ΔΙΗΜΕΡΟ 29-30 ΙΟΥΝ 2024
ΟΛΥΜΠΟΣ: ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΓΚΟΡΤΣΙΑ-ΚΤΦ ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΓΑ-ΣΚΟΥΡΤΑ-ΛΑΙΜΟΣ-ΚΤΦ ΚΑΚΚΑΛΟΣ»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με ΙΧ στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς) και με προορισμό τη θέση «ΓΚΟΡΤΣΙΑ» του όρους Όλυμπος. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για το οροπέδιο των Μουσών και το καταφύγιο «ΚΑΚΚΑΛΟΣ» (2.650 μ.) (Εικόνα 3). Εκεί, η ομάδα μας θα διανυκτερεύσει το βράδυ της πρώτης ημέρας της εξόρμησής μας.
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
α. 1η ΗΜΕΡΑ (Ανάβαση στο οροπέδιο των Μουσών)
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΦΑΦΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω45’ (περίπου).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10,5 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 1.560 μ. (ως το ΚΤΦ).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.
β. 2η ΗΜΕΡΑ (Ανάβαση στην κορυφή «ΜΥΤΙΚΑΣ»)
(1) 07:00 π.μ.: Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι ορειβάτες του συλλόγου που θα βρίσκονται στο ΚΤΦ Κάκκαλος θα έχουν το χρόνο να ορειβατίσουν (με ατομική ευθύνη) στην κορυφή του Ολύμπου «Μύτικας» (Εικόνα 2). Η ανάβαση θα γίνει ατομικά και ο σύλλογος μας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μελών.
(2) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ «ΜΥΤΙΚΑ»: Οι ορειβάτες θα ξεκουραστούν στο καταφύγιο Κάκκαλος για 30 λεπτά και θα ακολουθήσει κατάβαση για την Γκορτσιά, επί του δρομολογίου «ΚΤΦ ΚΑΚΚΑΛΟΣ-ΣΚΟΥΡΤΑ-ΚΤΦ ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΓΑ-ΓΚΟΡΤΣΙΑ»:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΦΑΦΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10,5 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: – 1.550 μ. (ως Την Γκορτσιά).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.
Εικόνα 2: Η κορυφή Μύτικας (2918 μ.)
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Τοποθεσία και πρόσβαση
Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό Ελληνικής επικράτειας βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και υψώνεται πάνω από τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Ως γεωγραφική οντότητα αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην προς νότο προσπέλαση διαφόρων επίδοξων κατακτητών.
Ο Όλυμπος αποτελεί έναν ανεξάρτητο ορεινό όγκο, κυκλικής μορφής με μέση διάμετρο 25 χλμ., ενώ η περίμετρος του φτάνει τα 80 χλμ. Την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου αποτελεί ο Μύτικας ή Πάνθεον με υψόμετρο 2918 μ., η οποία απέχει μόλις 18 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας.
β. Περιοχές γύρω από τον Όλυμπο
Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου οροθετείται γεωγραφικά από τους εξής οικισμούς: Λιτόχωρο το οποίο αποτελεί την ανατολική πύλη του Ολύμπου, Δίον, Βροντού, Πέτρα, Κοκκινοπλός η δυτική πύλη του Ολύμπου, Πύθιο, Καλύβια, Ολυμπιάδα, Κρυόβρυση, Συκαμινέα, Καρυά και Λεπτοκαρυά. Εκ των παραολύμπιων οικισμών κάποιοι έχουν παρουσία αρκετών χιλιάδων χρόνων (Δίον, Λείβηθρα, Πύθιο, Πίμπλεια) και μεγάλη αρχαιολογική αξία, άλλοι είναι προϊόν εσωτερικής μετανάστευσης και άλλοι δημιουργήθηκαν αρκετά πρόσφατα καθαρά από αγροτικές ανάγκες.
Ο περιηγητικός γύρος του Ολύμπου αποστάσεως 160 περίπου χιλιομέτρων σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για το πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό μωσαϊκό μεταξύ των οικισμών προσφέροντας μία πολύ καλή εικόνα για την γενική μορφολογία του Ολύμπου και ανοίγει το ενδιαφέρον για επικείμενες αναβάσεις στα ψηλότερα τμήματα του βουνού.
γ. Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που είδαν τα βουνά ως ένα εξωτικό μέρος που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για αυθεντικές περιπέτειες. Η σχέση του ανθρώπου με τα “ύψη” και το ορεινό περιβάλλον για λόγους επιβίωσης χρονολογείται κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω, ενώ η ορειβασία ως ανεξάρτητη ψυχαγωγική δραστηριότητα άρχισε να αναπτύσσεται εδώ και μερικούς αιώνες. Η ανάβαση κάθε βουνού κρύβει αρκετούς κινδύνους τόσο αντικειμενικούς όσο και υποκειμενικούς και ο Όλυμπος δεν αποτελεί καμία εξαίρεση.
