ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2025
ΠΗΛΙΟ: ΜΗΛΙΕΣ-ΑΦΕΤΕΣ
ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΜΗΛΙΕΣ – ΑΦΕΤΕΣ»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση Θοδώρα) και με προορισμό το χωριό Μηλιές του Πηλίου (400 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για το χωριό Αφέτες (240 μ.)(Εικόνα 3).
- ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
α. 1η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΓΚΟΥΒΟΥΣΗ ΓΙΩΤΑ
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 11,5 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +371 μ. -500 μ.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
β. 2η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: Θα οριστεί από τους συμμετέχοντες
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 2ω30’ (Αφέτες-Άφησσος-Αφέτες, με στάση στην Άφησσο).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 5 χλμ. (Αφέτες-Άφησσος-Αφέτες).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +-240 μ. (Αφέτες-Άφησσος-Αφέτες).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
ΕΙΚΟΝΑ 2: Το χωριό Μηλιές
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Οι Μηλιές είναι χτισμένες σε υψόμετρο 400 μ. και απέχουν 28 χλμ. από τον Βόλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, έχουν 640 μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν πρόσφυγες από τις Μηλιές της Εύβοιας –ένα χωριό που ναι μεν υπάρχει ακόμα, όμως υπέφερε παλαιότερα από επιθέσεις πειρατών, οι οποίες κατά καιρούς το οδήγησαν σε ερήμωση. Η ιστορική έρευνα δεν μπορεί να πιστοποιήσει αν μια τέτοια διήγηση αληθεύει, πάντως η παλιότερη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του οικισμού (1510 μ.Χ.) ανήκει πράγματι σε περιόδους με πολλά τέτοια προβλήματα.
Οι Μηλιές γνώρισαν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και από το 1814 και μετά υπήρξαν έδρα της θρυλικής «Μηλιώτικης Σχολής». Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον Άνθιμο Γαζή –που ήταν κάτοικος του χωριού– προσφέροντας διδασκαλία φυσικών επιστημών και φιλοσοφίας σε επίπεδο σπάνιο για τις αρχές του 19ου αιώνα, με τρόπο μάλιστα που απηχούσε ευθέως τις δυτικοευρωπαϊκές ιδέες και πρακτικές εκείνης της ανήσυχης εποχής. Στα πλαίσιά της, μάλιστα, στήθηκε και μια πρότυπη βιβλιοθήκη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί.
Το 1821 ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε στο χωριό τη σημαία της Επανάστασης και πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που δόθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο η Επανάσταση δεν μπόρεσε να ριζώσει στη Θεσσαλία και σύντομα έσβησε απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις των Οθωμανών. Οι Μηλιές θα γίνονταν τμήμα του ελληνικού κράτους πολύ αργότερα, το 1881. Ο οικισμός υπέφερε ξανά κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1943), όταν σε αντίποινα για τοπικές αντιστασιακές ενέργειες οι Γερμανοί τον κατέκαψαν, εκτελώντας παράλληλα και 25 κατοίκους.
Οι Μηλιές έφθιναν περαιτέρω μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της δεκαετίας του 1950 και την εντατική έναρξη της αστικοποίησης στην Ελλάδα, αλλά από τη δεκαετία του 1980 και μετά μπόρεσαν και γνώρισαν μια νέα ζωή, αυτή τη φορά ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
β. Οι Αφέτες (ή Νιάου) είναι ένα ιδιαίτερα γοητευτικό χωριό, αυθεντικό, με ξεχωριστό ύφος, ένα ησυχαστήριο θα έλεγε κανείς, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 240 μ., που χαρίζει απλόχερα μια υπέροχη θέα προς τον κόλπο του Παγασητικού. Εύκολα προσβάσιμο, μόλις 27 χλμ. από την πόλη του Βόλου στο νοτιοδυτικό άκρο του Πηλίου, κοντά στη δημοφιλή, παραθαλάσσια Άφησσο. Τα πέτρινα σπίτια του χωριού, με αν μη τι άλλο πρωτότυπο όνομα, ξεπροβάλλουν καρφωμένα στις Πηλιορείτικες πλαγιές. Μη βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι το δεύτερο όνομα των Αφετών προέρχεται απ΄ τα γλυκύτατα γατιά που περιδιαβαίνουν τα δρομάκια του. Το «Νιάου» είναι σλαβικής προέλευσης όρος για το χειμαδιό, ονομασία που μαρτυρά την ιστορία του τόπου ως περιοχής όπου ξεχείμαζαν οι βοσκοί τα κοπάδια τους. Οι ιδιαίτερες ονομασίες δεν σταματούν εδώ, αφού και η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού έχει το ξεχωριστό όνομα «Πλατεία Αγάπης».
Αυτή είναι η αφετηρία και κατάληξη μιας ενδιαφέρουσας επίσκεψης στους Αφέτες, αφού αφήνοντας το αυτοκίνητο στο μεγάλο υπαίθριο σταθμό αυτοκινήτων στην είσοδο του χωριού, σε λίγα μόλις μέτρα θα βρεθείτε κάτω από τα σκιερά, αιωνόβια πλατάνια της Πλατείας Αγάπης. Εδώ βρίσκεται το κοινοτικό κτήριο, αλλά και η πανέμορφη εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, που κεντρίζει αμέσως την προσοχή με το συνδυασμό του έντονου κόκκινου χρώματος και του πέτρινου εξωτερικού της. Χτισμένος το 1743 από δωρεές 30 χωρικών, ο τρίκογχος ναός οφείλει την τωρινή του μορφή στον Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη, που τον ανακατασκεύασε το 1802, όπως μας πληροφορεί ανάγλυφη, εντοιχισμένη πλάκα αριστερά του καμπαναριού. Στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε το επιχρυσωμένο, ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ απέναντι από την κεντρική της είσοδο και το κωδονοστάσιο με το ρολόι, ένα μαρμάρινο μνημείο τιμά τους κατοίκους του χωριού που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
γ. Η πορεία της 1ης ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από το χωριό το Μηλιές, όπου βρίσκεται και το σημείο εκκίνησης. Θα κινηθούμε πάνω στο καλντερίμι που ενώνει τις Μηλιές με τους Αφέτες. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και στο μεγαλύτερο μέρος της δασωμένη.
Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει εντός του χωριού Μηλιές, όπου θα περιηγηθούν στα διάφορα αξιοθέατα και στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στη συνέχεια, και εφόσον το επιθυμούν, θα περπατήσουν και τη διαδρομή Αφέτες – Άφησσος. Επιστροφή με αντίστροφο δρομολόγιο για τους Αφέτες.
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
Εικόνα 3: Το χωριό Αφέτες
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών και αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-καφές-ανάπαυση στους Αφέτες για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εξόρμησης.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
Τέλος, σας ευχόμαστε:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
ΕΙΚΟΝΑ 4: Η Άφησσος