Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 05 ΝΟΕ 2023 ΟΣΣΑ: ΣΠΗΛΙΑ-ΣΥΝΑΧΟΒΡΥΣΗ-ΚΟΡΥΦΗ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 05 ΝΟΕ 2023 ΟΣΣΑ: ΣΠΗΛΙΑ-ΣΥΝΑΧΟΒΡΥΣΗ-ΚΟΡΥΦΗ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

  1. ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:Στις 07:00 π.μ., αναχώρηση με λεωφορείο από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποτ. Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου(αρχή της οδού -Στάση «Θοδώρα») καιμε προορισμό το χωριό Σπηλιά του όρους Όσσας (Κίσσαβος) (850 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για την κορυφή του Κισσάβου(1978 μ.) από την «Συναχόβρυση», με τελικό προορισμό τη θέση «Κάναλος» και το καταφύγιο του Κισσάβου(1604 μ.).

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΣΣΑ: ΣΠΗΛΙΑ-ΣΥΝΑΧΟΒΡΥΣΗ-ΚΟΡΥΦΗ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ(Εικόνα 1)

        Θα ξεκινήσουμε από την πλατεία του χωριού Σπηλιά.Θα ανηφορίσουμετον πεζόδρομο, θα περάσουμε από την εκκλησία και θα συνεχίσουμε ανατολικά. Όταν βγούμε έξω από το χωριό θα συναντήσουμε ένα μαντρί και αμέσως μετά μία δεξαμενή νερού. Από το σημείο αυτό θα ανηφορίσουμε στη ράχη παράλληλα με τη χαράδρα που είναι βόρεια της κατεύθυνσής μας. Η χαράδρα αυτή σχηματίζεται από την κορυφή και είναι το λούκι του Κισσάβου. Πεζοπορώντας στη ράχη, θα φτάσουμε σε ένα υψομετρικό. Θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας στη ράχη, μέχρι να συναντήσουμε ένα μεγάλο δένδρο δίπλα σε χωματόδρομο. Χαμηλότερα υπάρχει μία δασωμένη χαράδρα, το ρέμα της «Συναχόβρυσης». Όταν συναντήσουμε μία ποτίστρα και μικρό εικονοστάσι κατευθυνόμαστε νότιο-ανατολικά, προκειμένου να μπούμε μέσα στο δάσος. Στη μέση περίπου του δάσους είναι η «Συναχόβρυση» με ελάχιστο ή και καθόλου νερό. Όταν θα βγούμε από το δάσος θα βρεθούμε σε λιβάδι με ένα τεράστιο λείο βράχο,ονομαζόμενο«Τράπεζος».

Εκεί, θα συναντήσουμε το εθνικό μονοπάτι Ο2, το οποίο έρχεται από τοχωριό Ανατολή (Σελίτσανη) και κατευθύνεται προς την κορυφή του Κισσάβου.
Θα ακολουθήσουμε τα σημάδια του Ο2,και θα ανεβούμε τον κώνο του Κισσάβουως την κορυφή «Προφήτης Ηλίας» (Εικόνα 2).

Κατόπιν, ακολουθώντας τη σήμανση, θα κατηφορίσουμε τον κώνοτου Κισσάβου με βορειοανατολική πορεία ως το παλιό κτίριο του ΟΤΕ και μετά με καγκέλια (δρόμος με πολλές στροφές) θα φτάσουμε ως το καταφύγιο (Εικόνα 4 – ανήκει στον ΕΟΣ Λάρισας).

Η διαδρομή είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά. Μοσχοβολά η ρίγανη και το θυμάρι.Χαμηλότερα θα βρούμεπουρνάρια, κρανιές, φλαμουριές και μαύρη πεύκη. Στα ψηλά, το δάσος στολίζουν καστανιές, βελανιδιές, έλατα και οξιές. Από τη θέση «Τράπεζος» ως την κορυφή, το τοπίο είναι αλπικό (χωρίς βλάστηση). Το ίδιο και κατά την κατάβαση ως το καταφύγιο.

Η σήμανση είναι καλή προς βοήθεια όλων.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή του Κισσάβου (Εκκλησάκι «Προφήτη Ηλία»)

ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Ιωάννης Ρουμπακιάς.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω(περίπου) – Ανάβαση 4ω30’ (με στάσεις) καικατάβαση ως το καταφύγιο 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 9χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +1.128μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι(εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

        β.     2η ΟΜΑΔΑ(Καταφύγιο -Κορυφή) (Εικόνα 3):

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Νατάσα Πατηράκη.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’(περίπου)– Ανάβαση 2ω (με στάσεις) καικατάβαση με αντίστροφη πορεία 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 6,5 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +374 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία(σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ3: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΣΣΑ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΚΟΡΥΦΗ»

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00(Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής(12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών,αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στο αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER, όπως και στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Σπηλιά για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το καταφύγιο του Κισσάβου (θέση «Κάναλος»)

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email