Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Πομακοχώρια

23 Μαρτίου, 2019 - 25 Μαρτίου, 2019

Πομακοχώρια ονομάζονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Αναχώρηση από τη Λάρισα στις 7:30 το πρωί του Σαββάτου 23 Μαρτίου από το χώρο της λαϊκής της Τετάρτης, όπου με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση θα φτάσουμε στην περιοχή του ποταμού Νέστου. Θα ακολουθήσει πεζοπορία για όσους το επιθυμούν, στα στενά του Νέστου – τα επονομαζόμενα θρακικά Τέμπη. Η εκκίνηση θα είναι από το χωριό Γαλάνη (που απέχει 15χλμ από την Ξάνθη) και είναι περίπου 7χλμ πορεία με την επιστροφή. Αποτελεί τμήμα του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6 και ονομάζεται και μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Στη συνέχεια θα καταλήξουμε στην Ξάνθη στο ξενοδοχείο ¨Έλενα¨. Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελεύθερο για οτιδήποτε, αλλά μια περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης οπωσδήποτε επιβάλλεται.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου θα γίνει η ορειβατική πορεία στην οροσειρά Κούλα και στην ομώνυμη κορυφή Kούλα, η οποία αν και δεν είναι η ψηλότερη (1607μ) έδωσε όνομα της σε ολόκληρο το συγκρότημα, επειδή βρίσκεται στο κέντρο του. Αναχώρηση στις 07:00 από το ξενοδοχείο. Η αρχή της πορείας θα είναι από το χωριό Δημάρι (που απέχει 46χλμ από την Ξάνθη) και είναι περίπου 12χλμ πορεία με την επιστροφή.
Μετά την ορειβασία θα επισκεφτούμε ορισμένα από τα γραφικά Πομακοχώρια στην περιοχή του Εχίνου. Το βράδυ θα δειπνήσουμε και θα γλεντήσουμε όλοι παρέα σε ταβέρνα της Ξάνθης.

Τέλος τη Δευτέρα 25 Μαρτίου Θα αναχωρήσουμε όλοι από το ξενοδοχείο στις 07:00 για να επισκεφτούμε τον ξακουστό καταρράκτη του Λειβαδίτη. Το μονοπάτι ξεκινά λίγο πάνω από το ομώνυμο χωριό (που απέχει 50χλμ από την Ξάνθη) και είναι περίπου 8,5χλμ πορεία με την επιστροφή. Πρόκειται για το δεύτερο πιο περπατημένο μονοπάτι, μετά από κείνο των στενών του Νέστου, της ορεινής περιοχής του νομού. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη είναι ο πιο μεγάλος των Βαλκανίων σε ό,τι έχει να κάνει με την ορμή και τον όγκο νερού που πέφτει. Μετά το πέρας αυτής της πεζοπορίας θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής με στάση καθοδόν για φαγητό, γα τη Λάρισα.

Η εκδρομή περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με λεωφορείο από Λάρισα στην Ξάνθη και στους προορισμούς της κάθε ημέρας και επιστροφή στη Λάρισα. Οι δύο διανυκτερεύσεις θα γίνουν στην Ξάνθη στο ξενοδοχείο ¨Έλενα¨ και περιλαμβάνουν πρωινό για τις δυο ημέρες (δεν περιλαμβάνεται ο φόρος ανά άτομο).
Το κόστος της συμμετοχής έχει καθοριστεί, οπότε τηλεφωνήστε ή περάστε από το σύλλογο για να κάνετε κράτηση έγκαιρα. Έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το ποσόν της εκδρομής.

Επιπλέον πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου Μανδηλαρά 5Β, τηλέφωνο 2410250818 καθημερινά 7-9μμ.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
23 Μαρτίου, 2019
Τέλος:
25 Μαρτίου, 2019
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση