Κατηγορίες
Ανακοινώσεις

Κοινή θεσσαλική ορειβατική πορεία

Η κοινή Ορειβατική πορεία την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
Ανατολή (960μ) – θέση Τράπεζος (1400μ) – κορυφή Όσσας (1978μ)

Η πρώτη κοινή πορεία των θεσσαλικών συλλόγων για το 2018 θα διοργανωθεί από την Υπαίθριο Ζωή Λάρισας (ΥΖ Λάρισας) και τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας (ΕΟΣ Λάρισας) και ξεκινά από το χωριό Ανατολή του Δήμου Αγιάς (960μ) έως την κορυφή του Κισσάβου (1978μ).

Η οδική διαδρομή έχει ως εξής. Στο δρόμο από τη Λάρισα προς την Αγιά και τα παράλια του νομού, στα 21χλμ απόσταση είναι το χωριό Δήμητρα και 18χλμ ψηλότερα η Ανατολή. Από εκεί είναι η αφετηρία για την ανάβαση από τη νότια πλευρά του βουνού στην κορυφή της Όσσας. Το χωριό αποτελεί έναν από τους έξι παραδοσιακούς οικισμούς του νομού και το παλιό του όνομα είναι Σελίτσανη.
Το όνομα αυτό είναι σλάβικης προέλευσης (από τη λέξη «σέλο» = χωριό, και το υποκοριστικό της «σέλιτσε» = μικρό χωριό). Παραπέμπει στα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα στην κάθοδο των Σλάβων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.
Σε μικρή απόσταση 4χλμ από το χωριό βρίσκεται η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου ένα πολυεθνικό γυναικείο μοναστήρι που αξίζει μια επίσκεψη.

Η ορειβατική διαδρομή, που αποτελεί τμήμα του εθνικού μονοπατιού Ο2, από το χωριό έως την κορυφή με επιστροφή είναι μήκους περίπου 17χλμ (2×8,5) και συνολικά εκτιμάται στις 8 ώρες. Η πορεία έως τη βάση του κώνου στην περιοχή ¨Τράπεζος¨ και επιστροφή στο χωριό είναι 13χλμ (2×6,5) διάρκειας περίπου 5 ωρών.

Ώρα εκκίνησης της πορείας ορίζεται στις 9:00πμ από την Ανατολή.
Ώρα αναχώρησης από Λάρισα στις 7:30πμ από την κεντρική πλατεία.