Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

23-24-25/03/2024: ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΤΟ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΑΡΟΑΝΙΑ ΟΡΗ (ΧΕΛΜΟΣ)

23-24-25/03/2024: ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΤΟ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΑΡΟΑΝΙΑ ΟΡΗ (ΧΕΛΜΟΣ)

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, Η ΕΚΔΡΟΜΗ “ΚΛΕΙΝΕΙ”

 

  1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΟΑΝΙΑ ΟΡΗ (ΧΕΛΜΟΣ)

Οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, με την ψηλότερη κορυφή της να βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Καλαβρύτων.

Στην αρχαιότητα λεγόταν «Αροάνια». Σύμφωνα με μια άποψη, το νεώτερο όνομα «Χελμός» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «χιονισμένο βουνό». Σύμφωνα με μια δεύτερη άποψη η ονομασία έχει αρβανίτικη προέλευση, από το «helm», που σημαίνει «δηλητήριο». Συνεπώς ο Χελμός είναι το «δηλητηριώδες» βουνό. Ο χαρακτηρισμός αυτός πιθανόν αποδόθηκε στο βουνό επειδή από αυτό πήγαζε η Στύγα, το νερό της οποίας σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν δηλητηριώδες ένα από τα τρία ποτάμια που κύλαγαν στα λιβάδια του Άδη. Θεοί και θνητοί έδιναν όρκο στα νερά της και η παραβίαση του όρκου αυτού από τους Θεούς ισοδυναμούσε με δέκα χρόνια λήθαργο όμοιο με το θάνατο. Στη Στύγα έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος αφήνοντας τον με ένα μόνο τρωτό σημείο, την φτέρνα από όπου τον κράταγε.

Πρόκειται για τη τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου μετά εκείνων του Ταϋγέτου και της Κυλλήνης ή Ζήριας. Το ύψος του Χελμού φθάνει τα 2.355 μέτρα στην Ψηλή Κορφή. Στις βόρειες υπώρειες του βουνού βρίσκεται η λίμνη του Τσιβλού (στα 700 μ.) ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές σχηματίζεται από τα χιόνια που λιώνουν η εποχική αλπική λίμνη Μαυρολίμνη (2.050 μ.).

Άλλες γνωστές κορυφές του Χελμού είναι η Νεραϊδόραχη (2.340 μ.) η οποία σχηματίζει μεγάλη ορθοπλαγιά και δεσπόζει στα ανατολικά του βουνού, ο Προφ. Ηλίας (2.238 μ.), το Γαρδίκι (2.182 μ.), το Αυγό (2.138 μ.) και το Νησί (2.042 μ.).

 Ανάβαση στις ψηλές κορυφές του βουνού πραγματοποιείται συνήθως από τα βόρεια (χιονοδρομικό κέντρο μέσω Καλαβρύτων), είτε από τα ανατολικά (από την άγρια χαράδρα της Στύγας). Εναλλακτικά, μπορεί να ανεβεί κανείς από τη νότια κορυφογραμμή του Χελμού, γνωστή και ως «Χτένια του Χελμού», πολύωρη και απαιτητική διαδρομή η οποία απαιτεί γνώσεις και εξοπλισμό αναρρίχησης

Από το 2009 ο ορεινός όγκος του Χελμού και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως “Εθνικό Πάρκο”.

Στον Χελμό υφίσταται σήμερα το ομώνυμο Αστεροσκοπείο Χελμού, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ανατολικά των Καλαβρύτων, καθώς και σπουδαίο «πεστροφείο» στο χωριό Πλανητέρο Καλαβρύτων.

Θα έχουμε έδρα διαμονής το Διακοπτό και θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, τα μαρτυρικά Καλάβρυτα και τη μονή του Μέγα Σπηλαίου.

ΔΙΑΚΟΠΤΟ

 

Το Διακοπτό, στην καθομιλουμένη Διακοφτό, είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Αχαΐας και κατά την απογραφή του 2011 βρέθηκε να έχει πληθυσμό 2.183 κατοίκους. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αχαΐας, συγκεκριμένα τοποθετείται σε βορειοανατολικό σημείο του νόμου, και είναι χτισμένο στην Πελοποννησιακή ακτή του Κορινθιακού κόλπου και πλησίον του ανοίγματος του φαραγγιού του Βουραϊκού, όπου ο ομώνυμος ποταμός εκβάλει στην περιοχή, στα δυτικά του οικισμού.

