ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΪ 2025 ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ: ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΥΓΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΪ 2025 ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ: ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΥΓΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΪ 2025

ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ: ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΥΓΟ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΥΓΟ» 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 06:30 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Ιωαννίνων (στάση λεωφορείων εργατικών κατοικιών Αγίου Θωμά) και με προορισμό το χωριό Δροσοχώρι Τρικάλων (950 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, για την κορυφή Αυγό (2.146 μ.)(Εικόνα 3).
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΦΑΦΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ:

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 18 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 1200 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλη για όλους όσους έχουν μέτρια και πάνω φυσική κατάσταση. Μια τέτοια διαδρομή θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δεν είναι προετοιμασμένοι (εξοπλισμός κτλ.) ή δεν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Θα οριστεί από τους συμμετέχοντες

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: (περίπου)

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 8 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 500 μ. (περίπου).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Το Δροσοχώρι

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

                α. Το Δροσοχώρι (παλιά ονομασία Τυφλοσέλι) (Εικόνα 2) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μ. και πήρε τη σημερινή του ονομασία το 1963. Βρίσκεται σε απόσταση 68 χλμ. από τα Τρίκαλα και έχει 18 κατοίκους. Πολλοί το θεωρούν το πιο γοητευτικό και το πιο όμορφο χωριό της Πίνδου γιατί η θέση όπου έχει χτιστεί είναι μοναδική, σ’ ένα χαμηλό πλάτωμα. Οι πανύψηλες κορυφές που υψώνονται γύρω του, όπως αυτές της Τσούκας, της Τσάρτας και του Αυγού, δείχνουν να το προστατεύουν και να το σκιάζουν τόσο πολύ, που ακόμα και το φεγγάρι κρύβεται από το ύψος τους (γι’ αυτό και η παλιά του ονομασία «Τυφλοσέλι»).

      Όπου και να στρίψεις τη ματιά σου θα συναντήσεις πηγές, ενώ ο καταρράκτης “Μάνα του Νερού” τρέχει ιλιγγιωδώς με πτώση νερού 8 μ. Βέβαια, και από το Δροσοχώρι δεν απουσιάζουν άγρια ζώα, όπως λύκοι και αρκούδες που μπορεί να τα συναντήσει κανείς στο βιότοπο που δημιουργείται στη θέση “Σπιτάκι”. Όπως και στον Αγ. Νικόλαο έτσι και στο Δροσοχώρι, επώνυμοι ραφτάδες άφησαν τη σφραγίδα τους με τις στολές να πωλούνται μέχρι και τον κάμπο. Στην άκρη του χωριού στέκει αγέρωχος ο ναός των Αγίων Αποστόλων με τοιχογραφίες Σαμαριναίων ζωγράφων που χρονολογούνται στα 1867 μ.Χ. Τη γιορτή τους τη γιορτάζουν με ένα μοναδικό τρόπο, ανάβοντας φωτιές και προσφέροντας το παραδοσιακό «μπλοτς», φαγητό βασισμένο στο πληγούρι, ενώ τραγουδούν τοπικά τραγούδια, με το τραγούδι της Σιάνας, της όμορφης κοπέλας που κλέφτηκε με τον αγαπημένο της, να αντιλαλεί σ’ όλη την Πίνδο.

β. Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Κυριαρχεί σχεδόν σ’ ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των Ιλλυρικών και Δαλματικών οροσειρών. Ως βόρειο άκρο της μπορεί να οριστεί το οροπέδιο της Κορυτσάς, στη νοτιοανατολική Αλβανία και ως νοτιότερο σημείο της ο Κορινθιακός κόλπος. Όλο αυτό το ατελείωτο σύμπλεγμα βουνών, κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών που διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα με κατεύθυνση Β.Δ.-Ν.Α. έχει μήκος που αγγίζει τα 230 χλμ. και ανώτερο πλάτος 70 χλμ. Η οροσειρά της Πίνδου χωρίζεται σε μικρότερες οροσειρές και βουνά, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από χαράδρες ή κοιλάδες ποταμών. Η ψηλότερη κορυφή της ανήκει στον Σμόλικα και έχει υψόμετρο 2.637 μ. Συχνά ως Πίνδος αναφέρεται η ορεινή περιοχή των νομών Γρεβενών, Ιωαννίνων και Τρικάλων. Αυτή η περιοχή αποτελεί την κυρίως Πίνδο και χωρίζεται στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο.

