Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

Ο Σύλλογος

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ ΛΑΡΙΣΗΣ 1922 – 2022

Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης, ένα μεγάλο όνομα, μια ακόμη μεγαλύτερη ιστορία. Ποια είναι , όμως, η Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης; Ας κάνουμε, λοιπόν, τις συστάσεις για να μας γνωρίσετε καλύτερα.

Η Υ.Ζ. Λαρίσης είναι σύλλογος ορειβατικός, τουριστικός και πολιτιστικός. Πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα ημερήσιες ορειβατικές και τουριστικές εκδρομές, αλλά και 2ήμερα, 3ήμερα ή και πολυήμερα ταξίδια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για την Ιστορία, να αναφέρουμε πως ο ‘’ Σύνδεσμος Εκδρομών Υπαίθριος Ζωή ‘’ιδρύθηκε στις 23/10/1922 στην Αθήνα από 5 ορειβάτες, οι οποίοι λόγω βροχής είχαν εγκλωβιστεί σε ένα αντίσκηνο στην Πεντέλη κι έτσι συνέλαβαν την ιδέα να ιδρύσουν έναν φυσιολατρικό σύλλογο.

 Μες στη δεκαετία του ’30 ιδρύθηκαν 15 νέα επαρχιακά τμήματα – μέσα σ’ αυτά και το τμήμα Λαρίσης – με κεντρική διοίκηση στην Αθήνα , θεμελιώνοντας ουσιαστικά τον εκδρομισμό στην Ελλάδα και διαμορφώνοντας γνήσιους φυσιολάτρες με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου η Υ.Ζ. ανέπτυξε επίσης εθνική και κοινωνική δραστηριότητα, προσφέροντας στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό με κάθε τρόπο.

Η Υ.Ζ. απολάμβανε ανέκαθεν την εκτίμηση και τον θαυμασμό της κοινωνίας. Την τίμησαν με τη συμμετοχή τους στον Σύλλογο  σπουδαίοι Έλληνες, όπως ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, ο δημοσιογράφος Γεώργιος Βλάχος, ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος κ.ά.

Το 1987 η Υπαίθριος Ζωή βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τις ποικίλες κι εξαιρετικές δράσεις της.

Το τμήμα  Λάρισας ως το 1997 λειτουργούσε ως παράρτημα του Συλλόγου Αθηνών. Από τις 18-12-1997 διαχωρίστηκε και λειτουργεί αυτόνομα με την ονομασία « Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης ».  Σκοπός του Συλλόγου μας είναι, σύμφωνα με το καταστατικό : «Η διάδοση της αγάπης προς τη φύση και ειδικότερα προς την Ελληνική Ύπαιθρο και τους κατοίκους της, η διάδοση του εκδρομικού πνεύματος, η μελέτη, η έρευνα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των φυσικών κι αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, η γνωριμία και σπουδή των ιστορικών μνημείων και της λαογραφίας αυτή…» .                                                                                       

 Η λειτουργία του Συλλόγου μας βασίζεται καθαρά και μόνο στον εθελοντισμό και τη διάθεση για προσφορά. Πολλοί και πολλές ίσως αναρωτηθούν τι είναι αυτό που μας εμπνέει και μας ωθεί στο να συμμετέχουμε στις δράσεις του συλλόγου.  Μα τι άλλο; Η αγάπη κι ο σεβασμός για τη Γη μας, τη Μάνα – Φύση, αλλά και την υπέροχη πατρίδα μας με τις ανυπέρβλητες ομορφιές της!

Επισκεπτόμαστε τις πανύψηλες κι επιβλητικές δασοσκέπαστες οροσειρές  μας , αλλά και τις δαντελωτές παραλίες μας με τα διάφανα κρυστάλλινα νερά τους . Τα βουνά με τα δάση τους ,με αυτές τις υπέροχες εναλλαγές χρωμάτων ανάλογα με την εποχή, μα και με τα βράχια τους και τους μεγάλους πέτρινους όγκους τους, σου χαρίζουν ένα αίσθημα ελευθερίας κι επιτυχίας. Κλείνεσαι μέσα τους κι αυτά σε δέχονται στον μυστικό  και γοητευτικό τους κόσμο  με πολλή αγάπη. Σε καλούν να τα γνωρίσεις, να τα ζήσεις, να μάθεις τα οικοσυστήματά τους, να γίνεις ένα μαζί τους!

