Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒ 2024 ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ: Χ/Κ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒ 2024 ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ: Χ/Κ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «Χ/Κ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ-ΚΟΡΥΦΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») και με προορισμό το ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ (Χ/Κ) «ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ (1450 μ.)» (Εικόνα 3) στα Πιέρια όρη. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1η ομάδα για την κορυφή «ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (2022 μ.)» (Εικόνα 2), ενώ η 2η ομάδα θα ξεκινήσει από το Χ/Κ και επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Ντάσιος Ιωάννης.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5ω30’ (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 572 μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+ (2, σε χιόνι). Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού). Επειδή έχουμε εισέλθει στον χειμώνα, είναι επιτακτικό στο σακίδιο να υπάρχουν: γκέτες, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος και γενικά ότι προβλέπεται για συνθήκες κρύου και χιονιού.

β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Δημακόπουλος Αποστόλης

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4ω (περίπου) – Ανάβαση 2ω30’ (με στάσεις), και κατάβαση 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 8 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +350 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1 (1+ σε χιόνι). Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 2022 μ.»

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

 α. Το χιονοδρομικό (Εικόνα 3)

     Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι», και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χλμ. από την Κατερίνη, 474 χλμ. από την Αθήνα, 105 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 120 χλμ. από την Λάρισα.

Αν και είναι ένα σχετικά καινούριο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλή στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.

β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από τη βάση του Χ/Κ κέντρου και με νότια (Ν) γενική κατεύθυνση θα ανεβούμε στην κορυφή Αρβανίτης.

γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα γίνει επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα, αλλά με μικρότερα στοιχεία πορείας.                        

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο τηλέφωνο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Ελατοχώρι για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

 

Τέλος, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 3: Το Χ/Κ «ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ»

    ΕΙΚΟΝΑ 4: Το σαλέ του Χ/Κ «ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ»

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email