Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤ 2024 ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ΟΡΗ: ΓΙΑΝΝΩΤΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΡΑΠΑΣ-ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤ 2024 ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ΟΡΗ: ΓΙΑΝΝΩΤΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΡΑΠΑΣ-ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤ 2024

ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ΟΡΗ: ΓΙΑΝΝΩΤΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΡΑΠΑΣ-ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΓΙΑΝΝΩΤΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΡΑΠΑΣ-ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ   

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Κοζάνης (σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης-εργατικές κατοικίες Γιάννουλης) και με προορισμό τα Γιαννωτά (Εικόνα 2). Η πορεία θα ξεκινήσει από τα Γιαννωτά και μέσω του φαραγγιού της Χράπας θα τερματίσουμε στο χωριό Κρανιά.
  2. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΦΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω(+) (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 14 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 200 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΔΡΙΑΝΟΒΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’-4ω (με τις στάσεις).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 8 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 250 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Τα Καμβούνια είναι βουνά της βόρειας Ελλάδας με μέγιστο υψόμετρο 1616 μ. (κορυφή Πρίονος). Απλώνονται κατά μήκος των συνόρων των νομών Λάρισας και Κοζάνης ενώ ένα τμήμα τους εισχωρεί και στον νομό Γρεβενών. Περικλείονται στα ανατολικά από τον Όλυμπο, στα βορειανατολικά από τα Πιέρια, στα δυτικά από τα Χάσια, στα νότια από τα Αντιχάσια ενώ βόρεια καταλήγουν στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα. Ο πιο ορεινός οικισμός των Καμβουνίων είναι ο Μεταξάς Κοζάνης (1060μ.)

β. Τα Γιαννωτά είναι χωριού του δήμου Ελασσόνας του νομού Λάρισας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 261 κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ιστορικά στοιχεία: Στο παρελθόν στα Γιαννωτά είχαν εγκατασταθεί Σλάβοι και Βούλγαροι. Κατά τη διάρκεια των Οθωμανικών χρόνων το χωριό ήταν έδρα κλεφτών και αρματολών και αργότερα ληστών. Στο χωριό γεννήθηκε το 1779 ο αγωνιστής Νικοτσάρας. Τα Γιαννωτά προσαρτήθηκαν το 1919 στην κοινότητα Βουβάλας, αλλά ορίστηκαν έδρα ομώνυμης κοινότητας το 1920. Η κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι το 1997, οπότε και προσαρτήθηκε στον δήμο Σαρανταπόρου με το πρόγραμμα Καποδίστριας και το 2010 προσαρτήθηκε στον δήμο Ελασσόνας.

γ. Η Κρανιά (ή Κρανέα) Ελασσόνας είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Λάρισας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 760 μέτρα. Περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, με λίγα δάση και βοσκοτόπια, οι οποίοι στα βόρεια του χωριού σχηματίζουν το φημισμένο στην περιοχή, φαράγγι της Χράπας.

Η Κρανιά βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή όπου πιθανώς ήταν χτισμένη η αρχαία θεσσαλική πόλη “Μονδαία“, η ακριβής θέση της οποίας δεν έχει ανακαλυφθεί. Υπάρχουν αναφορές στο όνομα Ξεροκρανιά σε μοναστηριακά έγγραφα θεσσαλικών μονών. Η παλαιότερη είναι του 1592-93, από τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου, όπου αναφέρεται ως Ξεροκρανία. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, ο οικισμός πιθανώς να μην βρισκότανε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, καθώς, σύμφωνα με ενδείξεις και μαρτυρίες, βρισκόταν στη θέση “Πηγάδια”. Το 17ο με 18ο αι., οι κάτοικοι του αρχικού οικισμού μετεγκαταστάθηκαν στην τωρινή θέση, αφού συγχωνεύθηκαν και κάτοικοι γειτονικών οικισμών. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Κρανιά ανήκε στο ναχιγιέ της Δισκάτης του καζά της Ελασσόνας του σαντζακίου των Σερβίων του βιλαετίου του Μοναστηρίου. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό (1912), ανήκει στην επαρχία Ελασσόνας του Νομού Λάρισας. Με το “Σχέδιο Καποδίστριας” η Κρανιά έγινε έδρα του Δήμου Αντιχασίων, τον οποίο αποτελούσαν τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κρανέας, Λουτρού και Άκρης. Από την 1η Ιανουαρίου 2011, με το “Σχέδιο Καλλικράτης“, αποτελεί δημοτική κοινότητα που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αντιχασίων του νέου διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

