Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 3ΜΑΡ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ-ΘΕΣΗ «ΜΠΕΧΤΕΣΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 3ΜΑΡ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ-ΘΕΣΗ «ΜΠΕΧΤΕΣΙ»

ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (ΕΝΤΟΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ)

 

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΟΛΥΜΠΟΣ: ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ-ΘΕΣΗ ΜΠΕΧΤΕΣΙ»

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00π.μ.από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού(διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Κοζάνης (στάση εργατικές κατοικίες Γιάννουλης(Σκλαβενίτης)),καιμε προορισμό το χωριό Καρυά (900 μ.)(Εικόνα 3) στον Κάτω Όλυμπο. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1ηομάδα για τη θέση«Μπεχτέσι(1.390 μ.)»(Εικόνα 1).Ενώη2ηομάδα θα εκτελέσει πορεία επί του ιδίου δρομολογίου αλλά με μικρότερα στοιχεία πορείας.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: ΦΑΦΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 13 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 490 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ:

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω (περίπου)– Ανάβαση 2ω30’ (με στάσεις), και κατάβαση 2ω.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 12χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +300μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α.Το χωριόΚαρυά(Εικόνα 3) είναι χωριό του νόμου Λάρισας στον Δήμο Ελασσόνας, είναι κοινώς γνωστή και ως Καρυά Ολύμπου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, και συνορεύει με τη Μακεδονία. Γεωγραφικά ανήκει στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, και στην επαρχία Ελασσόνας.

Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, πήρε μάλλον το όνομά της από τις καρυδιές που φύονται εκεί ή με άλλη εκδοχή από την νύμφη Κάρνα, νύμφη που μάγευε τους άνδρες και τους οδηγούσε στο σπήλαιό της.

Η Καρυά, υπήρξε κεφαλοχώρι τις δεκαετίες του 1950-1960, αριθμώντας περί τους 4.000 περίπου κατοίκους. Την δεκαετία του 1990 αριθμούσε περί τους 1.000 περίπου κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός έχειμειωθεί.

Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γι’ αυτό είναι και φημισμένη για το ποιοτικό κρέας αλλά και για τα φασόλια που παράγονται εδώ καθώς και για το τσάι και τα βότανα.

Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση. Είναι η πατρίδα του Χριστόφορου Περραιβού, μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου του Ρήγα, καθώς και του γιατρού, φιλοσόφου και ερευνητή Οικονομίδη.

Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο βόρειο άκρο του οικισμού, και είναι ο πολιούχος ανάμεσα σε δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού.

 Στις 15 κάθε Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση ανθρώπων, τόσο τουριστών όσο και ντόπιων, οι οποίοι διαμένουν σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλες τιμές.

Κάθε 23 Αυγούστου λαμβάνει μέρος η μεγάλη πανήγυρις, με πολλήπαραδοσιακή μουσική,καθώς τιμάται η 9η ημέρα από την κοίμηση της Θεοτόκου.

 Από το χωριό δεν λείπουν οι πεζοπόροι, Έλληνες και ξένοι, αφού από εδώ διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου: Μεταμόρφωση (2.699 μ.), Φράγκου Αλώνι (2.678 μ.), Κακάβρακα (2.619 μ.), Εννέα Πύργους (2.421 μ.).

β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το κάτω μέροςτου χωριούΚαρυά,με βόρειο-ανατολική (ΒΑ) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, και θα ορειβατίσει έως το παρατηρητήριο στη θέση Μπεχτέσι του Κάτω Ολύμπου.

γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από το χωριό Καρυά, και θα πεζοπορήσει επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα, αλλά με μικρότερα στοιχεία πορείας.

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη-14 ευρώ για τα μη μέλη).Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών,αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Το παρατηρητήριο στο Μπεχτέσι

 

  1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή(πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

 

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Καρυάγια 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

 

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

 

Τέλος, σας ευχόμαστε:

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

 

ΕΙΚΟΝΑ3: Το χωριό «Καρυά Ολύμπου»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email