ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΧΩΡΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑ (ΘΕΣΗ ΖΑΧΑΡΑΚΗ) – ΚΟΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑ»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
- ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Λάρισας-Καρδίτσας (στάση 3ου Γυμνασίου-Λυκείου), και με προορισμό το χωριό Ρεντίνα (900 μ.) (Εικόνα 5) στα Άγραφα. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από τη θέση Ζαχαράκη (1280 μ.) (Εικόνα 3), προορισμός μας θα είναι η κορυφή Βουλγάρα (1653 μ.) (Εικόνα 2) και επιστροφή.
- ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
α. 1η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω00’ (περίπου).
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +700 μ.(περίπου).
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
β. 2η ΟΜΑΔΑ:
ΑΡΧΗΓΟΣ: ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου) – Ανάβαση 2ω (με στάσεις), και κατάβαση 1ω30’.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 7 χλμ. (περίπου).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
α. Το χωριό Ρεντίνα είναι ορεινό χωριό και έχει οριστεί ιστορική έδρα του Δήμου Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού) Καρδίτσας, στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 288 κατοίκους. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 900, στα Άγραφα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκεται η ιστορική Μονή Ρεντίνας. Στο χωριό υπάρχουν τρία μουσεία, το Λαογραφικό, το Βυζάντινο και το Εθνικής Αντίστασης. Επίσης στην αρχαιότητα, στην περιοχή κατοικούσε ο αρχαίος λαός των Δολόπων.
β. Ο «Ταρζάν» στη θέση «Ζαχαράκη», στη Φουρνά Ευρυτανίας, ήταν η 2η πιο γνωστή παγκοσμίως ειδική διαδρομή του ράλλυ Ακρόπολις μετά τις ειδικές διαδρομές Βωξίτες – Καρρούτες – Προσήλιο και ταυτόχρονα η πιο σκληρή και καταστρεπτική ειδική διαδρομή στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις.
Το όνομα «Ταρζάν» προέκυψε από τον Γιώργο Μπούργο ο οποίος καταγόταν από τη Φουρνά της Ευρυτανίας, ζούσε στην Αθήνα και ήταν αστυφύλακας. Το ράλλυ Ακρόπολις περνούσε από την καλύβα του «Ταρζάν», από το 22ο ράλι του 1975. Τότε η ειδική διαδρομή ονομαζόταν «Φουρνά». Με την ονομασία «Ταρζάν» πρωτοεμφανίζεται στο 26ο ράλλυ το 1979.
Ο κυρ-Γιώργης Μπούργος πήρε την μεγάλη απόφαση, παράτησε την πρωτεύουσα και επέστρεψε στον τόπο της καταγωγής του για να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Μιας ζωής που διήρκεσε κι άλλα 52 χρόνια γιατί το οξυγόνο του βουνού, η ηρεμία, η γαλήνη του τοπίου και της ψυχής γιάτρεψαν τον κυρ-Γιώργη κι ανέτρεψαν τις επιστημονικές προβλέψεις!
Ο «Ταρζάν» είχε τη δική του φιλοσοφία, τυπωμένα πάνω σε σανίδες, άλλα μέσα κι άλλα απ’ έξω με μεγάλα γράμματα να διαβάζονται από μακριά:
-Παραπονιόμουν που δεν είχα παπούτσια ως τη στιγμή που είδα κάποιον που του έλλειπαν τα πόδια.
-Το σήμερα έφυγε, το αύριο δεν ήρθε ακόμα, μην το αφήσεις να πάει χαμένο.
-Όστις την γλώσσαν της αληθείας ομιλεί, στερείται φίλων και εχθρών.
-Γνώρισα ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα.
Ο αγαπημένος όλων των Ελλήνων αλλά και πολλών παγκόσμιων οδηγών, ο «Ταρζάν», ο κυρ-Γιώργης Μπούργος, έφυγε από την ζωή τον χειμώνα του 1992 σε ηλικία 92 ετών!
Η καλύβα του «Ταρζάν» βρίσκεται στην τοποθεσία «Ζαχαράκη» στα σύνορα των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Απέχει μόλις 6 χλμ. από τη Ρεντίνα, 12 χλμ. από τα Φουρνά, 52 χλμ. από το Καρπενήσι και 80 χλμ. από τη Λαμία.
Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από τον Ρεντινιώτη Κώστα Ζαχαράκη ο οποίος στα 36 του χρόνια, στα Τρίκαλα το 1822, έχασε τη ζωή του στην εξέγερση εναντίων των Τούρκων. Ο Κώστας Ζαχαράκης που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας είχε χτίσει μια βρύση σ’ αυτόν τον τόπο κι έτσι το μέρος πήρε το όνομά του.
γ. Η πορεία της 1ης ορειβατικής μας ομάδας μας θα ξεκινήσει από το θέση «Ζαχαράκη-Ταρζάν» επί του μονοπατιού Ζ1, με βόρειο-βορειοδυτική (ΒΒΔ) γενική κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, και θα ορειβατίσει έως την κορυφή Βουλγάρα των Αγράφων. Η πορεία θα τελειώσει με το αντίστροφο δρομολόγιο, μετά την κορυφή.
Η πορεία της 2ης ορειβατικής μας ομάδας θα ξεκινήσει από το θέση «Ζαχαράκη-Ταρζάν», με βόρειο-βορειοδυτική (ΒΒΔ) γενική κατεύθυνση και θα ορειβατίσει έως την διασταύρωση των μονοπατιών Ρεντίνα-Κορυφή Βουλγάρα(Ζ1) με Αηδονοχώρι-Διασταύρωση(Ζ17), όπως φαίνεται στην Εικόνα 4. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στη θέση «Ζαχαράκη-Ταρζάν».
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας: https://ypethrioszoi.gr/).
ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΒΟΥΛΓΑΡΑ»
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.
- ΛΟΙΠΑ
Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο χωριό Ρεντίνα για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
Τέλος, σας ευχόμαστε:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
ΕΙΚΟΝΑ 3: Η θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Ταρζάν)»
ΕΙΚΟΝΑ 4: Η διασταύρωση των μονοπατιών
ΕΙΚΟΝΑ 5: Το χωριό «ΡΕΝΤΙΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»