δ. Το φαράγγι της Χράπας είναι η ονομασία μεγάλης χαράδρας της περιοχής, κυρίως, βόρεια του χωριού Κρανέα ή Κρανιά της Ελασσόνας, μήκους πάνω από 10 χλμ. Το ρέμα που τρέχει στον πυθμένα του φαραγγιού οι Κρανιώτες το λένε Μουράντα, άγνωστής ετυμολογίας, ενώ η «Χράπα» είναι παλαιοσλάβικη λέξη που σημαίνει χαράδρα. Η Χράπα σχηματίστηκε (προ χιλιάδων χρόνων) από τη ροή των νερών των παγετώνων που υπήρξαν στο οροπέδιο της Δεσκάτης- Λουτρού και λίμνης στην περιοχή Κρανιώτικη-Λουτριώτικη ποταμιά, του μετώπου του παγετώνα, με αποδεικτικά στοιχεία τις τεράστιες σχεδόν σφαιρικές πέτρες που βλέπουμε πλάι στο σημερινό δρόμο προς Δεσκάτη μετά τη γέφυρα του Τσιγαρίδα. Ίδιες πέτρες (κατάλοιπο λιθώνα ενός παγετώνα) συναντούμε και στην αρχή του άλλου ρέματος-μικρότερης χαράδρας-του Παλιομάντανου ΝΔ της Δεσκάτης- Παλιογκορτσιάς που οδηγεί τα νερά στη Συκιά. Τα νερά της Χράπας ενώνονται στη Βαλανίδα με τα βρόχινα νερά της Κρανιάς και κοντά στο Κεφαλόβρυσο ενώνονται με τα νερά του Βούλγαρη- Τιταρήσιου που χύνονται κι αυτά στην ποταμιά Συκιάς-Δαμασίου δίπλα στο Παλαίοκαστρο Ελασσόνας.

ε.      Η πορεία της 1ης ορειβατικής μας ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από τα Γιαννωτά και θα διασχίσει το φαράγγι της Χράπας (σχεδόν σε όλο το μήκος του). Ο τερματισμός της πορείας θα γίνει στο χωριό Κρανιά. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, υπάρχει μέριμνα να πεζοπορήσουμε το φαράγγι σε ένα μήκος που δεν θα συντρέχουν λόγοι ασφαλείας.

Η πορεία της 2ης ορειβατικής μας ομάδας θα ξεκινήσει από την Κρανιά (κάτω πλατεία) και θα πεζοπορήσει, ως ακολούθως: Γήπεδο-Αγ. Νικόλαος-Σουβλόπετρα-Κόκα-Αγ. Ιωάννης-Λούτσα-Αγ. Αθανάσιος-Μονοπάτι «Μαδά»-Αϊ Λιάς-Κρανιά(κάτω πλατεία). Μετά την πεζοπορία, θα έχετε το χρόνο (ως την άφιξη της 1ης Ομάδας) να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο, το παλιό σχολείο και το ναό του Αγίου Δημητρίου του χωριού Κρανιά.

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στην Κρανιά για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εξόρμησης.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Το χωριό Κρανιά Ελασσόνας

ΕΙΚΟΝΑ 3: Το φαράγγι της Χράπας

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το φαράγγι της Χράπας (από ψηλά)

ΕΙΚΟΝΑ 5: Το φαράγγι της Χράπας

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email