Από το Διακοπτό ξεκινά την περίφημη διαδρομή του ο οδοντωτός σιδηρόδρομος με προορισμό τα Καλάβρυτα περνώντας από το φαράγγι του Βουραϊκού. 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ

Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, σύμφωνα με διαδεδομένη στην Ελλάδα εξιστόριση. Σύμφωνα με άλλες απόψεις το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί απλώς θρύλο. Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων. Η Μονή Ιδρύθηκε από έναν συνασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, το μοναχό Ευγένιο, το 961 μ.Χ.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού), η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους, που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821. Επιπλέον, ο επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την «Κοκόνα του Ρολογά», πολύτιμα Ευαγγέλια όπως το δωρηθέν από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί Άγια ποτήρια κ.λπ. Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, κλπ. Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος και μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

 

Η Σφαγή των Καλαβρύτων (ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

 

Το Μέγα Σπήλαιο είναι ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων. το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο στην Ελλάδα, κτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Ενώ οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, είδαν ο καθένας ξεχωριστά μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων κοντά στο δρόμο που ενώνει την Εθνική Οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, καθώς και σε κοντινή απόσταση και ψηλότερα του χωριού Κάτω Ζαχλωρού. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το Μουσείο της Μονής εκτός από τα σημαντικά κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης, διαθέτει ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, σιγγίλια, χειρόγραφα με εξαίρετες μικρογραφίες, πολύτιμους χρυσούς σταυρούς με Τίμιο Ξύλο, χαλκογραφίες, προσωπογραφίες, Ευαγγέλια σε περγαμηνές, το ωμοφόριο του Χρύσανθου Νοταρά, χρυσοκέντητους Επιτάφιους, αντιμήνσια, βυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας κ.α. Μεγάλης αξίας είναι και η βιβλιοθήκη της με περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων και πλήθος παλαιοτύπων. Σε ειδικό παρεκκλήσιο φυλάσσονται, λειψανοθήκες με οστά πολλών Αγίων και οι κάρες των ιδρυτών της Μονής.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των ιερών κειμηλίων της Μονής κατέχει η Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της «Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας», που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά (μία εκ των τριών που δημιούργησε και σώζονται μέχρι σήμερα).

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ 

 
Τομή Λιμναίου Τμήματος

Τομή του όρους Αμολινίτσα

Στο χωριό Καστριά Αχαΐας , 9 χλμ. από την ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ και 17 χλμ. από τα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

βρίσκεται το ξακουστό «Σπήλαιο των Λιμνών», σε υψόμετρο 827 μέτρων. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το «Σπήλαιο των Λιμνών» έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια.

Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Από υδρολογική άποψη το σπήλαιο μπορεί να χωριστεί σε 3 τμήματα: Το πρώτο τμήμα είναι ξηρό έχει μήκος 80μ. Περίπου και το δάπεδο του είναι οριζόντιο καλυμμένο από παχύ στρώμα ερυθράς γης. Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 700μ. Με κύριο χαρακτηριστικό τις διαδοχικές λίμνες. Το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα είναι μήκους 50μ.

Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που

καταλήγει κατ’ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Ο μύθος λέει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάννασα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από την θεά Ήρα και περιφρόνησαν την λατρεία του Διονύσου.

Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια, της Πελοποννήσου μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Αροανίων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο χωριό Λουσσοί.

ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ

 

 

απέχει 24 χλμ. από τα Καλάβρυτα, ενταγμένο στην περιοχή Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός», σε υψόμετρο περιπου 690 μέτρα, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος με τα αιωνόβια πλατάνια, κάποια με διάμετρο κορμού 4 μ., και είναι ο τόπος που αναβλύζουν μέσα από τους βράχους, οι πηγές του ποταμού Αροάνιου που αναβλύζουν (στον μεγαλύτερο όγκο τους) από το βυθό μιας λιμνοπηγής στη βάση ενός βράχου στα νοτιοδυτικά του βουνού Αροάνια (Χελμός). Είναι επίσης γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.

Μέσα στο μοναδικό αυτό πλατανόδασος, λειτουργούν αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την φημισμένη ποταμίσια πέστροφα της περιοχής ή απλά να απολαύσει μια μοναδική βόλτα με μοναδική θέα.

