ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ-ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ-ΒΥΖΙΤΣΑ-ΜΗΛΙΕΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») και με προορισμό τα Καλά Νερά Μαγνησίας. (Εικόνα 2). Η ανάβαση θα ξεκινήσει από τα Καλά Νερά και θα περπατήσουμε στο ορειβατικό μονοπάτι που διέρχεται από τα χωριά Πινακάτες-Βυζίτσα-Μηλιές και θα καταλήξουμε στα Καλά Νερά.
- ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
α. 1η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΔΡΙΑΝΟΒΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω30’ (με τις στάσεις).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +770 μ.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν τουλάχιστον μέτρια φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.
β. 2η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω (με τις στάσεις).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 9 χλμ. (περίπου).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Τα Καλά Νερά (Εικόνα 2) είναι παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στα παράλια του Παγασητικού κόλπου. Απέχει περίπου 20 χλμ. Α-ΝΑ από το Βόλο και 21 χλμ. ΒΔ από την Αργαλαστή (έδρα δήμου). Το ανάγλυφο της περιοχής ποικίλλει με κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά τρεχούμενα νερά. Η θάλασσα βρίσκεται κοντά στα Καλά Νερά στη νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού όπου λειτουργούν πολλά καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια. Η κορυφή του Πηλίου βρίσκεται βορείως του οικισμού και σε απόσταση μόλις 6,2 χιλιομέτρων.
β. Το χωριό Πινακάτες (Εικόνα 4) βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Βυζίτσα, έχοντας θέα τον Παγασητικό, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν μαχαλάς που υπαγόταν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί στο ακέραιο την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Δεν ανήκει στα τουριστικά χωριά με τους ταξιδευτές να το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό μιας και εκτός από γραφικό, είναι ήσυχο μέσα σε μια πανέμορφη φύση -ειδικά από την άνοιξη μέχρι αρχές του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το χωριό πήρε το όνομά του από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων πιάτων που, κατά τη πηλιορείτικη διάλεκτο, αποκαλούνταν «πινάκια». Όσο για την κατάληξη του ονόματος θεωρείται πως είναι τοπωνυμικός σχηματισμός της αρβανίτικης γλώσσα.
γ. Απέχοντας 32χλ. από το Βόλο και μόλις 4χλμ από τις κοσμοπολίτικες Μηλιές, η Βυζίτσα (Εικόνα 5) αποτελεί τον πρώτο βραβευμένο παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου και από τους πρώτους της Ελλάδας, που έλαβαν τη σχετική αναγνώριση με το όνομα «Χρυσό Μήλο». Ολόκληρη αποτελεί ένα ολοζώντανο μνημείο της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με τα εντυπωσιακά, πετρόχτιστα αρχοντικά της να στέκουν επιβλητικά στις πλαγιές του βουνού, υπογραμμίζοντας τη μοναδική κουλτούρα και παράδοση αυτού του τόπου. Είκοσι τέτοια αρχοντικά διασώζονται αναπαλαιωμένα στο γραφικό χωριό και για τη θέση τους και το πώς θα τα εντοπίσετε, θα σας κατατοπίσει ο ζωγραφισμένος χάρτης στο υπαίθριο πάρκινγκ, απέναντι από την εκκλησία του χωριού, ιδανική αφετηρία για την γνωριμία σας με τη μαγευτική Βυζίτσα.
δ. Οι Μηλιές (Εικόνα 6) είναι χτισμένες σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχουν 28 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχουν 640 μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν πρόσφυγες από τις Μηλιές της Εύβοιας – ένα χωριό που ναι μεν υπάρχει ακόμα, όμως υπέφερε παλαιότερα από επιθέσεις πειρατών, οι οποίες κατά καιρούς το οδήγησαν σε ερήμωση. Η ιστορική έρευνα δεν μπορεί να πιστοποιήσει αν μια τέτοια διήγηση αληθεύει, πάντως η παλιότερη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του οικισμού (1510) ανήκει πράγματι σε περιόδους με πολλά τέτοια προβλήματα.
Οι Μηλιές γνώρισαν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και από το 1814 και μετά υπήρξαν έδρα της θρυλικής «Μηλιώτικης Σχολής». Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον Άνθιμο Γαζή –που ήταν κάτοικος του χωριού– προσφέροντας διδασκαλία φυσικών επιστημών και φιλοσοφίας σε επίπεδο σπάνιο για τις αρχές του 19ου αιώνα, με τρόπο μάλιστα που απηχούσε ευθέως τις δυτικοευρωπαϊκές ιδέες και πρακτικές εκείνης της ανήσυχης εποχής. Στα πλαίσιά της, μάλιστα, στήθηκε και μια πρότυπη βιβλιοθήκη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί.
Το 1821 ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε στο χωριό τη σημαία της Επανάστασης και πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που δόθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο η Επανάσταση δεν μπόρεσε να ριζώσει στη Θεσσαλία και σύντομα έσβησε απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις των Οθωμανών. Οι Μηλιές θα γίνονταν τμήμα του ελληνικού κράτους πολύ αργότερα, το 1881. Ο οικισμός υπέφερε ξανά κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1943), όταν σε αντίποινα για τοπικές αντιστασιακές ενέργειες οι Γερμανοί τον κατέκαψαν, εκτελώντας παράλληλα και 25 κατοίκους.
ε. Η πορεία της 1ης ορειβατικής μας ομάδας μας θα ξεκινήσει από τα Καλά Νερά και θα διέλθει αρχικά από το χωριό Πινακάτες, μετά το χωριό Βυζίτσα και Μηλιές και θα καταλήξει ξανά στα Καλά Νερά, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1.
Η πορεία της 2ης ορειβατικής μας ομάδας θα ξεκινήσει από τα Καλά Νερά και θα ανέβει ως το χωριό Μηλιές, όπως φαίνεται στην Εικόνα 3. Θα επισκεφθεί αξιοθέατα του χωριού και κατόπιν θα επιστρέψει στα Καλά Νερά.
ΕΙΚΟΝΑ 2: Τα Καλά Νερά Μαγνησίας
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
ΕΙΚΟΝΑ 3: Το δρομολόγιο «ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ-ΜΗΛΙΕΣ-ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ»
ΕΙΚΟΝΑ 4: Το χωριό Πινακάτες
ΕΙΚΟΝΑ 5: Το χωριό Βυζίτσα
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση και θαλάσσιο λουτρό στα Καλά Νερά για 2ω περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
Τέλος, σας ευχόμαστε:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
ΕΙΚΟΝΑ 6: Το χωριό Μηλιές