Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕ 2024 ΑΓΡΑΦΑ: ΧΩΡΙΟ ΡΟΠΩΤΟ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΡΑΒΟΥΛΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕ 2024 ΑΓΡΑΦΑ: ΧΩΡΙΟ ΡΟΠΩΤΟ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΡΑΒΟΥΛΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕ 2024

ΑΓΡΑΦΑ: ΧΩΡΙΟ ΡΟΠΩΤΟ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΡΑΒΟΥΛΑ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΡΟΠΩΤΟ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΡΑΒΟΥΛΑ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Ιωαννίνων (στάση Αγίου Θωμά-εργατικές κατοικίες) και με προορισμό το χωριό Ροπωτό Τρικάλων στα Άγραφα. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία με δύο ομάδες, για την κορυφή Καραβούλα (1.862 μ.) (Εικόνα 2).
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +1.150 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση, ο ορειβατικός εξοπλισμός τους είναι πλήρης και ορειβατούν συνεχώς με το σύλλογο.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: (θα οριστεί από τους συμμετέχοντες).

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου)

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 7 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 450 μ. (περίπου).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή Καραβούλα (1.862 μ.) 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

                 α. Χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές των βορείων Αγράφων, το Ροπωτό, είναι διάσπαρτο σε 7 οικισμούς και σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων. Στο χωριό κατοικούσαν αρχικά 300 οικογένειες. Ήταν κυρίως δενδροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφοι. Λειτουργούσε ακόμα ένας νερόμυλος και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια.

Το χωριό μετατράπηκε σε ερειπωμένο και έρημο όταν καταστράφηκε λόγω της καθίζησης (Εικόνα 5,6). Το ατυχές συμβάν έγινε το 2012 και από τότε το χωριό μοιάζει έρημο και απομονωμένο. Από το 2012 και μετά την μεγάλη καθίζηση μετατράπηκε σε χωριό- φάντασμα. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στο χωριό προσπαθούν να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν.

              β. Η Καραβούλα (1.862 μ.) ανήκει στις βόρειες κορυφές των Αγράφων και παρόλο το σχετικά χαμηλό της υψόμετρο, η προσέγγιση είναι αρκετά απαιτητική λόγω των κλίσεων του εδάφους. Στην κορυφή θα δούμε τον χαρακτηριστικό τεράστιο αλουμινένιο σταυρό στην άκρη του απόκρημνου γκρεμού.

Η θέα προς τη λίμνη του Μέγδοβα είναι εξαιρετική αλλά και στις κορυφές της Πίνδου που φτάνει το μάτι μας: Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Μπουντούρα, Χαλικόβουνο, Καπ Γκρας αλλά και τη μακρινή και αγέρωχη Κακαρδίτσα, μαζί με τα Τζουμέρκα. Νότια, μπορούμε να δούμε όλες τις κορυφές των Αγράφων και ανατολικά θα δούμε τον τεράστιο όγκο του Ολύμπου και δίπλα του τον Κίσσαβο, νοτιότερα το Πήλιο και το Όθρυς. Ακριβώς δίπλα της, είναι ο Αχλαδιάς που αποτελεί μαζί με την Καραβούλα το βορειότερο όριο των Αγράφων.

Η οροσειρά των Αγράφων καλύπτει μεγάλο μέρος της κεντρικής Ελλάδας με μέρη απίστευτης φυσικής ομορφιάς: όμορφα χωριά σε απίθανες τοποθεσίες, αχανή ελατοδάση και όμορφα ποτάμια. Είναι ένα μέρος που οπωσδήποτε πρέπει να το επισκεφτεί κανείς, όχι μόνο για τις φυσικές του ομορφιές αλλά και για το πλούτο της ιστορίας που συναντά κανείς σε κάθε χωριό και σε κάθε μονοπάτι.

         γ. Η πορεία της 1ης ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από το χωριό Ροπωτό στα 700 μ. υψόμετρο. Ξεκινώντας, θα περπατήσουμε μέσα σε δρόμους του χωριού και κατόπιν θα μπούμε σε μονοπάτι (χωρίς σήμανση) στο ελατοδάσος της περιοχής. Μετά από 4 χλμ. περίπου, θα φτάσουμε στο καταφύγιο ανάγκης κάτω από τον κώνο της κορυφής. Εκεί, θα ξεκινήσει η ανάβαση στη βορεια-βορειοδυτική κόψη, η οποία διακρίνεται από την μεγάλη κλίση. Κατόπιν στο τελικό στάδιο ανάβασης, θα προσεγγίσουμε το βραχώδες τμήμα της κορυφής (Εικόνα 3), το οποίο θα ορειβατίσουμε με προσοχή (λούκι), έως το σταυρό που τοποθετήθηκε στην κορυφή. Επιστροφή με αντίστροφή πορεία για το καταφύγιο.

Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα και θα ανέβει ως το καταφύγιο ανάγκης (Εικόνα 4). Επιστροφή από το αντίστροφο δρομολόγιο για το Ροπωτό.     

                   

Εικόνα 3: Η τελική ανάβαση στην κορυφή(λούκι)

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

           Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών και αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Ροπωτό(θέση Νερόμυλος) για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το καταφύγιο ανάγκης

ΕΙΚΟΝΑ 5: Η γερμένη εκκλησία του Ροπωτού

Εικόνα 6: Το ιστορικό της καθίζησης

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email