Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Ι.Μ.ΔΑΜΑΣΤΑΣ – ΠΑΥΛΙΑΝΗ – ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ (Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Ι.Μ.ΔΑΜΑΣΤΑΣ – ΠΑΥΛΙΑΝΗ – ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ (Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024)

 

 

Η Ι.Μ. Δαμάστας

Η Ιερά Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, βρίσκεται στις βορεινές πλαγιές του Καλλίδρομου όρους σε υψόμετρο 740 μ., 23 χιλιόμετρα μακρυά από την Λαμία. Το τοπίο της Μονής είναι απαράμιλλο σέ φυσική ομορφιά και μαγευτική θέα. και είναι γυναικεία. Το καθολικό είναι του 11ου αιώνα με Αγιογραφίες του 1818.

Μια εκδοχή θέλει η ονομασία «Δαμάστα» να προήλθε από την πόλη Δαμασκό, απ’ όπου, όπως κάποιοι πιστεύουν, ήρθε η Ιερά εικόνα της Παναγίας. Στις πολλές οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Μονής, επικρατέστερη φαίνεται όμως η εκδοχή ότι προέρχεται από το «δαμάστρα» – Η Παναγία δαμάζει τον πόνο και τα πάθη. Η Μονή έχει υποστεί πολλές καταστροφές με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα χρόνια του 1821, όταν πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τότε καταστράφηκαν τα πολύτιμα κειμήλια και η βιβλιοθήκη της. Η ανοικοδόμησή της Μονής οφείλεται σε προσφορές ευσεβών χριστιανών.

Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΥΛΙΑΝΗ

ΠΑΥΛΙΑΝΗ: ένα παραμύθι μέσα στη φύση…! Μια όμορφη φθινοπωρινή εκδρομή του Τουριστικού τμήματος του συλλόγου μας στο παρκάκι των νεράιδων, τον τόπο των μαγισσών…! Γέφυρες με μουσική, κούνιες και αιώρες στα έλατα.

Η διαδρομή είναι σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον από πλατάνια, σφενδάμια,καρυδιές και καστανιές, που κάθε εποχή κατακλύζονται από διαφορετικά χρώματα. Ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι που διασταυρώνει αρκετές φορές τον Ασωπό με ξύλινες γραφικές γέφυρες, θα δούμε πολλές ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και σχετικές οδηγίες. Όλη η διαδρομή μέσα στο παρκάκι της Παύλιανης είναι περίπου 6χλμ για τους λάτρεις της πεζοπορίας και διάρκειας 2 ωρών, που σε κάθε βήμα θα μας ξαφνιάζει ευχάριστα.

Η Παύλιανη, ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές της Οίτης παραμένει ένα ήσυχο περιποιημένο καλλιτεχνικό χωριό που διαμόρφωσαν οι κάτοικοι του. Περπατώντας στα στενά της Παύλιανης, θα συναντήσουμε πολλές ζωγραφιές και έξυπνα σκίτσα, μετατρέποντας τη βόλτα στο χωριό σε καλλιτεχνικό μονοπάτι…!

Τα Καμένα Βούρλα

Σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα και 40 χλμ. από τη Λαμία στο κέντρο του Νομού Φθιώτιδος βρίσκονται τα Καμένα Βούρλα. Είναι το μεγαλύτερο και το πληρέστερο θέρετρο, όχι μόνο της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού Κόλπου και σε πολύ μικρή απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την Εύβοια. Κτισμένα στην περιοχή του αρχαίου  Θρονίου των Λοκρών, κατά μήκος της παραλίας, που σχηματίζεται από δύο μικρούς κόλπους και κάτω από το καταπράσινο και βραχώδες όρος Κνημίς, το οποίο υψώνεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη θάλασσα.

Παρατηρώντας τη θάλασσα παρατηρείς κάποιους μικρούς νησιωτικούς σχηματισμούς. Είναι οι νήσοι Λιχάδες και η Στρογγυλή ή τα Λιχαδονήσια σε απόσταση μόλις 10 ναυτικών μιλίων από τα Καμένα Βούρλα.

Οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την διατήρηση τουριστικών επιχειρήσεων. Στα Καμένα Bούρλα μπορεί κανείς να γευτεί νοστιμότατα φρέσκα ψάρια της περιοχής στις πολυάριθμες γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο κύμα αλλά και μαγειρευτά τοπικά εδέσματα στα εστιατόρια της περιοχής.  Oι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, το παγωτό τους ή τα νοστιμότατα τοπικά γλυκά από ένα πλήθος cafe bar και ζαχαροπλαστείων. H βόλτα στην παραλία είναι απολαυστική κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου όλη η παραλία κατά μήκος σφύζει από ζωή.

Τέλος, σημαντικότατο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της  περιοχής έπαιξαν οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων.

ΤΙΜΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 25€

Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας Μανδηλαρά 5β τηλ.: 2410250818, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00 – 21:00 και στο τηλ: 6937063033, Μητρούλα Ελένη.

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email