Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡ 2024 ΟΣΣΑ: ΑΓΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ (ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡ 2024 ΟΣΣΑ: ΑΓΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ (ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ)

ΟΣΣΑ: ΑΓΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ (ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ)

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΣΣΑ: ΑΓΙΑ-ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 08:30 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα»), και με προορισμό την κωμόπολη Αγιά (200 μ.) (Εικόνα 2) στους πρόποδες του όρους Όσσα. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για το χωριό Μεγαλόβρυσο (600 μ.) (Εικόνα 1).
  2. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        ΑΡΧΗΓΟΣ: ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ.

        ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω (περίπου) – (Αγιά-Μεγαλόβρυσο: 1ω10’-3,3 χλμ.).

        ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10 χλμ.

        ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 650 μ.

        ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Το Μεγαλόβρυσο (παλαιότερη ονομασία Νιβόλιανη, που σημαίνει ουράνια πόλη στα Σλαβικά) είναι χτισμένο πάνω σε δύο λοφοσειρές σε υψόμετρο 600 μ. πάνω στις πλαγιές της Όσσας. Απέχει 43 χλμ. από τη Λάρισα και 7 χλμ. από την Αγιά. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και τα σπίτια χαρακτηρίζονται από την ομοιομορφία τους ως προς το χρώμα. Η χρονολογία ίδρυσής του κυμαίνεται ανάμεσα στον 11ο-13ο αι. Οι 500 κάτοικοι που βρίσκονται μόνιμα στο χωριό ασχολούνται με την γεωργία, τη δενδροκομία και την κτηνοτροφία.

Η βρύση «Μεσοχώρι» κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή «Μεγάλη Βρύση» που βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από το χωριό πνίγεται κυριολεκτικά στην παρθένα πλούσια βλάστηση. Μια απίστευτη θέα προσφέρει στους επισκέπτες η θέση «Καραούλι», λίγο έξω από το χωριό, απ’ όπου μπορούν να βλέπουν το Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, το θεσσαλικό κάμπο και με καθαρή ατμόσφαιρα τις Σποράδες καθώς και τη χερσόνησο του Άθω.

Ξεχωριστή εμπειρία μπορεί να ζήσει κανείς στα «Πασχαλόγιορτα», στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Πάσχα, με γλέντι και κυκλικούς χορούς. Ενώ αξιόλογες είναι και οι εκδηλώσεις την Κυριακή της Τυροφάγου και τις Αποκριές.

β. Η πορεία της ομάδας μας θα ξεκινήσει από την κωμόπολη Αγιά με βόρεια (Β) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1. Θα πεζοπορήσουμε έως τα 850 μ. περίπου πάνω από το χωριό, και συγκεκριμένα σε μέρος του μονοπατιού που οδηγεί προς την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Κατόπιν θα κινηθούμε δυτικά (Δ), και στη συνέχεια νότια, επιλέγοντας μια όμορφη κυκλική διαδρομή, που θα μας οδηγήσει ξανά στο χωριό από δυτικά. Σημείωση: Όποιος επιθυμεί από την ομάδα μας μπορεί να παραμείνει στο Μεγαλόβρυσο (όταν θα περνάμε ανεβαίνοντας) και να απολαύσει τις ομορφιές του χωριού, είτε πεζοπορώντας μέσα στο χωριό, είτε δοκιμάζοντας παραδοσιακά εδέσματα στο καφενείο-ταβέρνα του χωριού.

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, να προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).

 

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

 

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος, θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και χορό στο χωριό Μεγαλόβρυσο και στην ταβέρνα «Νιβόλιανη» για 3ω-4ω περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας του αρχηγού της εκδρομής.

 

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση του αρχηγού, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Ο αρχηγός της ανάβασης έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κωμόπολη «Αγιά»

ΕΙΚΟΝΑ 3: Το χωριό «Μεγαλόβρυσο»

 

 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

 

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email