Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑ-ΠΡΙΟΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑ-ΠΡΙΟΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝ 2024

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑ-ΠΡΙΟΝΙΑ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑ – ΠΡΙΟΝΙΑ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») και με προορισμό το καταφύγιο «Μπουντόλα» (950 μ.)» (Εικόνα 4) στον Όλυμπο. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το καταφύγιο, προορισμός μας θα είναι τα Πριόνια (1.100 μ.) (Εικόνα 2).
  2. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΠΑΠΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 14 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:  +1040 μ., -850 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (με τις στάσεις).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 7 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 280 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

               ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό Ελληνικής επικράτειας βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και υψώνεται πάνω από τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Ως γεωγραφική οντότητα αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην προς νότο προσπέλαση διαφόρων επίδοξων κατακτητών.

 Ο Όλυμπος αποτελεί έναν ανεξάρτητο ορεινό όγκο, κυκλικής μορφής με μέση διάμετρο 25 χλμ., ενώ η περίμετρος του φτάνει τα 80 χλμ. Την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου αποτελεί ο Μύτικας ή Πάνθεον με υψόμετρο 2918 μ., η οποία απέχει μόλις 18 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας.

β. Το πρώτο καταφύγιο που συναντάει ένας επισκέπτης από το Λιτόχωρο είναι το καταφύγιο «Μπουντόλας» (εναλλακτικές ονομασίες: Καταφύγιο «Δ» ή «Σταυρός»). Το καταφύγιο για πολλά χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς αφού από κει ξεκινούσαν τα μονοπάτια για το Οροπέδιο των Μουσών και την κατάκτηση των μεγάλων κορυφών του Ολύμπου.

Σήμερα βρίσκεται πάνω στον ασφαλτωμένο δρόμο για Πριόνια και το εστιατόριο του προσφέρει μοναδικά πιάτα και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχει εύκολη πρόσβαση με αμάξι ενώ μένει ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες (εκτός Δευτέρας).

Ονομάστηκε προς τιμή ενός μεγάλου Έλληνα ορειβάτη, του Δημήτρη Μπουντόλα, ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του τις δεκαετίες ‘70-80 στα μονοπάτια, τις αναρριχήσεις και τις κατακτήσεις κορυφών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Μπουντόλας παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα τον Οκτώβριο του 1985 στο Annapurna South των Ιμαλαϊων.

Το καταφύγιο είναι χτισμένο στα 950 μ. στη θέση «Σταυρός» και διαθέτει 30 κλίνες.

 γ. Η τοποθεσία Πριόνια βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στο φαράγγι του μυθικού Ενιπέα Ποταμού, περικυκλωμένη από το καταπράσινο δάσος. Τα Πριόνια βρίσκονται στο τέλος της οδικής διαδρομής που οδηγεί στην τοποθεσία από το Λιτόχωρο. Η τοποθεσία είναι η αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής Πριόνια–Καταφύγιο Ζολώτα– Σκάλα–Μύτικας η οποία οδηγεί στα καταφύγια και τις κορυφές του Ολύμπου.
Εκεί όπου σταματάει το αυτοκίνητο και αρχίζουν το ορειβατικό μονοπάτι θα βρείτε ένα μικρό εστιατόριο στεγασμένο σε μια ξύλινη κατασκευή. Η μετάβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον. Όταν φτάσετε στο Λιτόχωρο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ταμπέλες που γράφουν «Όλυμπος».

Ο δρόμος που οδηγεί στην τοποθεσία Πριόνια είναι ασφαλτοστρωμένος, η απόσταση είναι περίπου 19 χιλιόμετρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του ενδιάφεροντος πολλών επισκεπτών ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και πιθανόν στο τέλος της διαδρομής να βρείτε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

δ. Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου απέχει 18 χλμ από το Λιτόχωρο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στον Όλυμπο. Το μοναστήρι είναι κουρνιασμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δύο μικρών ρευμάτων που ρέουν προς τον Ενιπέα ποταμό.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη ίσως Μονή στο νομό Πιερίας. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το μοναστήρι ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο που ασκήτευε σε κοντινή σπηλιά, η οποία ονομάστηκε «Άγιο Σπήλαιο». Το παλαιότερο όνομα της μονής ήταν Αγία Τριάδα. Διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη και εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων και αγιογραφίας.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε ορμητήριο και καταφύγιο των αγωνιστών του Ολύμπου, ενώ παρουσίασε οικονομική και πνευματική ακμή.

Κατά τη διάρκεια των 400 ετών ζωής του παρείχε τη θρησκευτική και οικονομική υποστήριξη για αυτό το μέρος του Ολύμπου. Περιλάμβανε μέρος του δάσους στα Πριόνια, ενός υδρόμυλου, ενός μύλου αλευριού και ενός αγροκτήματος.

Οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι το 1828. Έκτοτε ξανακτίστηκε αλλά υπέστη ζημίες από πυρκαγιές.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε με έξι μόνο μοναχούς. Ήταν η αγαπημένη θέση προσκυνήματος για τους κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας και των ορειβατών.

Μέχρι το 1928 το Μοναστήρι ήταν Σταυροπηγιακό, Πατριαρχικό υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού θρόνου. Το 1928 υπήχθη στις Νέες Χώρες.

Το 1943 υπέστη καταστροφές δύο φορές, από μια βόμβα και από έκρηξη, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής καθώς υπήρξε λημέρι των αγωνιστών της ελευθερίας.

Σήμερα, διατηρείται η βορινή και η νότια πτέρυγα, ο πύργος που προστάτευε την είσοδο της μονής, ο οχυρωματικός περίβολος καθώς και τμήματα του ναού.

ε. Η πορεία της 1ης ορειβατικής μας ομάδας μας θα ξεκινήσει από το καταφύγιο Μπουντόλα, με δυτική (Δ) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, και θα ορειβατίσει μέσω της θέσης «Στράγγου» προς τη θέση «Πριόνια».

Η πορεία της 2ης ορειβατικής μας ομάδας θα ξεκινήσει από τη θέση «Πριόνια» και με ανατολική (Α) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 3, θα ορειβατίσει έως το μοναστήρι του παλιού Αγίου Διονυσίου και το Άγιο Σπήλαιο (αγίασμα) (820 μ.). Στη συνέχεια, θα επιστρέψει με το αντίστροφο δρομολόγιο για τα Πριόνια.

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στα Πριόνια για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Τα «Πριόνια»

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.   

ΕΙΚΟΝΑ 3: Το δρομολόγιο «Πριόνια-Μονή Π. Αγίου Διονυσίου-Σπηλιά (Αγίασμα)»

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το καταφύγιο «Μπουντόλα» 

ΕΙΚΟΝΑ 5: Ο παλιός Άγιος Διονύσιος και το Άγιο Σπήλαιο

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email