Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪ 2024 ΟΣΣΑ: ΘΕΣΗ «ΑΡΙΟΠΡΙΝΟ» ΚΑΡΙΤΣΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ- ΚΤΦ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪ 2024 ΟΣΣΑ: ΘΕΣΗ «ΑΡΙΟΠΡΙΝΟ» ΚΑΡΙΤΣΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ- ΚΤΦ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΘΕΣΗ ΑΡΙΟΠΡΙΝΟ ΚΑΡΙΤΣΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΚΤΦ ΚΙΣΣΑΒΟΥ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») και με προορισμό τη θέση «Αριόπρινο» του χωριού Καρίτσας (Εικόνα 3) στο όρος Όσσα. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1η ομάδα για την κορυφή του Κισσάβου (1978 μ.)» (Εικόνα 2) και μετά στο καταφύγιο, ενώ η 2η ομάδα θα ξεκινήσει από το καταφύγιο (ΚΤΦ) και θα ανέβει στην κορυφή του Κισσάβου και επιστροφή.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Σαρρής Δημήτριος.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 13 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 1310 μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

β.     2η ΟΜΑΔΑ (Καταφύγιο -Κορυφή) (Εικόνα 3):

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Δημακόπουλος Αποστόλης.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου) – Ανάβαση 2ω (με στάσεις) και κατάβαση με αντίστροφη πορεία 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 6,5 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 400 μ. (περίπου)

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

  ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή του Κισσάβου (Εκκλησάκι «Προφήτη Ηλία»).

 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

         α. Η Καρίτσα, φημισμένη για την πλούσια και ποιοτική παραγωγή κάστανου – μάλιστα κάθε Οκτώβριο οργανώνεται Γιορτή Κάστανου – ατενίζει το Αιγαίο σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Κισσάβου. Η ομορφιά της απαράμιλλη. Με ψηλά δένδρα να χαρίζουν απλόχερα τον ίσκιο τους κι έναν τεράστιο πλάτανο στο κέντρο του χωριού, να δροσίζει τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της τις θερμές μέρες του καλοκαιριού. Σπίτια παραδοσιακά, αυλές λουλουδιασμένες, στενά πλακόστρωτα δρομάκια. Χαρούμενο τόνο χαρίζουν τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου και του Αγ.Πνεύματος στην Καρίτσα, που διοργανώνονται στην πλατεία του χωριού με λαϊκή ορχήστρα και γλέντι. Στο χωριό δραστηριοποιούνται Αγροτικός, Δασικός και Μορφωτικός Σύλλογος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ. στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, απέχει από τη Λάρισα 55 χλμ. και ανήκει στο Δήμο Αγιάς. Οικισμός της είναι το Κόκκινο Νερό. Οι κάτοικοί ασχολούνται με την παραγωγή κάστανων, τις δασικές εργασίες και τον τουρισμό. Αξιόλογη είναι πηγή μεταλλικού νερού Κόκκινο Νερό με ιαματικές ιδιότητες. Η περιοχή είναι πνιγμένη σε δάση με καστανιές, αριές, οξιές, κουμαριές, στα οποία διαβιούν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, σκίουροι, φασιανοί κ.ά.

Οι παλιότερες εκκλησίες της Καρίτσας είναι αφιερωμένες στον Άγ. Αθανάσιο και τον Άγ. Νικόλαο, ενώ πολιούχοι είναι οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες. Ωστόσο πανηγύρια με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις γίνονται του Αγ. Πνεύματος και το Δεκαπενταύγουστο. Η σημαντικότερη, όμως, εκδήλωση είναι η γιορτή του κάστανου τον Οκτώβρη με έκθεση λαογραφικού υλικού, δωρεάν προσφορά καστάνων και λαϊκό γλέντι.
     Τα γραφικά σπίτια, ο νερόμυλος του Πάνου, η παραδοσιακή βρύση του Παπαρίζου, τα γεφύρια και οι πανέμορφες παραλίες (Ψαρόλακκα, Παναγία, Κόκκινο Νερό) προσελκύουν τους επισκέπτες. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η διάσχιση του φαραγγιού της Καλυψούς και η πεζοπορία στην ομορφότερη πλευρά του Κισσάβου.

      β. Το Αριόπρινο απέχει 4 χλμ από το χωριό και είναι ίσως το ομορφότερο τοπίο της πλαγιάς. Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που ελάχιστα περνούν οι ακτίνες του ήλιου. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία, να περιπλανηθεί στο δάσος και να νιώσει πραγματικά την επιβλητικότητα της φύσης. Η άγρια βλάστηση και η ησυχία κάνουν την εμπειρία μοναδική, κυρίως το χειμώνα που το τοπίο συνήθως είναι χιονισμένο. Αν επισκεπτείτε την περιοχή μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα πιάτα  του εστιατορίου “Αριόπρινο” που λειτουργεί εκεί.    

     γ. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από τη θέση «Αριόπρινο» και με βόρεια (Β) γενική κατεύθυνση θα ανεβούμε στην κορυφή του Κισσάβου και θα τερματίσουμε την πορεία μας στο καταφύγιο στη θέση «Κάναλος».

     δ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα έχει ως σημείο εκκίνησης το καταφύγιο του Κισσάβου, θα ανέβει ως την κορυφή και θα επιστρέψει στο καταφύγιο.  

ΕΙΚΟΝΑ 3: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΣΣΑ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ – ΚΟΡΥΦΗ».

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

          Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο τηλέφωνο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Σπηλιά για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το καταφύγιο του Κισσάβου (θέση «Κάναλος»).

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email