Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕ 2024 ΠΗΛΙΟ: ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ-ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ-ΧΑΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕ 2024 ΠΗΛΙΟ: ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ-ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ-ΧΑΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕ 2024

ΠΗΛΙΟ: ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ-ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ-ΧΑΝΙΑ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ-ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ-ΧΑΝΙΑ»

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (στάση Θοδώρα) και με προορισμό το χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία για την κορυφή Αγριόλευκες (Εικόνα 2) και μετά τα Χάνια.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΜΗΧΑΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +970 μ., -340 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: (θα οριστεί από τους συμμετέχοντες).

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου)

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 6 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 280 μ. (περίπου).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή Αγριόλευκες

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

        α. Ο Άγιος Λαυρέντιος (Εικόνα 3) είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Βρίσκεται κτισμένος στις νότιες πλαγιές του Πηλίου σε υψόμετρο 545 μέτρα και σε απόσταση 19 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Δράκεια (ΒΔ) και Άγιο Γεώργιο Νηλείας (ΝΑ). Κοντά στο χωριό ρέει ο χείμαρρος Βρύχωνας.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, η οποία εικάζεται ότι κτίσθηκε για πρώτη φορά από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αι.). Το μοναστήρι αργότερα εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη μονή τον 13ο αι., πιθανώς από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Σήμερα η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Την εποχή που ανακατασκευάστηκε η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, τον 14ο αι., τότε άρχισε να κατοικείται και το χωριό. Η τοποθεσία του χωριού και η σχετική αυτονομία της περιοχής από κεντρικές εξουσίες οδήγησε σε ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Έτσι, στους μετέπειτα αιώνες, με την έλευση και άλλων νέων κατοίκων — Ηπειρωτών, Βλάχων και νησιωτών — και με την ανάπτυξη της γεωργίας και του εμπορίου, το χωριό του Αγίου Λαυρεντίου μεγάλωσε πολύ, για να φτάσει σε περίοδο ακμής από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 19ου αι. Οι Αγιολαυρεντίτες καλλιεργούσαν ελιές και οπωροφόρα στις πλαγιές κάτω από το χωριό τους έως τον κάμπο μεταξύ Αγριάς και Λεχωνίων, ενώ το εμπόριο της ελιάς προς όλα τα Βαλκάνια και τις Παραδουνάβιες περιοχές απέφερε μεγάλα κέρδη.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ο ιερομόναχος Κασσαβέτης υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου.

Το χωριό διατηρεί πλούσια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με πολλές εκκλησίες, αρχοντικά, πλατείες, βρύσες και λιθόστρωτους δρόμους (καλντερίμια). Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Εκτός από την Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξωκλήσι της Παναγίας Σουραβλού (αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή), τον Άγιο Αθανάσιο (1777) και τον Άγιο Δημήτριο (1730) στην κεντρική πλατεία.

Κάθε χρόνο στον Άγιο Λαυρέντιο, διοργανώνονται πολλά θρησκευτικά πανηγύρια. Τον Ιούνιο, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν την Γιορτή του Κερασιού. Επίσης από το 2006, προς τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Λαυρέντιο διοργανώνεται και ο κύκλος μουσικών εκδηλώσεων «Μουσικό Χωριό».

β. Στην κορυφή Αγριόλευκες του Πηλίου λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Tο Χιονοδρομικό Κέντρο απέχει 2 χλμ. από τον οικισμό των Χανίων, 8 χλμ. από τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου και 27 χλμ. από το Βόλο. Αναπτύσσεται στο όρος Πήλιο σε υψόμετρο 1471 μ., υψόμετρο το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο, προσδίδοντάς του ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και το κλίμα. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού ορειβατικού συλλόγου Βόλου(ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ)  το 1967, οπότε και λειτούργησε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Από το 1997 φορέας διαχείρισής του είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Μαγνησίας (ΑΝΕΜ Α.Ε.).

Διαθέτει τρεις χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα. Παρέχονται ευκολίες για τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου, όπως καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, δυνατότητα ενοικιάσεων και πωλήσεων εξοπλισμού χιονοδρομίας, όπως χιονοπέδιλων (σκι) και χιονοσανίδων (σνόουμπορντ) και ιατρείο. Λειτουργεί επίσης σχολή εκπαίδευσης σκι και σνόουμπορντ με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρονών και άνω με εκπαιδευμένο προσωπικό.

Υπάρχουν 5 χιονοδρομικοί διάδρομοι (πίστες) συνολικού μήκους 15 χλμ.

4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων, εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS).

1 πίστα Δρόμων Αντοχής, μήκους 5 χλμ. με μια διαδρομή σε ένα περιβάλλον από οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

γ. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό Άγιος Λαυρέντιος στα 545 μ. υψόμετρο. Η πορεία μας, αφού διέλθει το χωριό, θα μπει στο μονοπάτι, το οποίο είναι δασωμένο στο μεγαλύτερο  μέρος με δέντρα οξιάς. Θα ανέβουμε στην κορυφή Αγριόλευκες και κατόπιν κατεβαίνοντας δίπλα στην πίστα του σκι θα τερματίσουμε στα Χάνια (Εικόνα 1-πορτοκαλί και μπλε δρομολόγιο).

Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει από τα Χάνια προς την κορυφή Αγριόλευκες (Εικόνα 1- μπλε δρομολόγιο). Επιστροφή με αντίστροφο δρομολόγιο για τα Χάνια.        

     

Εικόνα 3: Το χωριό Άγιος Λαυρέντιος

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών και αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στα Χάνια (Εικόνα 4) για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας. 

  Εικόνα 4: Τα Χάνια Πηλίου

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email