Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕ 2023 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΩ ΑΜΥΓΔΑΛΗ – ΚΟΡΥΦΗ ΣΚΟΥΤΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕ 2023 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΩ ΑΜΥΓΔΑΛΗ – ΚΟΡΥΦΗ ΣΚΟΥΤΛΗ

 

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ: ΧΩΡΙΟ Κ. ΑΜΥΓΔΑΛΗ – ΚΟΡ. ΣΚΟΥΤΛΗ»

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00π.μ.από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») καιμε προορισμό το χωριό «Κάτω Αμυγδαλή (80 μ.)»(Εικόνα 3) του όρους Μαυροβούνι. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την πρώτη ομάδα για την κορυφή «Σκούτλη(1050 μ.)»(Εικόνα 2), ενώη δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό και επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

        α. Το Μαυροβούνι είναι όρος μεταξύ του κάμπου της Θεσσαλίας και του Αιγαίου.

Ανατολικά καταλήγει στο Αιγαίο πέλαγος διαμορφώνοντας την ακτογραμμή του Νομού της Λάρισας και σχηματίζοντας τις παραλίες του Αγιόκαμπου, Πολυδένδριου, Ρακοπόταμου κ.α.. Δυτικά βλέπει προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Βόρεια αγγίζει τον Κίσσαβο με όριο το Πλατανόρεμα της μικρής πεδιάδας της Αγιάς και Νότια βρέχεται από τη λίμνη Κάρλα (παλιά ονομασία «Βοιβιής»),η οποία είναι ένας υπέροχος υδροβιότοπος. Η βλάστηση,διαφοροποιείται από τα άλλα βουνά, είναι πολύ πυκνή, δασώδης, με ψηλά δένδρα, βελανιδιές, οξιές, πλατάνια, ενώ στουςπρόποδες του βουνού ευδοκιμούν οι αμυγδαλιές κουμαριές καστανιές κ.λ.π.

Η ευρύτερη περιοχή του Μαυροβουνίου εντάσσεται στο Πρόγραμμα προστασίας άγριας πανίδας (LIFE). Εδώ επιβιώνουν δύο σπάνια είδη αετών (χρυσαετός, φιδαετός). Τμήμα της περιοχής αποτελεί το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Δασιά Πλατάνια/Σκήτης – Αμυγδαλής-Ποταμιάς, 8.040 στρ.), το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Σκλήθρου, 10.910 στρ.) και 35.300 στρ. αποτελούν το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Πολυδενδρίου).

Η περιοχή είναι σημαντική για τα επιδημητικά αρπακτικά και τα δασικά της είδη. Στα αναπαραγόμενα είδη περιλαμβάνονται 9 από τα 21 είδη, που στην Ευρώπη περιορίζονται στη Μεσογειακή διάπλαση (όταν αναπαράγονται).

Οι κύριες απειλές είναι η κατασκευή υποδομών και η εντονότερη δασική εκμετάλλευση.

Για να φθάσουμε στο χωριό θα ακολουθήσουμετη διαδρομή Λάρισας – Αγιάς, θα στρίψουμε στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και περνώντας από τα χωριά Νεοχώρι (Πλασιά) – Καστρί, και μέσα από ατελείωτα κτήματα με αμυγδαλιές θα φθάσουμεστο χωριό, Κάτω Αμυγδαλή. Ανεβαίνοντας προς το βουνό, στην έξοδο του οικισμού βρίσκεται ένα άριστα διατηρημένο λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους 4χλμ. που οδηγεί στο παλιό χωριό «Κουκουράβα» (Άνω Αμυγδαλή). Εκεί από τη θέση «Κούκος (389 μ.)» η θέα καλύπτει ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, από το Βελεστίνο ως τη Λάρισα και την Αγιά.

β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό «Κάτω Αμυγδαλή», και με βορειοανατολική (ΒΑ) γενική κατεύθυνση θα πεζοπορήσουμε στο βουνό του Μαυροβουνίου, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1 και θα καταλήξουμε στην κορυφή «Σκούτλη». Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ήπια κλίση και χωρίς σημαντικά εμπόδια. Το μονοπάτι δεν είναι σημαδεμένο.

γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό «Κάτω Αμυγδαλή», και με βόρεια (Β) γενική κατεύθυνση, θα πεζοπορήσειέως την «Άνω Αμυγδαλή(Κουκουράβα)»(Εικόνα 2), κάνοντας μία μικρή βόλτα μέσα στο χωριό μέχρι τον «Άγιο Γεώργιο», με το υπέροχο παλαιό καμπαναριό, και στα ξωκλήσια του «Αγίου Αθανασίου» και της «Παναγίας».

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΣΚΟΥΤΛΗ»

 

  1. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1ηΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Γκούφας Γεώργιος.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω30’(περίπου) – Ανάβαση 3ω30’ (με στάσεις) καικατάβαση 3ω.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 16,5 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 970μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

        β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Γκουβούση Παναγιώτα.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’(περίπου)– Ανάβαση 1ω, περιήγηση στο χωριό 1ω και στάση, καικατάβαση με αντίστροφη πορεία 1ω’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 6χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +300μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία(σωματική και εξοπλισμού).

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00(Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής(12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών,αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στο αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER, όπως και στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό «Καλαμάκι»για 1ω30’ περίπου. Η 2η  ομάδα θα έχει το χρόνο να γευτεί και καφεδάκι σε παραδοσιακό καφενείο του χωριού «Κάτω Αμυγδαλή». Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ3: Το χωριό «ΚΑΤΩ ΑΜΥΓΔΑΛΗ»

 

ΕΙΚΟΝΑ 4: Το χωριό «ΑΝΩ ΑΜΥΓΔΑΛΗ (Κουκουράβα)»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email