ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΡΑΨΑΝΗ – Κορυφή ΓΚΟΛΙΑΝΗ»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00π.μ.από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») καιμε προορισμό το χωριό «Ραψάνη (550 μ.)»(Εικόνα 4) στον Κάτω Όλυμπο. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1ηομάδα για την κορυφή «Γκόλιανη(1260 μ.)»(Εικόνα 2), ενώη2ηομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό και επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Η Ραψάνη, χτισμένη από το 10οαι. μ.Χ., ανήκει στο Δήμο Κάτω Ολύμπου και περιλαμβάνει τον οικισμό της Περαταριάς. Είναι ένα γραφικό χωριό κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών, με πλακόστρωτα σοκάκια και νοικοκυρεμένες αυλές γεμάτες λουλούδια. Επιβλητικά πλατάνια θα δούμε στην πλατεία. Η βραβευμένη δημοτική βιβλιοθήκη στεγάζεται σε έναν μοναδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πλατείας. Επίσης, υπάρχει προτομή του Μ. Καραγάτση, ο οποίος έζησε και έγραψε σ’αυτόν τον τόπο και είναι και η γενέτειρα του λόγιου Δ. Γοβδελά.Μπορείτε να δείτε τους έξι νερόμυλους, μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας του χωριού.Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία (παράγει σταφύλια Ο.Π.Α.Π) και τη γεωργοκτηνοτροφία.Η φήμη της Ραψάνης για τα γράμματα και το εμπόριο ήταν μεγάλη ανά τους αιώνες. Η λάμψη της κορυφώνεται κατά τον 17ο αιώνα με την ίδρυση το 1767 της περίφημης Σχολής της Ραψάνης.
Τα δύο σπήλαια, κοντά στο χωριό παρουσιάζουν αξιόλογο σταλακτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Σημαντικά μνημεία είναι το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (1778), που βρίσκεται στο ομώνυμο δάσος, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (18ος αι.) και το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου (1547).
Επισκέψιμο είναι και το Λαογραφικό Μουσείο. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο λαογραφικό μουσείο, στο οποίο αναπαρίσταται απλώς η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Αλλά είναι ένα μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο στην αμπελουργία της περιοχής και παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, από τον 17ο-18ο αιώνα, έως τις μέρες μας. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορία της Ραψάνης που συνδέεται τους τελευταίους 3 αιώνες αλληλένδετα με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παράγωγη των περίφημων ραψανιώτικων κρασιών.Το «Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης», όπως ονομάζεται, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό, αναπαλαιωμένο σπίτι, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία, του χωριού.
Στη Ραψάνη δραστηριοποιούνται ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης με παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και πιτών. Πανηγύρια οργανώνονται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στην κινητή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων στο φερώνυμο μοναστήρι, ενώ στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται ο εορτασμός του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου του εκ Ραψάνης.
Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην πλατεία οργανώνεται η Γιορτή Κρασιού του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού με πολύ χορό, παραδοσιακό φαγητό και κρασί. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται παραδοσιακά με δωρεάν προσφορά κρασιού, φασολάδας και νηστίσιμων.
β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από τα πρώτα σπίτια του χωριού«Ραψάνη», και με βορειοβορειοδυτική (ΒΒΔ) γενική κατεύθυνση θα πεζοπορήσουμε στον Κάτω Όλυμπο, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1 και θα καταλήξουμε στην κορυφή «Γκόλιανη» (Εικόνα 2). Η επιστροφή θα εκτελεστεί επί του ιδίου δρομολογίου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ήπια κλίση και χωρίς σημαντικά εμπόδια. Το μονοπάτι δεν είναι σημαδεμένο.
γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό «Ραψάνη», και επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα. Αλλά, θα φθάσει μέχρι το διάσελο του «Προφήτη Ηλία» και από εκεί στην ομώνυμη κορυφή (993 μ.). Επιστροφή με κυκλική διαδρομή στη «Ραψάνη» (Εικόνα 3).
ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΓΚΟΛΙΑΝΗ»
- ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
α. 1ηΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: Παπαβραμίδου Αθανασία.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’(περίπου) – Ανάβαση 3ω (με στάσεις) καικατάβαση 2ω30’.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 710μ. (ως την κορυφή).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
β. 2η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: Σαρρής Δημήτριος.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’(περίπου)– Ανάβαση 2ω (με στάσεις), καικατάβαση με κυκλική πορεία 1ω30’.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 8χλμ. (περίπου).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +443μ.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία(σωματική και εξοπλισμού).
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00(Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής(12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη.
Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας,
θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών,
αυτοπροσώπως.
ΕΙΚΟΝΑ 3: Η διαδρομή της 2ης Ομάδας για την κορυφή «Προφήτης Ηλίας»
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό «Ραψάνη»για 1ω30’ περίπου.Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
Τέλος, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
ΕΙΚΟΝΑ4: Το χωριό «Ραψάνη»
ΕΙΚΟΝΑ 5: Η πλατεία της Ραψάνης