Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒ 2024 ΚΕΡΚΕΤΙΟ ΟΡΟΣ (ΚΟΖΙΑΚΑΣ): ΕΛΑΤΗ-ΣΠΗΛΙΑ ΜΠΕΗ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ Ή ΤΣΙΟΚΙ-ΕΛΑΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒ 2024 ΚΕΡΚΕΤΙΟ ΟΡΟΣ (ΚΟΖΙΑΚΑΣ): ΕΛΑΤΗ-ΣΠΗΛΙΑ ΜΠΕΗ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ Ή ΤΣΙΟΚΙ-ΕΛΑΤΗ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΕΛΑΤΗ-ΣΠΗΛΙΑ ΜΠΕΗ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ-ΕΛΑΤΗ»

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Ιωαννίνων (στάση λεωφορείων εργατικών κατοικιών Αγίου Θωμά) και με προορισμό το χωριό Ελάτη στο Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας). Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1η ομάδα για την Σπηλιά Μπέη και την κορυφή «ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ Ή ΤΣΙΟΚΙ (1526 μ.)» (Εικόνα 2), ενώ η 2η ομάδα θα κινηθεί επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Καλαμάτας Αθανάσιος.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 600 μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+ (2, σε χιόνι). Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού). Επειδή είμαστε στο χειμώνα, είναι επιτακτικό στο σακίδιο να υπάρχουν: γκέτες, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος και γενικά ότι προβλέπεται για συνθήκες κρύου και χιονιού.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Νανούλης Βασίλειος

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω (περίπου)

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 12 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +300 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1 (1+ σε χιόνι). Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

 

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ Ή ΤΣΙΟΚΙ 1526 μ.»

 

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

 

                α. Η Ελάτη (Εικόνα 4) απλώνεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κερκέτιου Όρους (Κόζιακα), σε υψόμετρο 900 μέτρων. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στη σκιά του επιβλητικού Κόκκινου Βράχου, ατενίζοντας τις γύρω κορυφές της Νότιας Πίνδου.

Βουτηγμένη μέσα σε πυκνά δάση ελάτης, δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της. Τα παλιά πέτρινα χτίσματα, οι λιθόστρωτοι δρόμοι και οι μικρές πλατείες, στολισμένες με βρύσες και παρτέρια, της προσδίδουν αρχοντιά και γραφικότητα. Ο πληθυσμός της είναι 950 κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Ξυλοχώρι, Λιόπιστες και Βλάχα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της περιοχής. Απέχει 33 χλμ. από τα Τρίκαλα, 49 χλμ. από την Καλαμπάκα και 14 χλμ. από την Πύλη

Η Ελάτη αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Παρέχει μια πληθώρα από παραδοσιακούς ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια με τοπική κουζίνα, ζεστά καφέ και μπαρ καθώς και τουριστικά καταστήματα με ντόπια προϊόντα και αναμνηστικά. Επίσης, διαθέτει υποκατάστημα της Τράπεζας Θεσσαλίας ενώ, το μοναδικό βενζινάδικο της περιοχής βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πριν το χωριό, στο δρόμο για την Πύλη. Σε απόσταση 9 χλμ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Το χωριό Περτούλι απέχει από την Ελάτη 15 χλμ. και το Νεραϊδοχώρι 19 χλμ.

β. Ιστορία

    Η ονομασία Ελάτη χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες. Βάσει αρχαιολογικών ανακαλύψεων στη θέση Κατώφλι, η αρχαία πόλη Πύτναιο βρισκόταν στην περιοχή της Ελάτης. Σύμφωνα με βυζαντινά ευρήματα, το χωριό δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε μια διαφορετική τοποθεσία κοντά στο ποτάμι. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τρεις παλιότεροι οικισμοί οι οποίοι καταστράφηκαν από φωτιά το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελάτη χτίστηκε στη σημερινή της θέση αμέσως μετά την οριστική απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους το 1898 και μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα.

γ. Σημεία Ενδιαφέροντος

    Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Άλσος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι. Διαθέτει σύγχρονη παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι ιδανικό για χαλάρωμα συντροφιά με το κελάηδημα των πουλιών. Δίπλα, σε μια γραφική πλατειούλα με πέτρινη βρύση και παραδοσιακούς φανοστάτες, λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά. Τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία, ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός Κόκκινος Βράχος. Είναι προσβάσιμος, από βατό μονοπάτι, σε 15 λεπτά και από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική. Εδώ υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο με διαδρομές έως 60 μέτρα ανάπτυγμα. Τέλος, πάνω από το χωριό, ανάμεσα στις γκρίζες ορθοπλαγιές της ανατολικής πλευράς του Κόζιακα, η Αρκουδότρυπα ατενίζει την Ελάτη από υψόμετρο 1400 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση μια μεγάλη αρκούδα ζούσε στη σπηλιά για πολλά χρόνια.

δ. Το Κερκέτιο όρος ή Κόζιακας είναι βουνό του νομού Τρικάλων με υψόμετρο 1.901 μέτρα. Αποτελεί ουσιαστικά, τμήμα της νότιας Πίνδου με την οποία συνδέεται στα δυτικά. Ανατολικά καταλήγει στον Θεσσαλικό κάμπο. είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων. Είναι πυκνά δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Η βλάστηση της περιοχής περιλαμβάνει φρύγανα, ξηρά ασβεστολιθικά λιβάδια, ξηρά πυριτικά λιβάδια και αυτόχθονα δάση κωνοφόρων. Είναι χαρακτηριστική και ενδιαφέρουσα η βλάστηση και η χλωρίδα των βραχωδών βιοτόπων όπως οι λιθώνες, οι εκτεθειμένες βραχώδεις επιφάνειες και οι απότομοι γκρεμοί. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα. Πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού. Σχηματίζει πανέμορφα μικρά οροπέδια και είναι θαυμάσια εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κάποια σημεία του βουνού έχουν κατασκευασθεί όμορφα κιόσκια για τους ορειβάτες επισκέπτες. Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό.

ε. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού Ελάτη και θα κατευθυνθεί αρχικά ανατολικά (Α) σε μονοπάτι με εμφανείς σημάνσεις για τη θέση «Κόκκινος Βράχος». Στη συνέχεια, θα πεζοπορήσουμε νοτιονοτιοανατολικά (ΝΝΑ)για τη θέση «Σπηλιά Μπέη» (6 χλμ.) (Εικόνα 3). Κατόπιν, ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι θα επιστρέψουμε προς Ελάτη, αλλά μετά από 3 χλμ., θα εκτραπούμε βόρεια (Β) και θα ανεβούμε στην κορυφή «Αμάρανθος ή Τσιόκι (1526 μ.)» (2 χλμ.). Από ‘κει θα κατηφορίσουμε για το χωριό Ελάτη.

στ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα για τη θέση «Σπηλιά Μπέη» και επιστροφή στο χωριό Ελάτη.                        

         

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.

 

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο τηλέφωνο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Ελάτη (Εικόνα 4) για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

 

ΕΙΚΟΝΑ 3: Η «ΣΠΗΛΙΑ ΜΠΕΗ»

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το χωριό «ΕΛΑΤΗ»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email