Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΠΑΛΑΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΝΩ ΠΗΓΑΔΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΠΑΛΑΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΝΩ ΠΗΓΑΔΙ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΠΑΛΑΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ – ΚΤΦ ΑΝΩ ΠΗΓΑΔΙ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») και με προορισμό την Παλαιά Λεπτοκαρυά (320 μ.)» (Εικόνα 4) στον ανατολικό Όλυμπο. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από την Παλαιά Λεπτοκαρυά, προορισμός μας θα είναι καταφύγιο (ΚΤΦ) Άνω Πηγάδι (1417 μ.) (Εικόνα 2) και επιστροφή από το ίδιο δρομολόγιο.
  2. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΠΑΤΣΙΑΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 11,5 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:  +1060 μ.(συνολικά).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: (Θα οριστεί από τους συμμετέχοντες της εξόρμησης).

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου) – Ανάβαση 2ω (με στάσεις), και κατάβαση 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 7 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 800 μ. (περίπου)

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).          

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Ο πρώτος οικισμός της σημερινής Λεπτοκαρυάς, ο οποίος ονομαζόταν «Λεφτοκαρυές», ήταν κτισμένος στις υπώρειες του Ανατολικού Ολύμπου, μεταξύ των τοπωνυμίων Λούκι και Βλουκάνη, σε υψόμετρο γύρω στα 400 μ. και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, πολύ κοντά στην περιοχή όπου ήταν κτισμένα τα Αρχαία Λείβηθρα.

Εδώ, ευδοκιμούσαν οι αγριολεπτοκαρυές ή φουντουκιές, από όπου και η ονομασία του οικισμού. Παραμένει άγνωστο γιατί το όνομα άλλαξε από Λεπτοκαρυές σε Λεπτοκαρυά. Η ονοματοδοσία αποφασίστηκε από επιτροπή στη Μακεδονία (το 1914), η οποία τελικά επέλεξε το όνομα Λευτοκαρυδιά, απορρίπτοντας το τοπωνύμιο Λείβηθρον, το οποίο παρέπεμπε στη Μυθολογία.

Εδώ βρίσκεται ο πυρπολημένος (σε κάποια επανάσταση του Ολύμπου) κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Τριάδας και ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται  στην Παλαιά Λεπτοκαρυάανήμερα της εορτής της  Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα, για να παρακολουθήσει το παραδοσιακό πανηγύρι με  χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας.

β. Το καταφύγιο «Άνω Πηγάδι» βρίσκεται σε υψόμετρο 1.417 μ., είναι χωρητικότητος 18 κλινών με τζάκι, ξυλόσομπα και κουζίνα. Με αυτοκίνητο η πρόσβαση γίνεται από Αγ. Ιωάννη Λιτοχώρου ή από Π. Λεπτοκαρυά (χωματόδρομος 19,5 ή 22,5 χλμ.). Το καταφύγιο ανήκει στον ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς. 

γ. Η πορεία της 1ης ορειβατικής μας ομάδας μας θα ξεκινήσει από την Παλαιά Λεπτοκαρυά, με δυτική (Δ) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, και θα ορειβατίσει έως το ΚΤΦ Άνω Πηγάδι του ανατολικού Όλυμπου. Η πορεία θα τελειώσει με το αντίστροφο δρομολόγιο για την Παλαιά Λεπτοκαρυά.

Η πορεία της 2ης ορειβατικής μας ομάδας θα ξεκινήσει από την Παλαιά Λεπτοκαρυά, με δυτική (Δ) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, και θα ορειβατίσει έως την κορυφή Γκόλνα (1133 μ.). Στη συνέχεια, θα επιστρέψει με το αντίστροφο δρομολόγιο για την Παλαιά Λεπτοκαρυά.

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Το καταφύγιο «ΑΝΩ ΠΗΓΑΔΙ»

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στη Λεπτοκαρυά για 2ω περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Η «Παλαιά Λεπτοκαρυά»

ΕΙΚΟΝΑ 4: Ταμπέλα στην είσοδο του καταφυγίου

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email