Οι αναβάσεις στα ψηλότερα τμήματα του Ολύμπου πάνω από τα όρια του δάσους χαρακτηρίζονται από το τραχύ ανάγλυφο της αλπικής ζώνης, τις εκτεθειμένες κόψεις και το σαθρό γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο κάνει έντονη την δράση λιθοπτώσεων σε τμήματα του βουνού με μεγάλη κλίση. Εφόσον οι περισσότερες αναβάσεις ξεκινούν από το υψόμετρο των 1000 μέτρων ή και χαμηλότερα, συνεπάγεται άμεσα ότι ο ορειβάτης για την ανάβαση του στις κορυφές πρέπει να καλύψει περισσότερα από 1900 μέτρα υψομετρικής διαφοράς σε μία ημέρα. Η διαμονή στα καταφύγια κρίνεται απαραίτητη για όσους δεν έχουν τη φυσική κατάσταση να καλύψουν την μεγάλη αυτή υψομετρική διαφορά αλλά και για όσους θέλουν απολαύσουν το φυσικό κάλλος του Ολύμπου κινούμενοι σε αργότερους ρυθμούς.
Όποια διαδρομή ακολουθηθεί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βασικοί κανόνες της ορειβασίας σε ψηλά βουνά (φυσικές δυνατότητες του ορειβάτη, γνώση της διαδρομής, κατάλληλος εξοπλισμός, επίγνωση αντικειμενικών κινδύνων επιλεχθείσας διαδρομής, πεδία χιονιού, πληροφόρηση για τον καιρό, κλπ). Επιπρόσθετα, ένας από του πιο σημαντικούς παράγοντες για τις αναβάσεις στις κορυφές του Ολύμπου είναι ο καιρός ο οποίος καθορίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό την επιτυχημένη ή μη έκβαση των αναβάσεων στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου.
δ. Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος»
Ο Όλυμπος αποτελεί το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου πάνω από 150.000 επισκέπτες περνάνε από το μοναδικό φυλάκιο ελέγχου (το οποίο δεν λειτουργεί τόσο σε 24ωρη όσο και ετήσια βάση, οπότε οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς) που βρίσκεται στο δρόμο από το Λιτόχωρο προς τα Πριόνια. Αποτέλεσμα της μεγάλης επισκεψιμότητας είναι η ανέγερση 9 καταφυγίων σε όλες τις πλευρές του βουνού. Εκτός των οργανωμένων καταφυγίων υπάρχουν και 6 καταφύγια ανάγκης τα οποία δεν είναι επανδρωμένα από προσωπικό.
Τα καταφύγια παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε επισκέπτες και τουρίστες γενικού ενδιαφέροντος, πεζοπόρους, ορειβάτες, ποδηλάτες, αναρριχητές και σκιέρ (χιονοδρόμους). Η κύρια περίοδος λειτουργίας αυτών είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου ενώ κάποια από αυτά λειτουργούν και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών σε ύψος 2650m. Πήρε το όνομα του από το Χρήστο Κάκαλο ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913. Από το 2003 και μετά το καταφύγιο λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι.
Έχει χωρητικότητα 17 ατόμων και λειτουργεί από τέλη Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου. Η χειμερινή περίοδος λειτουργίας του καταφυγίου ξεκινάει από τις αρχές Μάρτη και διαρκεί μέχρι τα μέσα/τέλη Απρίλη, ανάλογα με τις καιρικές και τις συνθήκες χιονοκάλυψης
ΕΙΚΟΝΑ 3: Το καταφύγιο «ΚΑΚΚΑΛΟΣ (2.650 μ.)»
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ(περιλαμβάνει το κόστος διαμονής και τη συνδρομή του συλλόγου): Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Πέμπτη 20/6/24 21:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (25 ευρώ για τα μέλη – 30 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση σκηνών, η συνδρομή θα είναι 10 ευρώ για τα μέλη και 15 ευρώ για τα μη μέλη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιλογή των ορειβατών για την εξόρμηση θα γίνει με κριτήρια την ορειβατική τους εμπειρία σε αναβάσεις του συλλόγου ή άλλων συλλόγων, καθώς και την φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων.
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε πληροφορίες χρειαστούν, οι επιθυμούντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο τηλέφωνο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό της εξόρμησης και του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος της 2ης ημέρας, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση και θαλάσσιο λουτρό στη Λεπτοκαρυά για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας του αρχηγού της εξόρμησης.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση του αρχηγού, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Ο αρχηγός της ανάβασης έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
Τέλος, σας ευχόμαστε
ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΕΙΚΟΝΑ 4: Το ΚΤΦ Πετρόστρουγγας (1940 μ.)
Εικόνα 5: Η θέα από την κορυφή Σκούρτα (2.483 μ.)