ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕ 2024
ΑΓΡΑΦΑ: ΚΤΦ ΑΓΡΑΦΩΝ-ΚΟΡΥΦΗ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΙ
ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΚΤΦ Αγράφων-Κορυφή Βουτσικάκι»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Καρδίτσας (στάση 3ου Γυμνασίου-Λυκείου) και με προορισμό το καταφύγιο Αγράφων στα Άγραφα. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία με δύο ομάδες, για την κορυφή Βουτσικάκι (2.154 μ.).
- ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
α. 1η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω (περίπου).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 13 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +830 μ. (συνολικά ως την κορυφή).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
β. 2η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: (θα οριστεί από τους συμμετέχοντες).
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου)
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 6 χλμ. (περίπου).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ. (περίπου).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
ΕΙΚΟΝΑ 2: Το ορειβατικό ΚΤΦ Αγράφων (περιοχή Καραμανώλη)
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων (Εικόνα 2), βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ., στην περιοχή «Καραμανώλη» Νεράιδας, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (Δ.Ε. Νεβρόπολης Αγράφων) (νυν Δήμος λίμνης Πλαστήρα), του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο δύο ορόφων που κατασκευάσθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ.
Το καταφύγιο έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων.
Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.
Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από τη Νεράιδα.
Το νέο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων δημιουργήθηκε το 2002, στην περιοχή Καραμανώλη (πάνω από τον συνοικισμό Νεράιδα) του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων (νυν Δήμος λίμνης Πλαστήρα), σε υψόμετρο 1536 μέτρα.
Χτίσθηκε μέσω χρηματοδότησης του ΕΟΤ με ανάδοχο την εταιρία ΒΕΛΟΣ ΑΤΕ, την επιστασία της Νομαρχίας Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. σύμφωνα με την από 31/12/1999 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση. Το έργο εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2 «Ορεινός, Οικολογικός, Πολιτιστικός και Θεραπευτικός τουρισμός» του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ, με τίτλο «Μονοπάτια – Ορειβατικά Καταφύγια περιοχής Αγράφων».
Το έργο περιλαμβάνει εκτός από το καταφύγιο ένα δίκτυο μονοπατιών τα οποία ξεκινούν από το καταφύγιο και καλύπτουν όλη τη γύρω ορεινή περιοχή. Τα μονοπάτια σημάνθηκαν με διαφορετικού μεγέθους και πληροφοριών πινακίδες και εξοπλίσθηκαν με τραπεζοπάγκους, κιόσκια, παγκάκια και σε σημεία που χρειαζόταν έγινε διάνοιξη, καθαρισμός και πλακόστρωση. Το έργο της σήμανσης των μονοπατιών ανέλαβαν ο Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Καρδίτσας.
Επίσης, στην περιουσία του καταφυγίου ανήκει ορειβατικός εξοπλισμός διάσωσης, εξοπλισμός εστίασης και μία μηχανή χιονιού (snowmobile).
Σε απόσταση λίγων μέτρων από το καταφύγιο υπάρχει μία πίστα χιονοδρομιών με ένα μικρό «lift» και ένα μηχάνημα στρωσίματος του χιονιού, το οποίο ανήκει στην περιουσία του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων (νυν Δήμος λίμνης Πλαστήρα),.
Η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το καταφύγιο, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο ενταγμένων περιοχών στο δίκτυο «Natura 2000» με την ονομασία «Άγραφα» και κωδικό GR 1410002, χαρακτηρισμένη ως περιοχή ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.
β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στα 1536 μ. υψόμετρο. Ξεκινώντας θα διακρίνουμε μπροστά μας την κορυφή Τέμπλα. Αφού περπατήσουμε 1,8 χλμ. και ανέβουμε 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς θα φτάσουμε στην κορυφή Τέμπλα. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης θα έχουμε θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα και το καταφύγιο. Θα συνεχίσουμε με δυτική (Δ) κατεύθυνση, και στα τελευταία 2 χλμ. η ανάβαση θα είναι απαιτητική και χρειάζεται υπομονή για να φτάσουμε στα 2.154 μ. στην κορυφή Βουτσικάκι. Επιστροφή με αντίστροφή πορεία για το καταφύγιο.
γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας (Εικόνα 3) θα γίνει επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα και θα ανέβει ως την κορυφή Αγκώνας (1827 μ.). Επιστροφή από το αντίστροφο δρομολόγιο για το καταφύγιο.
Εικόνα 3: Το δρομολόγιο της 2ης ομάδας για την κορυφή Αγκώνας (1.827 μ.)
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο καταφύγιο Αγράφων για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
Τέλος, σας ευχόμαστε:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
ΕΙΚΟΝΑ 4: Η κορυφή Τέμπλα
ΕΙΚΟΝΑ 5: Η κορυφή Βουτσικάκι