ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΛΟΥΤΡΟΠΗΓΗ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΣΤΡΟ-ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:30π.μ.από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Καρδίτσας (στάση 3ου Γυμνασίου-Λυκείου) καιμε προορισμό το χωριό «Λουτροπηγή Καρδίτσας (740 μ.)»(Εικόνα 2). Από εκεί θα ξεκινήσει η κοινή πανθεσσαλική ανάβαση για την κορυφή «Κάστρο (Προφήτης Ηλίας),977 μ.» και στη συνέχεια για τα λουτρά Σμοκόβου(Εικόνα 1).
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το χωριό Λουτροπηγή. Η διαδρομή του μονοπατιού περνά από τα αρχαία δολόπεια τείχη στο ύψωμα Κάστρο, όπου βρίσκεται και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από την κορυφή θα κατεβούμε μέσα από δάσος φυλλοβόλων (κυρίως βελανιδιάς) για τα λουτρά Σμοκόβου.
β. Λουτρά Σμοκόβου: Ήταν το 1662 όταν οι Μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου που κατά την παράδοση ήταν Σμοκοβίτες άρχοντες, αξιοποίησαν τις πηγές χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες.
Αργότερα, επισκέπτονταν τακτικά τα λουτρά για θεραπεία και ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων μαζί με τον Μαχμούτ πασά που έδωσαν τα ονόματά τους σε δύο πηγές της λουτρόπολης. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Μενελαΐδας το 1882 οι πηγές περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο που άρχισε να τις εκμισθώνει σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους.
Το 1903 οι πηγές παραχωρούνται για 20 χρόνια στον Τερτίπη που ήταν πολιτευτής Καρδίτσας. Εκείνη την εποχή άνοιξε και ο δρόμος από την Καρδίτσα προς το Σμόκοβο και άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα ξενοδοχεία.
Το 1923 η εκμετάλλευσή τους πέρασε για 25 χρόνια στην εταιρία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας που κατασκεύασε ένα σύγχρονο για την εποχή υδροθεραπευτήριο.
Το 1943 επειδή φιλοξενούνταν εκεί η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις.
Το 1952 παραχωρήθηκαν με μίσθωση από τον ΕΟΤ σε ιδιώτη με την υποχρέωση να τα ανοικοδομήσει, ενώ με σύμβαση που υπεγράφη στις 19-4-1983, η εκμετάλλευση των πηγών παραχωρήθηκε στην κοινότητα Λουτροπηγής.
Σήμερα, τα Λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται σε μια καταπράσινη ρεματιά, σε υψόμετρο 450 μ. και απέχουν 6 χλμ. από το χωριό Σμόκοβο (Λουτροπηγή).
Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές σε φυσική θερμοκρασία 37 έως 40,2 βαθμούς Κελσίου και διοχετεύονται στο υδροθεραπευτήριο. Έχουν σύσταση θειούχα αλκαλική, ελαφρά οσμή υδρόθειου και θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Αρκετά ξενοδοχεία είναι χτισμένα πολύ κοντά στο υδροθεραπευτήριο και έχουν όλα θέα προς την κεντρική πλατεία που βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα. Μετά τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό τους είναι όλα σε άριστη κατάσταση και κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες έτσι ώστε να καλύπτουν πελάτες όλων των απαιτήσεων και οικονομικών δυνατοτήτων.
Το Υδροθεραπευτήριο είναι από τα πλέον σύγχρονα και από τον Ιούνιο του 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο συγκρότημα SPA, το οποίο σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών προσφέρει στους επισκέπτες χαλάρωση και ευεξία.
Το νέο συγκρότημα διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δύο κλασικές και δύο διαθερμικές σάουνες, δύο αίθουσες χαμάμ και δύο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Επίσης υπάρχουν ατομικές αίθουσες εισπνοών, αίθουσα ρινοπλύσεων και ατομικές μπανιέρες μεγάλες, άνετες, καθαρές που με το πάτημα ενός κουμπιού γίνονται υδρομασάζ (τζακούζι).
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, προσλαμβάνεται ειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις θέσεις και μόνιμα στη λουτρόπολη υπάρχει γιατρός.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα ιαματικά νερά των πηγών συνιστώνται για παθήσεις του αναπνευστικού, ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, μυαλγίες, δερματοπάθειες, και γυναικολογικές παθήσεις.
Η θεραπεία με ιαματικό νερό είναι γνωστή στην χώρα μας από τους αρχαίους χρόνους όχι μόνο σε εμπειρικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί με τα ιαματικά νερά. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά μερικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών τα οποία χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ηρόδοτο (484-410 π.Χ.) που καθιέρωσε το χρόνο λουτροθεραπείας σε 21 μέρες.
Σήμερα ο θεραπευτικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που έχει στόχο την πραγματοποίηση διακοπών για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Σ’ αυτή την προοπτική εντάσσονται και τα λουτρά Σμοκόβου.
- ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ: Σαρρής Δημήτριος.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω(περίπου) (με στάσεις).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 6χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +237μ. (ως την κορυφήΚάστρο).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1.Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00(Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής(12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών,αυτοπροσώπως.
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 (Viber) ή στο Messenger (Στέργιος Φαφάνας).
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει λουτρό (όσοι επιθυμούν λουτρό να το δηλώσουν στη γραμματεία του συλλόγου έως την Πέμπτη 14/12) και γεύμα-ανάπαυση σταλουτρά Σμοκόβουγια 3-4ω περίπου.Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
|
|
|
Τέλος, σας ευχόμαστε
ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.