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

1η ημέρα, 23/03/2024

Ανατολή ηλίου 06:23, Δύση ηλίου 18:39

  • 06:00 αναχώρηση από το πάρκιγκ του ΚΤΕΛ: (δεκατιανό στο δρόμο),
  • 13:00 άφιξη (μετά από τις ανάλογες στάσεις ξεκούρασης στη διαδρομή από Μπράλο) στην Κάτω Ζαχλωρού
  • 13:00 Στάση στο ύψος του μονοπατιού για Κάτω Ζαχλωρού (15’Ω), και πεζοπορική κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού, για όσους επιθυμούν (ΩΠ: 5Ω μέγιστο),
  • 13:30 άφιξη στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (βόλτα/καφές) για όσους δεν πεζοπορήσουν,
  • 15:00 άφιξη στο ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ (14:00 – 17:00 επισκέψιμο),
  • 18:00 άφιξη για όλους στα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» ΚΑΙ «ΑΛΚΗΣΤΙΣ»,
  • 20:30 ΦΑΓΗΤΟ στην ταβέρνα «Πανόραμα» στο Διακοπτό (προαιρετικά).

ΚΑΤΩ ΖΑΧΛΩΡΟΥ – ΔΙΑΚΟΠΤΟ –> 16,5χλμ (5Ω περίπου πεζοπορικά)

2η ημέρα, 24/03/2024

Ανατολή ηλίου 06:21, Δύση ηλίου 18:40

  • 07:00 ΠΡΩΙΝΟ,
  • 08:00 αναχώρηση για χιονοδρομικό κέντρο (Χ/Κ) ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,
  • 09:45 άφιξη στο Χ/Κ,
  • 10:00 έναρξη ανάβασης για τον γύρο 3 κορυφών του ΧΕΛΜΟΥ (Νεραϊδόραχη, Ψηλή κορυφή, Αυγό),
  • 10:15 αναχώρηση για Σπήλαιο των Λιμνών με τα άτομα που δεν θα ορειβατήσουν
  • 10:50 άφιξη στο Σπήλαιο των Λιμνών,
  • 13:30 αναχώρηση για το Πλανητέρο,
  • 13:40 άφιξη στο Πλανητέρο (καφέ/περπάτημα),
  • 15:00 αναχώρηση για χιονοδρομικό κέντρο (Χ/Κ) ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,
  • 16:00 πέρας ορειβατικής εξόρμησης,
  • 16:20 αναχώρηση για το Διακοπτό,
  • 18:00 άφιξη στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ,
  • 20:30 ΦΑΓΗΤΟ στην ταβέρνα “Πανόραμα” στο Διακοπτό (προαιρετικά).

ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ –> 52χλμ (1:30’Ω)

ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ –> 37,3χλμ (47’Ω)

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ –> 14,6χλμ (23’Ω)

 

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ –> 15,1χλμ (21’Ω)

ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ – ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ –> 7,8χλμ (14’Ω)

ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ –> 23χλμ (34’Ω)

 

3η ημέρα, 25/03/2024

Ανατολή ηλίου 06:20, Δύση ηλίου 18:41

  • 07:00 ΠΡΩΙΝΟ, φόρτωση των αποσκευών στο λεωφορείο,
  • 08:00 αναχώρηση για την ιερά μονή της ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ,
  • 09:15 άφιξη στην ιερά μονή της ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ για παρακολούθηση εκδηλώσεων,
  • 13:00 αναχώρηση με τελικό προορισμό τη Λάρισα
  • 14:30 – 16:30 φαγητό με παραδοσιακό μενού ημέρας (προαιρετικά),
  • 23:00 -23:30 άφιξη στη ΛΑΡΙΣΑ μετά από τις ανάλογες στάσεις ξεκούρασης στη διαδρομή από Μπράλο                

                ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ –> 37,3χλμ (47’Ω)

                   ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ –> (1:14Ω)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το τρένο του οδοντωτού σιδηρόδρομου στα Καλάβρυτα είναι εκτός λειτουργίας.

  1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
  2. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ
  • 05:50 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΓΚ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ (περιοχή Αμπελοκήπων),
  • 06:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού:

Η κατάβαση του Βουραϊκού θα ξεκινήσει από το μονοπάτι που βρίσκεται στο δρόμο δεξιά πάνω από τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Το μονοπάτι είναι κατηφορικό και θα μας οδηγήσει σε 1,5 περίπου χιλιόμετρο στην Κάτω Ζαχλωρού.

Από εκεί θα ακολουθήσουμε τις γραμμές του οδοντωτού που ξεκινά από τα Καλάβρυτα. Θα βαδίσουμε δίπλα στις γραμμές και θα περάσουμε από πολλά τούνελ και γέφυρες, πάντα με προσοχή. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι μέχρι περίπου την τοποθεσία «Πόρτες». Μετά τα «Νιάματα» η κίνηση θα γίνει ευκολότερη. Γενικά, η κίνηση είναι συνεχώς κατηφορική πάνω σε χαλίκια. Για το λόγο αυτό είναι αρκετά επίπονη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλοι θα έχουμε στο σακίδιο μας και φακό κεφαλής.

