ.Ζ, με καινούργια μέλη, αλλά με το ίδιο «Υπαιθριακό Πνεύμα», συνεχίζει τη δράση σε όλους τους τομείς. Την αναγνώριση του έργου της Υ.Ζ αποτελεί η απονομή του βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών το 1987, που τιμά όλους μας.

Μέχρι το 1997 η Υ.Ζ Λαρίσης λειτουργεί ως παράρτημα του συλλόγου Αθηνών. Από 18-12-1997 διαχωρίζεται και λειτουργεί αυτόνομα. Σκοπός του συλλόγου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού είναι: « η διάθεση της αγάπης προς τη φύση και ειδικότερα προς την Ελληνική Ύπαιθρο και τους κατοίκους της, η διάδοση του εκδρομικού πνεύματος , η μελέτη, η έρευνα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των φυσικών και αρχαιολογικών θησαυρών…..η αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών…..»

Έτσι έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες εκδρομές, ημερήσιες, πολυήμερες, πεζοπορικές, ορειβατικές (αναβάσεις σε πάρα πολλές κορυφές της Ελλάδας και του εξωτερικού), τουριστικές στο εσωτερικό και εξωτερικό, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, κρουαζιέρες στα νησιά.

Επίσης οργάνωσε διαλέξεις, χορούς, συνεστιάσεις, δενδροφυτεύσεις, προσφορές σε κοινωνικές οργανώσεις. Όλα αυτά γίνονται με την προσφορά κάποιων μελών, που όπως προβλέπει το Άρθρο 5 παρ. γ’: «ουδεμιάς δικαιούνται αμοιβής για τις προσφερόμενες προς το σύλλογο υπηρεσίες των».

Αξίζει εδώ να αναφέρω τα ονόματα των προέδρων της Υ.Ζ Λάρισας από το 1954 και μετά:
1954: Χάτζιος Αλέξανδρος.
1954 ως 9-2-1998 Αγοραστίδης Δημήτριος
17-2-1998 ως 5-6-1999: Κωστόπουλος Γεώργιος
30-8-1999 ως 14-2-2012 Αντωνόπουλος Αχιλλέας
14-2-2012 ως 13-2-2016 Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος
17-2-2016 ως 3-3-2018 Κούκος Δημήτριος
5-3-2018 ως 14-2-2019 Σούμμας Νικόλαος
21-2-2019 έως σήμερα Στρούλια Χρυσή

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι:
Πρόεδρος : Στρούλια Χρυσή
Αντιπρόεδρος : Κούκος Δημήτριος
Γενικός Γραμματέας : Μπλέτσα Αθανασία
Ταμίας : Πάλλας Αλέξανδρος
Έφορος Εκδρομών : Σούμμας Νικόλαος
Βοηθός Γραμματέα : Γαϊτάνη Ουρανία
Βοηθός Ταμία : Καλαμπούκας Βασίλειος
Σύμβουλος-μέλος : Καλαμάτας Αθανάσιος
Σύμβουλος-μέλος : Λυμτσιούλη Ασπασία

Αναπληρωματικά μέλη (κατά σειρά ψήφων) είναι οι : Λυμτσιούλη Ασπασία, Νταλούσης Δημήτριος, Δημακόπουλος Απόστολος, Χαϊνταρλής Δημήτριος, Πλιούτσιας Δημήτριος και Μπριζιώτης Χρήστος.

Η νέα Εξελεγκτική Επιτροπή είναι: Ζουρνατζής Γεώργιος Ρουμπακιάς Ιωάννης Νάτσιου Ευαγγελία Αναπληρωματικά μέλη (κατά σειρά ψήφων) είναι οι : Καλαμάτας Ιωάννης και Τσιόπας Αναστάσιος

Όλοι μας, σε κάθε εκδρομή με την Υ.Ζ. νιώθουμε ότι είμαστε με την οικογένειά μας, με τη μάνα μας την Υ.Ζ. Αν κάποια Κυριακή δεν πάμε εκδρομή, αρρωσταίνουμε, κάτι μας λείπει, έχουμε κατά κάποιο τρόπο εξάρτηση από: το βουνό, την παρέα, τη διασκέδαση, το περπάτημα… Κάποιος που δεν μας έχει γνωρίσει από κοντά ίσως αναρωτηθεί «τι είναι αυτό που δένει μεταξύ τους αυτούς τους ανθρώπους τους δίνει τόση δύναμη και αγάπη»;

Θα ήθελα απλώς να τους παροτρύνω: πρωινό ξύπνημα, καλη διάθεση και με ήλιο ή βροχή ή με χιόνι, ας αποκτήσει ιδίαν γνώμη ακολουθώντας κάποιες από τις εκδρομές μας που έχουμε στο πρόγραμμα, που εκδίδεται κάθε χρόνο. Ύστερα θα αναρωτιέται και ο ίδιος: «Ποια εκδρομή ήταν καλύτερη; Ποιό μέρος ήταν  ωραιότερο; Πότε περάσαμε πιο όμορφα;» Εύχομαι σε όλους: καλές αποδράσεις και…πάντα ψηλά.

Καλογήρου Πηνελόπη (Γραμματέας Υ.Ζ. Λάρισας)
Βιβλιογραφία: ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ ΖΩΗΣ & ΔΡΑΣΗΣ Υ.Ζ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1935-1975.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ «Η ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ ΧΡΟΝΙΚΟ 1994-1995»
«60 ΧΡΟΝΙΑ (1935-1995) Υ.Ζ. ΤΜΗΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ»
«70 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ 1922-1992»