Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪ 2024 ΟΞΥΑ ΟΡΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙ(ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)– ΚΟΡΥΦΗ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪ 2024 ΟΞΥΑ ΟΡΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙ(ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)– ΚΟΡΥΦΗ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪ 2024

ΟΞΥΑ ΟΡΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙ(ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ) – ΚΟΡΥΦΗ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΧΩΡΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙ – ΚΟΡ. ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ   

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 06:30 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Καρδίτσας (στάση 3ου Γυμνασίου-Λυκείου), και με προορισμό το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας (1025 μ.) (Εικόνα 5) στο όρος Οξυά. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το χωριό και προορισμός μας θα είναι η κορυφή Σαράνταινα (1922 μ.) (Εικόνα 2) και επιστροφή.
  2. ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 19 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:  +990 μ.(περίπου).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΜΗΧΑΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω00’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 7 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ. (περίπου)

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Το Γαρδίκι υπήρξε πρωτεύουσα του Δήμου Ομιλαίων μέχρι το 1912. Στο διάστημα 1912-1998 υπήρξε έδρα ξεχωριστής κοινότητας. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας, το 1999, εντάχθηκε στον διευρυμένο Δήμο Σπερχειάδας, ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, το 2011, εντάχθηκε στο Δήμο Μακρακώμης.

Υπήρξε μεγάλο χωριό με πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 1000 κατοίκους. Μετά τη δεκαετία του 1940 ο πληθυσμός του άρχισε να ελαττώνεται ακολουθώντας παρόμοια πορεία με τα περισσότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Το Γαρδίκι είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού στις πλαγιές των Βαρδουσίων, χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μακρακώμης και ο πληθυσμός του είναι 462 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στο παρελθόν επειδή υπήρχαν δύο οικισμοί με το όνομα Γαρδίκι στη Φθιώτιδα (σήμερα το ένα έχει μετονομαστεί σε Πελασγία), αναφερόταν ως Γαρδίκι Ομιλαίων, από τον Δήμο στον οποίο ανήκε.

Αποτελεί τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους: την άνοιξη με τον οργασμό και την πανδαισία των χρωμάτων της φύσης, το καλοκαίρι με τη δροσιά του υψόμετρου και των ελάτων, το φθινόπωρο με την πολυχρωμία των φύλλων και των καρπών των δέντρων  και το χειμώνα με την αφθονία και την περιπέτεια του χιονιού.

Ο επισκέπτης φθάνοντας στο χωριό μπορεί να απολαύσει την παρθένα φύση με τα πλούσια δάση βελανιδιάς, ελάτης μαζί με καστανιάς και οξιάς. Μπορεί να περιηγηθεί στα γραφικά μονοπάτια  που εκτείνονται περιμετρικά του χωριού, να θαυμάσει τη φύση, να μαγευτεί από την ανατολή του ήλιου παρατηρώντας την από τις βουνοκορφές της Σαράνταινας και να ξεφύγει, έστω και λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δυτικά του χωριού, για προχωρημένους περιπατητές, διασχίζοντας το μονοπάτι μέσα από το πανέμορφο δάσος του Κεφαλάρη με τα πανύψηλα έλατα και τις αιωνόβιες καστανιές ανεβαίνει κανείς στη Σαράνταινα (την ψηλότερη κορυφή του βουνού με υψόμετρο 1922 μ. ) με το ψευδοαλπικό τοπίο, επισκέπτεται το καταφύγιο της Οξιάς, το δάσος της οξιάς που είναι το νοτιότερο της Ευρώπης και αποτελεί δάσος απείρου φυσικού κάλους, ένα αληθινό μνημείο φυσικής ιστορίας. Εκεί θα συναντήσει και το μονοπάτι που διασχίζει την κεντρική Ελλάδα (Ε4).Από εκεί θα αγναντέψει τις κορυφές των Βαρδουσίων και του Βελουχιού. Επίσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα,  να ανάψει κερί και να προσευχηθεί στις δύο εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο χωριό, την Κοίμηση της Θεοτόκου και του Αγίου Αθανασίου με το εντυπωσιακό σκαλιστό τέμπλο του {από τα σπάνια της περιοχής} και κάνοντας ένα πρωινό περίπατο  να βρεθεί στα γραφικά εκκλησάκια (4-5) που βρίσκονται γύρω από το χωριό, να ξεδιψάσει στις πολλές βρύσες με το δροσερό γάργαρο νερό που έρχεται από τις πλαγιές των βουνών και να καταλήξει για πικ-νικ στο χώρο της Αγίας Παρασκευής με το γραφικό εκκλησάκι. Ακόμα μπορεί να φθάσει με το αυτοκίνητο και στις εκκλησίες των συνοικισμών του χωριού την Κουτσούφλιανη (Άγιοι Απόστολοι)  και Κουρελέικα (νεόκτιστη). Προσφέρεται, όλες τις εποχές του χρόνου, για μονοήμερες αποδράσεις για να γευτεί ο επισκέπτης  τους νόστιμους ντόπιους μεζέδες, τα ντόπια τσίπουρα και κρασιά στα ταβερνάκια του χωριού, να πάρει τον καφέ του στο ξενώνα με τη μαγευτική θέα «ΝΤΟΥΒΛΗΣ», που χρονολογείται από το 1950 και να γνωρίσει τη φιλοξενία των κατοίκων της Ρούμελης.

