Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚ 2024 ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ: ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΓΑΖΗ (ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚ 2024 ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ: ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΓΑΖΗ (ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚ 2024

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ: ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΓΑΖΗ

(ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ)

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΓΑΖΗ»  

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Καρδίτσας (στάση 3ου Γυμνασίου-Λυκείου) και με προορισμό το χωριό Μεσενικόλας (700 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για την κορυφή Γαζή 964 μ..
  2. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΣΑΡΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 9 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +350 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Το χωριό Μεσενικόλας

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

        α. Ο Μεσενικόλας βρίσκεται στα ίχνη της αρχαίας Πολίχνας, μιάς μικρής πόλης της Θεσσαλιώτιδας. Η Πολίχνα ήταν ένα από τα οχυρά φρούρια που περιέβαλλαν την αρχαία Μητρόπολη και ήλεγχε το πέρασμα, από το οποίο ξεχύνονταν και έκαναν επιδρομές στο Θεσσαλικό κάμπο οι αρχαίοι Δόλοπες και Αθαμάνες. Προτού καταστραφεί το οχυρό της Πολίχνας, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, είναι πιθανό ότι οι κάτοικοι, ύστερα από μικρή μετακίνηση, λόγω κατολισθήσεων, έκτισαν το καινούργιο χωριό.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 451 κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 700 μ., 22 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας.

Το όνομα του προέρχεται από κάποιον μεγάλο νοικοκύρη του χωριού, που οι Φράγκοι ονόμαζαν Μεσιέ-Νικόλα. Ο ίδιος ίσως να έφερε στην περιοχή την αμπελοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», η οποία δεν καλλιεργείται σε άλλη περιοχή της χώρας μας.

Σύμφωνα, όμως, με μια άλλη εκδοχή, που στηρίζεται στις πληροφορίες του ιστορικού Γουίλιαμ Μίλλερ, στο έργο του «Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα», η ονομασία προέρχεται από τον πρωτοστάτορα και βάιλο της Αχαΐας Νικολά Σαντομέρ τον ΙΙΙ. Ο Νικολά Σαντομέρ, που ήταν αρχηγός στρατεύματος που έφθασε στην περιοχή το 1304, για να ξαναπάρει το κάστρο του Φαναρίου από τη βασίλισσα της Ηπείρου Αννα, που το είχε καταλάβει. Τελικά όμως δεν έγινε πόλεμος, αφού η βασίλισσα Άννα συνθηκολόγησε, και είναι πιθανόν ένα τμήμα από το στράτευμα του Νικολά Σαντομέρ να ανέβηκε στην πρώτη οροσειρά των Αγράφων όπου του παραχωρήθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας και εγκαταστάθηκε σε οικισμό και που τελικά πήρε την ονομασία Μεσενικόλας από το μικρό όνομα του αρχηγού της εκστρατείας. Μέχρι τις ημέρες μας, μια τοποθεσία στο χωριό ονομάζεται «Κυρ-Νικ» (Του κυρίου Νίκου).

Ο Μεσενικόλας εμφανίζεται για πρώτη φορά ως συγκροτημένος οικισμός σε γραπτό κείμενο με το όνομα Μοσνικόλας, στην απογραφή τμήματος της Θεσσαλίας, που πραγματοποίησε ο Μουράτ Μπέης στα 1454-1455.

Τις τελευταίες δεκαετίες το χωριό γνωρίζει μία πρωτόγνωρη ανοικοδόμηση κατοικιών που χρησιμοποιούνται είτε σαν κύριες κατοικίες οι περισσότερες σαν εξοχικές είτε σαν ιδιωτικοί ξενώνες.

Στους αμπελώνες του χωριού καλλιεργείται η τοπική ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα» η οποία μαζί με τις ποικιλίες «Σιράχ» και «Καρινιάν» δίνει το εκλεκτό κρασί ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας.

Οι κάτοικοι του Μεσενικόλα οργανώνουν στις 13, 14 και 15 Αυγούστου τη γιορτή κρασιού διαθέτοντας το περίφημο κρασί τους δωρεάν.

Ο Μεσενικόλας ήταν σύμφωνα με την παλιά διοικητική διαίρεση της χώρας, έδρα του δήμου Νεβροπόλεως ο οποίος συμπεριλάμβανε τα χωριά: Βουνέσι (μορφοβούνι), Κερασιά, Στούγκο (Κρυονέρι), Μπεζούλα, Σερμένικο (φυλακτή), Νεοχώρι, Πορτίτσα, Αγ. Γεώργιος, Μπλάσδο (Μοσχάτο).

Από εδώ κατάγονται οι αγωνιστές Δ. Φωτάκης (ή Φουτάκης) που πολέμησε ως το 1827 με τον Μπότσαρη αλλά και με άλλους οπλαρχηγούς καθώς και ο Πάσχος ή Πασχαλίδης. Εδώ κατά την αποτυχημένη επανάσταση του 1878 οι επαναστάτες συνέταξαν την προκήρυξη της προσωρινής Διοίκησης των Αγράφων.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού είναι ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτισμένος το 1903-1905. Ανατολικά της κεντρικής πλατείας βρίσκονται οι Βρύσες, μια μικρή πλατεία με 6 βρύσες και πλατάνια. Λίγο πιο κάτω είναι το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Στο δρόμο προς Καρδίτσα βρίσκεται η βρύ­ση του Βασαρδάνη. Κοντά στη βρύση βρίσκεται το μονόχωρο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, με τοιχογραφίες του 1647, έργο του αγιογράφου ιε­ρομόναχου Σαμουήλ. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή Κορώνης. Το καθολικό της μονής φέρει τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται από το 1587.

Στο χωριό λειτουργεί μουσείο Οίνου και Αμπέλου, το οποίο δημιουργήθηκε από τον δήμο Πλαστήρα και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνει αίθουσα γευσιγνωσίας και αίθουσα προβολών.

β. Η πορεία της ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από το χωριό Μεσενικόλας σε 700 μ. υψόμετρο. Αρχικά, θα κινηθούμε σε μονοπάτι με νοτιοδυτική (ΝΔ) γενική κατεύθυνση και κατόπιν με βόρεια (Β) κατεύθυνση, το οποίο θα μας οδηγήσει στην κορυφή Γαζή 964 μ.. Σήμανση: κόκκινος κύκλος σε κίτρινο τετράγωνο/κωδικός B7.      

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών και αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στην πλαζ Λαμπερού για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Η αφίσα της Θεσσαλικής Κοινής Πορείας

 

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email