Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕ 2023 ΧΑΣΙΑ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ – ΚΟΡΥΦΗ ΚΡΑΤΣΟΒΟ ή ΜΥΤΙΚΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕ 2023 ΧΑΣΙΑ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ – ΚΟΡΥΦΗ ΚΡΑΤΣΟΒΟ ή ΜΥΤΙΚΑΣ

 

 

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΡΑΤΣΟΒΟ Ή ΜΥΤΙΚΑΣ»

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00π.μ.από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποτ. Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Ιωαννίνων(στάση λεωφορείων εργατικών κατοικιών Αγίου Θωμά) καιμε προορισμό το χωριό «Κακοπλεύρι (900 μ.)»(Εικόνα 3) του όρους Χάσια. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την πρώτη ομάδα για την κορυφή «Κράτσοβο ή Μύτικας(1564 μ.)»,(Εικόνα 2), ενώη δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό και επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

        α. Τα Χάσια είναι βουνό της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο 1.564 μέτρα. Βρίσκονται στα σύνορα του Νομού Τρικάλων με τον Νομό Γρεβενών, βορειοδυτικά της Καλαμπάκας. Αποτελούν τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Περικλείονται, στα δυτικά και βόρεια από την βόρεια Πίνδο και στα νότια και ανατολικά από τα Αντιχάσια και τα Καμβούνια όρη. Τα χαρακτηρίζουν ποτάμια, χαράδρες, ρεματιές, δάση (κυρίως μαύρης πεύκης), καθώς και αλπικά λιβάδια.

Στις πλαγιές των Χασίων σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα.Το σημαντικότερο από αυτά είναι ο Κακοπλευρίτης, ο οποίος είναι παραπόταμος στον Μουργκάνη, ο οποίος με την σειρά του καταλήγει στον Πηνειό.

Αμέτρητα είναι τα μονοπάτια των Χασίων. Άλλα περνάνε μέσα από δάση, άλλα από χαράδρες, άλλα από ποτάμια, άλλα από λαγκάδια.

β. To χωριό «Κακοπλεύρι» βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Χασίων, περίπου 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμπάκας, και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Έχει ως πληθυσμό 135 κατοίκους. Επίσης εκεί υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Κοσμά, της Αγίας Παρασκευής (που ιδρύθηκε το 1550) και του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε το 1703 και αγιογραφήθηκε το 1803 από τους ζωγράφους Μιχαήλ και Γεώργιο. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26, 27 Ιουλίου, των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονα.

γ. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό «Κακοπλεύρι (900 μ.)», και με γενική κατεύθυνση νοτιοδυτική (ΝΔ) θα πεζοπορήσουμε στην οροσειρά των Χασίων, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1 και θα καταλήξουμε στην κορυφή «Κράτσοβο ή Μύτικας». Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ήπια κλίση και χωρίς σημαντικά εμπόδια. Το μονοπάτι δεν είναι σημαδεμένο.

 

 

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΚΡΑΤΣΟΒΟ»

  1. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1ηΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Καλαμάτας Γιάννης.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου) – Ανάβαση 3ω30’ (με στάσεις) καικατάβαση 2ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 14 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +664μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

        β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Καλαμάτα Ειρήνη.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου)– Ανάβαση 2ω30’ (με στάσεις) καικατάβαση με αντίστροφη πορεία 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 8χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +400μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία(σωματική και εξοπλισμού).

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00(Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής(12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών,αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στο αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER, όπως και στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό «Κακοπλεύρι»για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ3: Το χωριό «ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email