Ανεβαίνουμε στις κορυφές κι από κει πάνω αγναντεύουμε την απεραντοσύνη και τη σοφία της πλάσης, συνειδητοποιώντας το μεγαλείο της θείας δημιουργίας! Προσευχόμαστε στα υπέροχα μοναστήρια μας που μοιάζουν σκαρφαλωμένα λες σε αετοφωλιές !

Όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί. Οργώνουμε κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα! Επισκεπτόμαστε μεγάλες πόλεις, αλλά και μικρά χωριουδάκια σε όλη την επικράτεια, αστικές περιοχές μα κι επαρχιακές, φυσικά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και  θαυμάζουμε με δέος και υπερηφάνεια τα εκπληκτικά έργα τέχνης των αρχαίων προγόνων μας : τους ναούς, τα στάδια, τα θέατρα! Ακόμη, εξερευνούμε σπήλαια, που στη θέα τους χάνεις τη λαλιά σου!

 Συμμετέχουμε σε δενδροφυτεύσεις, σε εκδηλώσεις προστασίας διαφόρων οικοσυστημάτων και βιοτόπων, προσφέρουμε τη συνδρομή μας σε αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, βοηθούμε άτομα και ιδρύματα που έχουν την ανάγκη μας.  Και, τέλος, πραγματοποιούμε επισκέψεις κι εκδηλώσεις σε χώρους πολιτισμού και γνώσης!

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ανελλιπώς χρόνια τώρα! Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Η καλή διάθεση , η επιθυμία για εξερεύνηση, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η συνεργατικότητα. Τίποτα δε γίνεται από ένα άτομο. Όλοι μαζί , ο καθένας με τον τρόπο του, συνεισφέρει στον Σύλλογο κι όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι. Ερχόμενος σε επαφή κι επικοινωνία με συνοδοιπόρους και συνταξιδευτές καθένας και καθεμία αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, προάγει τις αξίες και τα ιδανικά του, μαθαίνει να μοιράζεται και να βοηθά, να στηρίζει και να προσφέρει, να αλληλεπιδρά με τα μέλη μιας ετερογενούς ομάδας, να συνυπάρχει αρμονικά μαζί τους .

 Έρχεται σ’ επαφή με νέα φυσικά κι ανθρωπογενή περιβάλλοντα, με νέους ανθρώπους. Γνωρίζει την κουλτούρα ενός τόπου, τα ήθη κι έθιμά του, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τη νοοτροπία τους.  Επισκέπτεται τα αξιοθέατα κάθε περιοχής. Συμμετέχει σε τοπικές γιορτές και πανηγύρια. Δοκιμάζει καινούριες  γεύσεις και  υιοθετεί αρκετές φορές νέες διατροφικές συνήθειες. Εκ των πραγμάτων μαθαίνει Γεωγραφία, Ιστορία, Λαογραφία! Και βέβαια συνειδητοποιεί μια μεγάλη αλήθεια :  όλοι είμαστε διαφορετικοί, μα τελικά μοιάζουμε σε πολλά!

Είμαστε πολύ περήφανες και περήφανοι για τον Σύλλογό μας όλες κι όλοι εμείς που έχουμε την τιμή να ανήκουμε στη μεγάλη οικογένειά του ! Και η χαρά μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν ξέρουμε πως αυτός ο ιστορικός σύλλογος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, έναν αιώνα διαρκούς προσφοράς και δράσης! Γι΄ αυτό και θα τιμήσουμε τον ιστορικό μας Σύλλογο με ποικίλες εκδηλώσεις , στις οποίες θα χαρούμε πολύ να έχουμε δίπλα μας όλον τον κόσμο της Λάρισας! Η Υ. Ζ. Λαρίσης έχει να σας προτείνει  πολλούς νέους προορισμούς και πολλές διεξόδους από την καθημερινότητα! Εσείς δεν έχετε παρά να έρθετε να μας γνωρίσετε από κοντά κι αν θελήσετε να γίνετε μέλη της μεγάλης παρέας μας! Σας περιμένουμε !

                                                                          Μπλέτσα Αθανασία

                                                           Εκπαιδευτικός, Γ.Γ. Υπαιθρίου Ζωής Λαρίσης

(Πηγές :

– Υ.Ζ. Λαρίσης, Σύντομη ιστορία του συλλόγου, Πηνελόπη Καλογήρου

– Χρονικό 40 χρόνων ζωής και δράσης, Υ.Ζ. Θεσσαλονίκης, 1935-1975

– Σύνδεσμος εκδρομών « Η Υπαίθριος Ζωή,1994-1995 »

– Υπαίθριος Ζωή, 70 χρόνια, 1922-1992 )