Αρχηγός ορειβατικής ομάδας: Ευριπίδης Καρακώστας 6937103600.

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου).

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 16 χλμ..

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 900 μ..

Β.Δ.: 1+.

Ανάβαση στα Αροάνια όρη (Χελμός):

 

Εκκίνηση από το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων 1.678 μ., με ανάβαση αρκετής κλίσης για 2,5 χλμ., μέχρι την κορυφή Νεραϊδόραχη 2.340 μ. (ανατολικά (Α) για 500 μ. και στη συνέχεια νότια (Ν) για 2 χλμ).

Μετά από μικρή στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες, συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή, με πορεία νοτιο-δυτική (ΝΔ) (800 μ.), μέχρι την τοποθεσία Νεραϊδάλωνο , όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» 2.325 μ..

Συνεχίζουμε για 300 μ. νοτιο-δυτικά (ΝΔ) μέχρι τον μετεωρολογικό σταθμό 2.312 μ., από εκεί ακολουθούμε πορεία νότια (Ν) για 2,1 χλμ. και φτάνουμε στην Ψηλή Κορυφή 2.335 μ..

Μετά από μικρή στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες, συνεχίζουμε βόρεια (Β) ακολουθώντας την ίδια διαδρομή μέχρι και τον μετεωρολογικό σταθμό 2.312 μ. για 2,1 χλμ..

Από εκεί ακολουθούμε πορεία βορειο-δυτική (ΒΔ) για 1,1 χλμ. και φτάνουμε στο καταφύγιο (2.094 μ.) με μικρή στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες.

Ακολουθώντας πορεία βόρεια-βορειοδυτική (ΒΒΔ), μετά από 1,7 χλμ. φτάνουμε στην κορυφή Αυγό 2.131 μ..

Μετά από μικρή στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες, συνεχίζουμε ανατολικά (Α) με πορεία κατάβασης για 1,5 χλμ. και φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων 1.678 μ., απ’ όπου και ξεκινήσαμε.

Αρχηγός ορειβατικής ομάδας: Ευριπίδης Καρακώστας 6937103600.

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6  1/2ω (περίπου).

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 12χλμ (κυκλική διαδρομή).

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:  650 μ..

Β.Δ.: 2.

  1. ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Απευθυνθείτε για τις αιτήσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Δευτέρα έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος).

  1. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • μέλη                                            170,00 €
  • μη μέλη                                      180,00 €
  • με ι.χ. και σκηνή, μέλη           12,00€
  • με ι.χ. και σκηνή, μη μέλη     18,00€
  • με ι.χ. και πρόγραμμα Υ.Ζ.,  κατόπιν συνεννόησης
  • μονόκλινα, κατόπιν συννενόησης

 

  • προκαταβολή με την κράτηση το λιγότερο 50,00€
  • εξόφληση το αργότερο ως 20/3/2024

 

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό viber – messenger, στον επόπτη εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και στον αρχηγό της εξόρμησης Ευριπίδη Καρακώστα στο 6937103600.

  1. ΛΟΙΠΑ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ 9,5 ΕΥΡΩ – ΔΗΛΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ (αν υπάρχουν)

Η  μετακίνηση  με  τον  οδοντωτό,  απαιτεί, λόγω των ημερών, να  έχει ήδη εκδοθεί ηλεκτρονικά το εισιτήριο του (https://tickets.hellenictrain.gr/dromologia/?lang=gr), το συντομότερο δυνατόν,  γιατί  το  πιο πιθανόν είναι  να  μην υπάρχουν  διαθέσιμα την  ίδια  ημέρα. (ο οδοντωτός δεν λειτουργεί, εν αναμονή ενημέρωσης)

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Για εξοικονόμηση χρόνου όσον αφορά στο σερβίρισμα, μπορείτε να δηλώσετε, την επιθυμία σας , όσον αφορά στο μενού της κάθε ημέρας (εκτός της τελευταίας που έχει για όλους μπακαλιάρο), με την εξόφληση του χρηματικού ποσού της εξόρμησης. Υπάρχει δυνατότητα μενού χορτοφάγων (vegan).

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της εξόρμησης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email