Ως νότια Πίνδος αναφέρεται το τμήμα της οροσειράς που καταλαμβάνει τον νομό Τρικάλων και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων. Αποτελείται από τους ορεινούς όγκους νότια του αυχένα της Κατάρας. Ανατολικά καταλήγει στον Θεσσαλικό κάμπο ενώ νότια συναντάει την οροσειρά των Αγράφων. Οι ψηλότερες κορυφές της νότιας Πίνδου είναι: η Κακαρδίτσα (2.429 μ.) η Τριγγία (2.204 μ.), το Αυγό (2.146 μ.),η Καράβα (2.184 μ.), το Ντελιδήμι (2.163 μ.) , η Παχτουρνιάσκα ή Μύτικας (1.976 μ.), το Σελιό ή Μουρτζιά (2.064 μ.), ο Κριάκουρας (2.150 μ.), ο Κάτω Κριάκουρας (1.436 μ.), η Περδικόβρυση (1.534 μ.), το Καταφύδι (2.393 μ.), το Αγκάθι (2.350 μ.), η Σκλάβα Βουργαρελίου (2.050 μ.), ο Σκοπός (2.024 μ.). Από τη νότια Πίνδο πηγάζουν οι ποταμοί Αχελώος και Πηνειός.

γ. Η πορεία της 1ης ομάδας μας (Εικόνα 1) θα ξεκινήσει από το χωριό το Δροσοχώρι, όπου βρίσκεται και το σημείο εκκίνησης. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του χωριού διπλά στην βρύση και ανεβαίνει από τα σκαλοπάτια και τα στενά σοκάκια στη δεξαμενή του χωριού που βρίσκεται επάνω από το χωριό και κατευθύνεται νοτιοδυτικά μέσα σε πυκνό δάσος. Μετά από διακόσια μέτρα διασχίσει κάθετα τον δασικό χωματόδρομο και φτάνει σε λιβάδι όπου υπάρχει μία στάνη από τσιμεντόλιθο και μία ποτίστρα. Από εκεί το μονοπάτι ανεβαίνει προς στη ράχη αφού πρώτα περάσει από μία παλιά βρύση. Ανεβαίνοντας στην ράχη κατευθυνόμαστε νότια περπατώντας μια απόσταση ενάμιση χιλιόμετρο προς την βάση των κορυφών του όρους Αυγό.
Πριν να φτάσουμε στη βάση του πρώτου κώνου του βουνού περνάμε από ένα λαιμό και μετά σε ευδιάκριτο μονοπάτι που μας οδηγεί σε δεύτερο κώνο που είναι και η ψηλότερη κορυφή του Αυγού. Από το σημείο αυτό αρχίζει η ανάβαση για την κορυφή.  Επιστροφή με αντίστροφο δρομολόγιο για το Δροσοχώρι.

Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει επί του ίδιου δρομολογίου με την 1η ομάδα, αλλά θα εκτελέσει μια μικρότερη πορεία έως την στάνη με την ποτίστρα και έως την παλιά βρύση. Επιστροφή με αντίστροφο δρομολόγιο για το Δροσοχώρι.             

          

Εικόνα 3: Η κορυφή Αυγό

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών και αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Δημακόπουλο Αποστόλη στο τηλέφωνο 6972084179 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση σε ταβέρνα της περιοχής για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εξόρμησης.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 4: Η Οροσειρά του Αυγού

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email