Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕ 2023, ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΠΥΡΓΟΣ ΓΡΙΒΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕ 2023, ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΠΥΡΓΟΣ ΓΡΙΒΑ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΠΥΡΓΟΣ ΓΡΙΒΑ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποτ. Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς) και με προορισμό το χωριό «Κοκκινοπηλός (1160 μ.)» (Εικόνα 5) του όρους Όλυμπος. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την πρώτη ομάδα για την κορυφή «Πύργος Γρίβα (2324 μ.)», μέσω του ρέματος «Σταλαματιάς» (Εικόνα 1), ενώ η δεύτερη ομάδα θα πεζοπορήσει στο ρέμα της «Σταλαματιάς» σε μια μικρότερη διαδρομή. (Εικόνα 2).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ-ΡΕΜΑ ΣΤΑΛΑΜΑΤΙΑΣ»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

Η πρώτη ομάδα

θα ακολουθήσει πορεία πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 και θα κατευθυνθεί προς την κορυφή του Ολύμπου «Πύργος Γρίβα».

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό «Κοκκινοπηλός» που είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και αποτελεί το ορεινότερο χωριό του νομού Λάρισας.

Η πορεία θα αρχίσει από την κεντρική πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται και η εκκλησία της «Αγίας Παρασκευής» και θα κατευθυνθεί νοτιοανατολικά (ΝΑ) ακολουθώντας τους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού. Όταν φτάσουμε στα τελευταία σπίτια του χωριού, βρίσκουμε το διεθνές μονοπάτι Ε4, από όπου συνεχίζουμε ανηφορικά στο μονοπάτι μέχρι το κιόσκι.

Μπαίνοντας στο ρέμα «Σταλαματιάς» θα κατευθυνθούμε νότια μέσα στη χαράδρα και θα ανεβαίνουμε με καγκέλια μέχρι να συναντήσουμε τον χωματόδρομο που έρχεται από τα Καλύβια.

Από εκεί θα ακολουθήσουμε πορεία νοτιονοτιοανατολική (ΝΝΑ), και αφού περάσουμε το χωματόδρομο, θα ανεβούμε προς την κορυφή «Πύργος Γρίβα (2324μ.)» (Εικόνα 3).

 

Η δεύτερη ομάδα

θα ξεκινήσει από το χωριό «Κοκκινοπηλός» κινούμενη στο ρέμα της «Σταλαματιάς» και θα φθάσει έως τα καγκέλια (δρόμος με στροφές).

Το μονοπάτι είναι καλά σημαδεμένο και ευδιάκριτο.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Η θέα από την κορυφή «Πύργος Γρίβα» (προς την κορυφή «Κίτρος)

 ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Φιλιώ Μαλτέζου.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 7ω (περίπου) – Ανάβαση 4ω (με στάσεις) και κατάβαση 3ω.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +1.224μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

        2η ΟΜΑΔΑ (έναρξη 5’ μετά την πρώτη ομάδα):

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Ευριπίδης Καρακώστας.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω30’ (περίπου) – Ανάβαση 2ω30’ (με στάσεις) και κατάβαση με αντίστροφη πορεία 2ω.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 9 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +630 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και  εξοπλισμού).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.

ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στο αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER, όπως και στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179.

ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Κοκκινοπηλός για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 5: Το χωριό «Κοκκινοπηλός»

 

 

 

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email