Ακόμα το Γαρδίκι  μπορεί να χρησιμεύσει ως ορμητήριο για επισκέψεις στα γύρω χωριά της  Δυτικής Φθιώτιδας. Επισκεπτόμενοι το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού θα γνωρίσουμε από κοντά τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων των παλαιότερων εποχών για να διατηρούμε την καταγωγή μας, τον πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της πολυπολιτισμικότητας.  Να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

β. Η Σαράνταινα είναι κορυφή και περιοχή του όρους Οξυά που βρίσκεται ανάμεσα στο Βελούχι και στα Βαρδούσια, στα νοτιοδυτικά του νομού Φθιώτιδας. Είναι το ψηλότερο βουνό του Δήμου Μακρακώμης (πρόγραμμα Καποδίστριας). Η κορυφή έχει ύψος 1.922 μέτρα.

Η Σαράνταινα χαρακτηρίζεται από το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης, με πλούσιο βιότοπο, ενώ η όλη περιοχή με έκταση 2.355,4 στρέμματα ή 235,54 ha είναι χαρακτηρισμένη σαν «Άλλο τοπίο» και προσφέρεται για πεζοπορίες ή φυσιολατρικές διαδρομές. Ορειβατικοί, πεζοπορικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι καθώς και ποδηλάτες επισκέπτονται συχνά την ευρύτερη περιοχή της Σαράνταινας. Σε κοντινή απόσταση από το δρόμο που συνδέει τα χωριά Γαρδίκι Ομιλαίων και Γραμμένη Οξυά Αιτωλοακαρνανίας, πάνω από το διάσελο που βρίσκεται το μνημείο της Μάχης της Γραμμένης Οξυάς υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς σε υψόμετρο 1740 μέτρων.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα Σαράνταινα προέκυψε από τον ομαδικό θάνατο των σαράντα μελών μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα. Για τον λόγο αυτό, το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησιού ονομάστηκε «Κλαψί», ενώ η κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού «Συμπεθερικό».

 γ. Η πορεία της 1ης ορειβατικής μας ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό Γαρδίκι  επί δασωμένου μονοπατιού και στη συνέχεια αλπικού, με νότια (Ν) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, και θα ορειβατίσει έως την κορυφή Σαράνταινα του όρους Οξυά. Η πορεία θα τελειώσει με το αντίστροφο δρομολόγιο, μετά την κορυφή.

Η πορεία της 2ης ορειβατικής μας ομάδας θα ξεκινήσει από το χωριό και θα ορειβατίσει στο ίδιο μονοπάτι με την 1η ομάδα, αλλά θα φθάσει μέχρι την βρύση «Χάνι Δημάκη, 1370 μ.» (Εικόνα 3) και θα επιστρέψει από το ίδιο μονοπάτι.

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος).  Η συνδρομή της εκδρομής θα είναι  18 ευρώ για τα μέλη και 20 ευρώ για τα μη μέλη. Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ»

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Γαρδίκι για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

        Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Η βρύση «Χάνι Δημάκη»

ΕΙΚΟΝΑ 4: Χάρτης του Γαρδικίου (θέση στο άνω χωριό)

ΕΙΚΟΝΑ 5: Το χωριό «ΓΑΡΔΙΚΙ ΟΜΙΛΑΙΩΝ»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email