Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚ 2024 ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ-ΚΟΡ. ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚ 2024 ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ-ΚΟΡ. ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚ 2024

ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ-ΚΟΡ. ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ»

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:30 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας – Κοζάνης (στάση εργατικές κατοικίες Γιάννουλης (Σκλαβενίτης)) και με προορισμό το χωριό Αργυροπούλι (130 μ.) στους πρόποδες του Ολύμπου. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για την κορυφή Πετρόστρουγκα (759 μ.) (Εικόνα 3).
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΦΑΦΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 11,5 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +700 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή Πετρόστρουγκα (φυλάκιο)

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

         α. Το Αργυροπούλι (παλιότερες ονομασίες Ηλώνη και Καρατζόλι) είναι χωριό του Δήμου Τυρνάβου, χτισμένο σε υψόμετρο 130 μέτρων. Απέχει 13 χλμ. από τον Τύρναβο και 29 χλμ. από τη Λάρισα. Έχει πληθυσμό 1.670 άτομα και οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η ξυλεία. Στο Αργυροπούλι ανήκουν, επίσης, οι οικισμοί Άνω Αργυροπούλι και Βοτανοχώρι.

Στα 2,5 χλμ. ΝΔ του χωριού, στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου βρίσκεται το ποτάμι Μάτι με τη λίμνη του, γνωστή ως Γυαλί Αργυροπουλίου. Μοναδική φυσική πηγή εναπομείνασα στη Θεσσαλία, με βάθος γύρω στα 6-10 μέτρα να αναβλύζει συνέχεια στον πυθμένα και με τον μύθο ότι μέσα υπάρχει ολόκληρη πόλη με το Ιερό του Πλούτωνα να το φυλάσσουν δράκοντες που σκάβουν και αναταράσσουν το νερό και επί δεκαετίες κυριαρχούσε ο φόβος στον καθένα που θα επιχειρούσε να κολυμπήσει σ αυτό.

Η ομηρική πόλη Ηλώνη, που αναφέρεται για τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο, πιθανότατα είναι η Λειμώνη των κλασικών χρόνων, πόλη με εύφορα λιβάδια, που ποτιζόταν από τα νερά της πηγής Μάτι. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης σώζονται στο ύψωμα Καστρί βόρεια του Αργυροπουλίου. Η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (kara göl= μαύρη λίμνη) να αναφέρεται στη δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή. Η κοντινή λίμνη, φιλοξενούσε στο οικοσύστημά της την σπάνια στο είδος ασημένια πάπια, το αργυρό πουλί εκ της οποίας έλαβε το σύγχρονο όνομα το χωριό και η οποία αποτελεί το έμβλημα του χωριού.

Στα τέλη του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον οικισμό αρκετές οικογένειες Αρβανιτόβλαχων. Το 1897, στη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου, διεξήχθησαν στην περιοχή συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η παλιά κοίτη του ποταμού, Μάτι, προσφέρεται για περιπάτους και ερασιτεχνικό ψάρεμα καραβίδας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής (πολιούχος) στην πλατεία του χωριού, χτισμένη το 1884, της Ανάληψης 2 χλμ. από το Αργυροπούλι στις όχθες του ποταμού, του Αγίου Δημητρίου στο Νεκροταφείο και της Αγίας Παρασκευής (19ος αι., στον τύπο της βασιλικής) σε λόφο πάνω από τον οικισμό Μωραΐτη, πάνω από το χωριό στις Γελαδαρές δεσπόζει ο προφήτης Ηλίας. Το πέτρινο γεφυράκι Μωραΐτη κατασκευασμένο το 1908 συνδέει το χωριό με την ομώνυμη περιοχή. Κάτω από το γεφυράκι στην παλαιά εποχή όπου ο Καναράς είχε νερό, με τη διάνοιξη κατάλληλης στέρνας, σχημάτισαν υπό μορφή πισίνας, το πρώτο φυσικό κολυμβητήριο και μετά στη Δέση άλλο σημείο πιο πάνω στην περιοχή Κεραμίδα. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας διατηρείται τζαμί στην περιοχή Γκουτσιασμέ με μιναρέ, όπου υπάρχει και πέτρινη βρύση.

β. Η Μελούνα είναι ορεινή διάβαση στα νοτιοδυτικά του Κάτω Ολύμπου με υψόμετρο 540 μ. και ορεινός αυχένας που σχηματίζεται από τον ορεινό όγκο του Μενεξέ (868 μ.) από τα βόρεια και του υψώματος Χασάν Μελούνα (563 μ.) από τα νότια. Από τον αυχένα αυτό επικοινωνεί η πεδιάδα της Ελασσόνας με την πεδιάδα του Πηνειού ποταμού. Η διάβαση της Μελούνας βρίσκεται σε απόσταση 17 περίπου χλμ. από τον Τύρναβο.

Ήταν λίγο μετά το 1881 λοιπόν όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλία, με την Ελλάδα και την Τουρκία σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα, η μεν για να αυξήσει τα εδάφη της, η δε για να διατηρήσει όσα και ό,τι μπορούσε, να επιδίδονται σε θωράκιση των συνόρων τους. Αντικριστά στα ψηλότερα σημεία της Μελούνας Έλληνες και Τούρκοι άρχισαν να χτίζουν φυλάκια επιτήρησης και προάσπισης του εθνικού τους χώρου.

Κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 η γραμμή Χασάν Μελούνας – Μελούνας – Μενεξέ αποτελούσε την οροθετική γραμμή του Βασιλείου της Ελλάδος και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1897, στον ατυχή πόλεμο, η μεγάλη επίθεση των Τούρκων άρχισε όταν έπεσε η Μελούνα, το 1912 όμως από τη Μελούνα άρχισε η πορεία του Ελληνικού Στρατού για τον διπλασιασμό της χώρας.

γ. Η πορεία της ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από το το κέντρο του Αργυροπουλίου και κατευθύνεται δυτικά προς το ρέμα, από όπου αφού το περάσουμε, φτάνουμε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται ψηλότερα μέσα σε δάσος.

Από το σημείο αυτό ακολουθούμε το χωματόδρομο βορειοδυτικά, δίπλα από το ρέμα του «Καναρά». Στο σημείο που σβήνει ο χωματόδρομος θα ανέβουμε στη ράχη προς το «καλό ίσιωμα», ένα μεγάλο άπλωμα με θέα. Στη συνέχεια χωρίς να εγκαταλείψουμε τη ράχη, δίπλα από βράχους σε βατό μονοπάτι θα βγούμε σε άλλο πλάτωμα και κατόπιν αρκετά ανηφορικά μέσα σε πουρνάρια και γκορτσιές θα καταλήξουμε στην κορυφογραμμή. Στα αριστερά μας βρίσκεται η κορυφή «Πετρόστρουγκα» (759μ).

Στην κορυφογραμμή της «Πετρόστρουγκας» υπήρχαν τα σύνορα της Ελλάδας του έτους 1881.

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα τα ερείπια του ελληνικού μεθοριακού φυλακίου και προς τα αριστερά σε μικρή απόσταση τα ερείπια του οθωμανικού φυλακίου.

 Επιστροφή με αντίστροφο δρομολόγιο για το Αργυροπούλι.

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).

Εικόνα 3: Το χωριό Αργυροπούλι

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών και αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Αργυροπούλι για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

 

ΕΙΚΟΝΑ 4: Η λίμνη Αργυροπουλίου

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email