Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝ 2024 ΤΙΤΑΡΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΜΙΚΡΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝ 2024 ΤΙΤΑΡΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΜΙΚΡΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ

 

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΧΩΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΜΙΚΡΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ»

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00π.μ.από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Κοζάνης (στάση εργατικές κατοικίες Γιάννουλης(Σκλαβενίτης)) καιμε προορισμό τοχωριό«Λιβάδι (1180 μ.)»(Εικόνα 5) στο όροςΤίταρος. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1ηομάδα για την κορυφή «Μικρό Φλάμπουρο(1839 μ.)»(Εικόνα 4), ενώη2ηομάδα θα ξεκινήσει από το Λιβάδικαι επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Ρουμπακιάς Ιωάννης.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 14 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 659 μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+ (2, σε χιόνι). Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού). Επειδή έχουμε εισέλθει στον χειμώνα, είναι επιτακτικό στο σακίδιο να υπάρχουν: γκέτες, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος και γενικά ότι προβλέπεται για συνθήκες κρύου και χιονιού.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Καραγιάννης Κων/νος.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω15’ (περίπου)– Ανάβαση 2ω30’ (με στάσεις), και κατάβαση 1ω45’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 10χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +643 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1 (1+ σε χιόνι). Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

 

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΣΑΠΚΑ»

 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α.Το Λιβάδι Ελασσόνας είναι από αυτά τα χωριά που οι περισσότεροι δεν τα ξέρουμε αλλά που αξίζει να τα γνωρίσουμε. Βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Τιτάρου, σε υψόμετρο 1.180 μέτρων και αγναντεύει τον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Παλιότερα δε, ήταν ένας δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός της ευρύτερης περιοχής αλλά και σήμερα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες.

Οι κάτοικοι του χωριού έχουν κατά κύριο λόγο βλάχικη καταγωγή γι’ αυτό μπορεί και να ακούσετε το χωριό και ως Βλαχολίβαδο. Από εδώ καταγόταν ο Γεωργάκης Ολύμπιος, συνεργάτης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στον αγώνα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Μονής Σέκκου από τους Οθωμανούς, όταν ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη προκειμένου να μην πέσει αυτός και οι σύντροφοί του στα χέρια τους. Στην πλατεία με τον πλάτανο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε, λειτουργεί και μουσείο στη μνήμη του, το οποίο ανοίγει κατόπιν συνεννόησης, θα ρωτήσετε σε μια από τις ταβέρνες του χωριού για να σας βοηθήσουν. Να αναφέρουμε επίσης πως και το Λιβάδι είναι ένα από τα χωριά που καταστράφηκαν από τους Γερμανούς το 1944 αλλά κατάφερε να ορθοποδήσει ξανά και να γίνει κεφαλοχώρι της περιοχής.

Το όρος Τίταρος βρίσκεται νότια από τα Πιέρια και δυτικά από τον Όλυμπο. Το χωριό Λιβάδι απέχει 32 χλμ. από την Ελασσόνα και 72 χλμ από Λάρισα. Στο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης περνάμε από Γιάννουλη, Τύρναβο, Ελασσόνα και στο Μικρό Ελευθεροχώρι στρίβουμε προς Κατερίνη. Στην ταμπέλα προς Δολίχη-Λιβάδι προτιμούμε να πάμε ευθεία στον κύριο δρόμο (προς Κατερίνη) και σε 8 χλμ. στρίβουμε αριστερά προς Λιβάδι.

β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από τη διασταύρωση στην επάνω άκρη του χωριού αμέσως πάνω από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.Αρχικά, βαδίζουμε διακόσια μέτρα κατηφορικά στην άσφαλτο, μετά μπαίνουμε σε καλντερίμι ανηφορίζοντας σε πευκοδάσος και φθάνουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Από εκεί παίρνουμε το στενό χωματόδρομο αμέσως δεξιότερα από την ταμπέλα προς «Σκοτεινά-Φτέρη» και με κατεύθυνση προς βορρά (Β) βγαίνουμε σε φαρδύ δρόμο.Εκεί βαδίζουμε για λίγο μέχρι να συναντήσουμε ένα κιόσκι με ποτίστρα ζώων. Από εκεί ανηφορίζουμε στην πλαγιά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά (ΒΒΔ) (έχοντας το δάσος στα δεξιά μας), φθάνουμε στην πρώτη κορυφή Σάπκα(1823 μ.)με το υψομετρικό, και συνεχίζουμε δυτικά (Δ) σε ομαλό διάσελο μέχρι τη δεύτερη και ψηλότερη κορυφή Μικρό Φλάμπουρο (1839 μ.). Η διαδρομή περιλαμβάνει και την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα, αλλά ως την κορυφή «Σάπκα (1823 μ.)» (Εικόνα 2).

 

Εικόνα 3: Χάρτης της διαδρομής

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το διάσελο προς την κορυφή «ΜΙΚΡΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ»

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00(Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής(12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών,αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο τηλέφωνο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στοΛιβάδιγια 1ω30’ περίπου.Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

 

ΕΙΚΟΝΑ5:Το χωριό «Λιβάδι»

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email