Κατηγορίες
Άρθρα

Τα ΔΕΝ της πεζοπορίας

 

Δεν ντυνόμαστε με ακατάλληλο ρουχισμό πχ σφιχτά jeans, αυτά τα φοράμε μόνο στην πόλη. Προτιμούμε άνετο ρουχισμό, την άνοιξη και το καλοκαίρι και εφαρμοστά συνθετικά το χειμώνα για καλύτερη μόνωση του οργανισμού.

Δεν φοράμε αθλητικά παπούτσια (ούτε καν για πεζοπορίες 2 ωρών). Φοράμε πάντα παπούτσια που καλύπτουν τον αστράγαλο μας.

Δεν κάνουμε δίαιτα στο βουνό. Τρεφόμαστε σωστά και ενυδατωνόμαστε διαρκώς. Συμβουλευόμαστε για πιθανά σημεία συμπλήρωσης του παγουριού μας, και πάντα κουβαλάμε τόσο νερό όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Δεν ντυνόμαστε σαν κρεμμύδια. Φοράμε ρούχα σε 3 επίπεδα (1 ισοθερμική μπλούζα + 1 fleece + 1 jacket-αντιανεμικο/αδιάβροχο). Προσθαφαιρούμε ανάλογα κατα τη διάρκεια της πορείας.

Δεν φοράμε καινούρια ορειβατικά παπούτσια για πρώτη φορά στο βουνό. Πρώτα τα δοκιμάζουμε στην πόλη, για να πάρει το παπούτσι τη φόρμα του ποδιού μας και για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες πληγές.

Δεν χρησιμοποιούμε ομπρέλες σε περίπτωση καταιγίδας (ειδικά σε εκτεθειμένα σημεία). Απενεργοποιούμε κινητά και απομακρύνουμε piolets και crampons από πάνω μας.

Δεν κρεμάμε επιπόλαια στο πίσω μέρος του σακιδίου μας αιχμηρά αντικείμενα (batons, piolets, crampons). Στο λεωφορείο, προσπαθούμε να απομονώσουμε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιές σε πιο ευαίσθητο εξοπλισμό συνορειβατών μας (μεμβράνες, πουπουλένιοι υπνόσακοι κλπ).

Δεν προηγούμαστε του αρχηγού. Προσπαθούμε να κρατήσουμε συμπαγή ομάδα χωρίς μεγάλα κενά μεταξύ πρώτου και τελευταίου. Όταν για κάποιο λόγο, χάσουμε τον μπροστινό μας, ενημερώνουμε τους αρχηγούς. Επίσης, δίνουμε πολλή προσοχή στη συνοχή της ομάδας κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Δε δίνουμε την άδεια για συμμετοχή σε χειμερινές αναβάσεις σε άτομα που δε γνωρίζουν τα στοιχειώδη πέρι κίνησης στο χιόνι.

Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας, μόνο τα ίχνη των βημάτων μας.

Δεν γκρινιάζουμε, δεν απαιτούμε. Σκεφτόμαστε θετικά και λειτουργούμε με ομαδικό πνεύμα, συνεισφέροντας στην ασφάλεια της ομάδας μας και σεβόμενοι την ηρεμία των συνορειβατών μας. Σε περίπτωση που δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία στο βουνό, ενημερώνουμε τον/την αρχηγό και λύνουμε τις απορίες μας πριν την ανάβαση.