Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝ 2024 ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ: ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΚΟΡΥΦΗ ΝΕΡΑΪΔΑ (ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΑ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝ 2024 ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ: ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΚΟΡΥΦΗ ΝΕΡΑΪΔΑ (ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΑ)

   

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΚΟΡΥΦΗ ΝΕΡΑΪΔΑ»

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Ιωαννίνων (στάση λεωφορείων εργατικών κατοικιών Αγίου Θωμά) και με προορισμό την Αγία Κυριακή Περτουλίου (1165 μ.)» (Εικόνα 3). Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1η ομάδα για την κορυφή «Νεράιδα ή Μπουντούρα (2068 μ.)» (Εικόνα 2), ενώ η 2η ομάδα θα ξεκινήσει από Αγία Κυριακή και επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Το Περτούλι είναι ένα κόσμημα από πέτρα κατασκευασμένο από το ανθρώπινο χέρι. Φωλιάζει ανάμεσα στα βουνά της Νότιας Πίνδου, Κόζιακας, Νεράιδα, Μαρόσα και Αυγό, σε υψόμετρο 1150 μέτρων.

Χαρακτηρίζεται από τα παραδοσιακά του αρχοντικά με τα χαγιάτια, τις διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την κεντρική πλατεία. Έχει πληθυσμό 200 κατοίκους και απέχει 48 χλμ από τα Τρίκαλα, 44 χλμ από την Καλαμπάκα, 29 χλμ από την Πύλη και 15 χλμ από την Ελάτη. Περιβάλλεται από ένα μοναδικής φύσεως και αισθητικής ελατόδασος, έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων. Το δάσος διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας. Το χωριό αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τουριστικών ειδών. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ.

Ιστορία: Το Περτούλι πρωτοαναφέρεται στα ιστορικά έγγραφα της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων στις αρχές του 10ου αιώνα. Το 1720 εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά εξαιτίας επιδημίας πανώλης. Ξανακατοικήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα από τον οποίο, όπως πιστεύεται από μερικούς, πήρε τη σημερινή του ονομασία. Το 1823 πυρπολήθηκε μαζί με την Ελάτη, το Νεραϊδοχώρι και την Πύρρα από τους Αρβανίτες και ξαναχτίστηκε το  1841. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα το 1943, καταστράφηκε από τους Γερμανούς επειδή στέγαζε το αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης.

Λαϊκή παράδοση: Ανάμεσα στο Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι κυλάει το Ρέμα της Μάνας, τα νερά του οποίου χύνονται στον Ασπροπόταμο. Κάποτε, η σύνδεση μεταξύ των δύο χωριών γίνονταν με ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι, στολισμένο με παραστάσεις σκαλισμένες με εξαιρετική λεπτότητα και τέχνη. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, το γεφύρι κατέρρεε επανειλημμένα από τα νερά που κατέβαιναν ορμητικά από τις γύρω κορυφές. Ο πρωτομάστορας υποστήριζε ότι το αίμα των ζώων δεν ήταν αρκετό για να το στεριώσει αλλά έπρεπε να θυσιαστεί άνθρωπος. Έτσι, μια μέρα, άρπαξαν μια γριά ζητιάνα που περνούσε από εκεί και την έχτισαν στα θεμέλιά του και από τότε ονομάστηκε Γεφύρι της Γριάς. Όπως λέγεται από τους ντόπιους, κατά καιρούς πολλοί διαβάτες έχουν ακούσει το θρήνο της ή την έχουν δει να κάθεται στα χαλάσματα του γεφυριού.

 

β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από την Αγία Κυριακή Περτουλίου, και με βορειοδυτική (ΒΔ) γενική κατεύθυνση θα πεζοπορήσουμε στην Νότια Πίνδο, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, με προορισμό την κορυφή «Νεράιδα ή Μπουντούρα» (Εικόνα 2). Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη και θα δυσκολέψει την προσπάθεια μας εάν υπάρξει χιόνι. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ήπια κλίση και χωρίς σημαντικά εμπόδια.

 

γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από την Αγία Κυριακή Περτουλίου, και επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα. Αλλά, θα φθάσει μέχρι τη θέση «Ποτίστρα» στο μέσο περίπου της διαδρομής, για τη κορυφή Νεράιδα (Εικόνα 3). Επιστροφή, με αντίστροφη πορεία για την Αγία Κυριακή.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΝΕΡΑΙΔΑ-ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΑ»

 

  1. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Μαλτέζου Φιλιώ.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 11 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 903 μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2 Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού). Επειδή έχουμε εισέλθει στον χειμώνα, είναι επιτακτικό στο σακίδιο να υπάρχουν: γκέτες, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος και γενικά ότι προβλέπεται για συνθήκες κρύου και χιονιού.

        β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Δριάνοβος Γιάννης.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου) – Ανάβαση 2ω (με στάσεις), και κατάβαση 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 7 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +500 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού). Επειδή έχουμε εισέλθει στον χειμώνα, είναι επιτακτικό στο σακίδιο να υπάρχουν: γκέτες, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος και γενικά ότι προβλέπεται για συνθήκες κρύου και χιονιού.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.

      ΕΙΚΟΝΑ 4: Θέση «Ποτίστρα»

 

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο Περτούλι για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 5: Το χωριό «Περτούλι»

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email