Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚ 2023 ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ – ΚΟΡΥΦΗ ΟΞΥΑ (ΤΙΤΝΑΤΑ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚ 2023 ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ – ΚΟΡΥΦΗ ΟΞΥΑ (ΤΙΤΝΑΤΑ)

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ-ΚΟΡ. ΟΞΥΑ (ΤΙΤΝΑΤΑ)»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Κοζάνης (στάση εργατικές κατοικίες Γιάννουλης (Σκλαβενίτης)) και με προορισμό το χωριό Καρυά (900 μ.) (Εικόνα 4) στον Κάτω Όλυμπο. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1η ομάδα για την κορυφή «Οξυά-Τιτνάτα (1447 μ.)» (Εικόνα 1). Ενώ η 2η ομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό, και με μικρότερη πορεία θα φθάσει μέχρι τη θέση «Χαρβαλόβρυση (1400 μ.)».

 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Το χωριό Καρυά είναι χωριό του νόμου Λάρισας στον Δήμο Ελασσόνας, είναι κοινώς γνωστή και ως Καρυά Ολύμπου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, και συνορεύει με τη Μακεδονία. Γεωγραφικά ανήκει στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, και στην επαρχία Ελασσόνας.

Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, πήρε μάλλον το όνομά της από τις καρυδιές που φύονται εκεί ή με άλλη εκδοχή από την νύμφη Κάρνα, νύμφη που μάγευε τους άνδρες και τους οδηγούσε στο σπήλαιό της.

Η Καρυά, υπήρξε κεφαλοχώρι τις δεκαετίες του 1950-1960, αριθμώντας περί τους 4.000 περίπου κατοίκους. Την δεκαετία του 1990 αριθμούσε περί τους 1.000 περίπου κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός έχει μειωθεί.

Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γι΄αυτό είναι και φημισμένη για το ποιοτικό κρέας αλλά και για τα φασόλια που παράγονται εδώ καθώς και για το τσάι και τα βότανα.

Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση. Είναι η πατρίδα του Χριστόφορου Περραιβού, μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου του Ρήγα, καθώς και του γιατρού, φιλοσόφου και ερευνητή Οικονομίδη.

Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο βόρειο άκρο του οικισμού, και είναι ο πολιούχος ανάμεσα σε δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού.

 Στις 15 κάθε Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση ανθρώπων, τόσο τουριστών όσο και ντόπιων, οι οποίοι διαμένουν σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλες τιμές.

Κάθε 23 Αυγούστου λαμβάνει μέρος η μεγάλη πανήγυρις, με πολλή παραδοσιακή μουσική, καθώς τιμάται η 9η ημέρα από την κοίμηση της Θεοτόκου.

 Από το χωριό δεν λείπουν οι πεζοπόροι, Έλληνες και ξένοι, αφού από εδώ διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου: Μεταμόρφωση (2.699 μ.), Φράγκου Αλώνι (2.678 μ.), Κακάβρακα (2.619 μ.), Εννέα Πύργους (2.421 μ.).

β. Ιστορικά στοιχεία: Η κορυφή της Οξυάς (Τιτνάτας) είναι ένα αξιόλογο σημείο παρατήρησης όλων των διαβάσεων, από τη δυτική μεριά, τη νότια και την ανατολική. Από τη φυσική της θέση η τοποθεσία αυτή, αποτελεί ένα φρούριο αρκετά δύσκολο και η κορυφή της είναι μια οριοθετημένη θέση από μια χαράδρα προς βορρά και βορειοανατολικά, ενώ στη νοτιοανατολική πλευρά απλώνεται μια ομαλή πλαγιά με επιχώματα διαδοχικά, σε σχήμα ημικυκλίου.

Το τείχος που περιζώνει την κορυφή και σε μήκος 570 περίπου μέτρων, είναι κατασκευασμένο από πλίθινους ασβεστούχους, διαφόρων διαστάσεων. Ολόκληρο το αμυντικό και προστατευτικό αυτό φρούριο, δυνάμωνε τη Μακεδονική κυριαρχία στη χώρα. Οι βασιλείς της Μακεδονίας από την εποχή του Περδίκα και του Αρχέλαου, κατάλαβαν τη ζωτική σημασία της Περραιβικής περιοχής, για την ασφάλεια του βασιλείου τους και εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τις τοποθεσίες με στρατιωτική σημασία.

Ο Φίλιππος ο 5ος διατήρησε την περιοχή από την Πουλιάνα, Σκαμνιά και Καρυά, με τα τείχη της Τιτνάτας, έως το Νεζερό (Καλλιπεύκη) με το φρούριο του Γονοκόντυλου, το οποίο, όταν καταλήφθηκε από τον Φίλιππο της Μακεδονίας, μετονομάστηκε, Ολυμπιάς.

γ. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το κάτω μέρος του χωριού Καρυά, αρχικά με βόρεια (Β) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1. Κατόπιν, θα κινηθούμε δυτικά (Δ) και θα διέλθουμε, με αριστερόστροφη κυκλική πορεία, την κορυφή «Ταμπούρια (1417 μ.)». Μετά, θα συνεχίσουμε με νότια πορεία προς την κορυφή (Οξυά-Τιτνάτα (1447 μ.)». Τέλος, στη συνέχεια, θα κατηφορίσουμε ανατολικά (Α) σε πλαγιά με επιπλέον κλίση, και θα κατευθυνθούμε προς στο χωριό Καρυά.

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ήπια κλίση και χωρίς σημαντικά εμπόδια. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο με σημάνσεις του «KARYA OLYMPUS TRAIL» Εικόνες 6,7.

δ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό Καρυά, και θα πεζοπορήσει με βόρεια (Β) γενική κατεύθυνση μέχρι τη θέση «Χαρβαλόβρυση». Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από μέτρια κλίση και είναι σηματοδοτημένο.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή Οξυά (Τιτνάτα)

  1. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Κουρίτας Σωτήρης.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω (περίπου) – Κυκλική πορεία (με στάσεις).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +547 μ. (ως την κορυφή Οξυά-Τιτνάτα).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

        β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Μητρούλα Ελένη.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου) – Ανάβαση 2ω (με στάσεις), και κατάβαση 2ω.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 9 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +500 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

4.     ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Η διαδρομή της 2ης Ομάδας για την «Χαρβαλόβρυση»

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Καρυά για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το χωριό Καρυά Ολύμπου

ΕΙΚΟΝΑ 6: Σήμανση του «Karya Olympus Trail»

ΕΙΚΟΝΑ 7: Σημάνσεις του μονοπατιού «Οξυάς-Τιτνάτας»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email