Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΛΙΤΟΧΩΡΟ – ΚΟΡΥΦΗ ΓΚΟΛΝΑ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ(Ε4) – ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝ 2024 ΟΛΥΜΠΟΣ: ΛΙΤΟΧΩΡΟ – ΚΟΡΥΦΗ ΓΚΟΛΝΑ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ(Ε4) – ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΕΙΚΟΝΑ 1: Ορειβατικό δρομολόγιο «ΛΙΤΟΧΩΡΟ-ΚΟΡΥΦΗ ΓΚΟΛΝΑ-Ε4-ΛΙΤΟΧΩΡΟ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

  1. ΩΡΑ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αναχώρηση με λεωφορείο στις 07:00 π.μ. από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ποταμού Πηνειού (διασταύρωση οδών Καλλιθέας-Αθηνάς), με δεύτερη στάση επί της οδού Βόλου (αρχή της οδού – στάση «Θοδώρα») και με προορισμό την κωμόπολη «Λιτόχωρο (300 μ.)» (Εικόνα 4) στον Όλυμπο. Από εκεί θα ξεκινήσει η ορειβατική μας πορεία, με την 1η ομάδα για την κορυφή «Γκόλνα (1050 μ.)» (Εικόνα 2), ενώ η 2η ομάδα θα ξεκινήσει από το Λιτόχωρο και επί του ιδίου δρομολογίου, αλλά θα εκτελέσει μικρότερη πορεία.
  2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

α. Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας, 2.918 μ.) κι όμως απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου! Η γραφική κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική μακεδονικού ρυθμού και τις εναλλαγές της πλούσιας βλάστησης που την περιβάλλει, σε μια εξαίσια αισθητική αρμονία. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτια ξενοδοχειακή υποδομή και τη συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών».

Η δημιουργία του οικισμού τοποθετείται στον 14ο αιώνα και σύμφωνα με ξένους αλλά και Έλληνες περιηγητές, στο παρελθόν η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν ναυτικοί, ενώ λειτουργούσαν και πολυάριθμα εργαστήρια υφασμάτων (σκουτιά). Στο Λιτόχωρο κατέφυγε, επίσης, και ο Ρήγας Φεραίος μετά το φόνο του Τούρκου προκρίτου στο Βελεστίνο.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τον παλιό παραδοσιακό οικισμό της κωμόπολης, με τα στενά δρομάκια και τα σπίτια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα παλιά σπίτια, παρατηρείστε και τα «μπαΐρια», δηλαδή τις μικρές συνοικιακές πλατείες. Μετά, εξερευνήστε το πευκόφυτο οργανωμένο πάρκο «Κατούνια» (στην είσοδο της πόλης), όπου υπάρχει, μεταξύ άλλων, αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, καθώς και το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο αποτυπώνεται η πλούσια ναυτική παράδοση του τόπου.

Η περιοχή παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα. Στο δυτικότερο άκρο κωμόπολης, ανάμεσα στα τελευταία σπίτια, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Στο άλσος των Αγίων Αποστόλων θα δείτε την ομώνυμη εκκλησία και θα απολαύσετε το παγωμένο νερό του Ολύμπου στη βρύση που υπάρχει εκεί. Στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής αυτής, βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της περιοχής.

Στο Λιτόχωρο βρίσκεται και το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο μετόχι «Σκάλα», περιοχή όπου σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς τοποθετείται η αρχαία Πίμπλεια. Το μοναστήρι μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση, μετά την καταστροφή από τους Γερμανούς το 1943 του εντυπωσιακού παλιού οχυρού μοναστηριού (16ου αι.). Εδώ, λειτουργεί και σημαντικό Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο, που περιλαμβάνει ιστορικά χειρόγραφα και σπάνια εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια. Τέλος, εκκλησάκι έχει χτιστεί και κάτω από θεόρατο πλάτανο προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος κήρυξε στη σκιά του δένδρου κατά την Τουρκοκρατία.

Εντούτοις, το Λιτόχωρο είναι αναμφισβήτητα συνδεδεμένο με την «εξερεύνηση» του «μυθικού» βουνού του Ολύμπου. Από τη θέση «Μύλοι», στα όρια της κωμόπολης, ξεκινά η πανέμορφη διαδρομή (μονοπάτι E4) στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα. Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, με τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, είναι ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας (κηρύχθηκε το 1938) και περιλαμβάνει 45.000 στρ. με βελανιδιές, μαυρόπευκα, οξιές, ρόμπολα, αλπική βλάστηση και 1.700 είδη φυτών (τα 23 ενδημικά). Ακόμα, έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων και σπανιότατα αρπακτικά, πολλά είδη ερπετών και εντόμων και άφθονες πεταλούδες. Από το 1981, ο Όλυμπος έχει κηρυχθεί από την UNESCO διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας.

Στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ουζερί της περιοχής, θα απολαύσετε τη μακεδονίτικη κουζίνα, που χαρακτηρίζεται από κρεατικά, τυροκομικά προϊόντα και πίτες, ενώ για διασκέδαση λειτουργούν πολλά καφέ και μπαρ.

β. Η πορεία της 1ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από τα τελευταία σπίτια της κωμόπολης του Λιτοχώρου και συγκεκριμένα από το κιόσκι των Αγιών Αποστόλων (400 μ. περίπου), και με δυτική (Δ) γενική κατεύθυνση θα πεζοπορήσουμε στον Όλυμπο, όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, με προορισμό την κορυφή «Γκόλνα» (Εικόνα 2). Συνεχίζοντας με βορειοδυτική κατεύθυνση, το μονοπάτι κατηφορίζει ώσπου συναντάει, μετά από 1 ώρα περίπου, το διεθνές μονοπάτι Ε4, δηλαδή το μονοπάτι που συνδέει το Λιτόχωρο με τα Πριόνια, το οποίο θα ακολουθήσουμε ανατολικά για επιστροφή στο Λιτόχωρο. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη και θα μας προσφέρει μια μικρή γεύση του Ολύμπου, καθώς συνδυάζει τη θέα των χιονισμένων κορυφών με τη διάσχιση μέρους του φαραγγιού του Ενιπέα. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ήπια κλίση και χωρίς σημαντικά εμπόδια. Το μονοπάτι είναι σημαδεμένο.

γ. Η πορεία της 2ης ομάδας μας θα ξεκινήσει από την κωμόπολη του Λιτοχώρου και επί του ιδίου δρομολογίου με την 1η ομάδα. Αλλά, θα φθάσει μέχρι το διάσελο πριν την κορυφή Γκόλνα (θέση «κιόσκι» (900 μ.) Εικόνα 3). Επιστροφή, με αντίστροφη πορεία για το Λιτόχωρο.

ΕΙΚΟΝΑ 2: Η κορυφή «ΓΚΟΛΝΑ»

  1. ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

        α.     1η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Γκούφας Γεώργιος.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 6ω (περίπου).

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12 χλμ.

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: + 650 μ. (ως την κορυφή).

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+ Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

        β.     2η ΟΜΑΔΑ:

                ΑΡΧΗΓΟΣ: Μητρούλα Ελένη.

                ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3ω30’ (περίπου) – Ανάβαση 2ω (με στάσεις), και κατάβαση 1ω30’.

                ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Συνολικά 6 χλμ. (περίπου).

                ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +500 μ.

                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1. Πληροφοριακά, η διαδρομή αυτής της κατηγορίας είναι για όλους ανεξαιρέτως, το οποίο όμως σημαίνει, ότι χρειάζεται μικρή προετοιμασία (σωματική και εξοπλισμού).

   ΕΙΚΟΝΑ 3: Η θέση «ΚΙΟΣΚΙ»

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απευθυνθείτε για τις δηλώσεις σας στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2410250818 ή απευθείας στα γραφεία, Τετάρτη 3 Ιαν έως Παρασκευή 5 Ιαν και ώρες 19:00-21:00 (Μανδηλαρά 5Β, Λάρισα, 2ος όροφος). Τυχόν ακυρώσεις γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 20:00 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να καταβληθεί η συνδρομή της εκδρομής (12 ευρώ για τα μέλη – 14 ευρώ για τα μη μέλη). Εάν γίνει χρήση ΙΧ, η συνδρομή θα είναι 3 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τα μη μέλη. Ορειβάτες, που θα περπατήσουν για πρώτη φορά με το σύλλογο μας, θα προσέρχονται στα γραφεία (ώρες λειτουργίας στην ιστοσελίδα μας) για λήψη οδηγιών, αυτοπροσώπως.
  2. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για οτιδήποτε έκτακτο το Σάββατο ή την Κυριακή (πρωί) της εκδρομής, οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στον έφορο εκδρομών Αποστόλη Δημακόπουλο στο 6972084179 και εναλλακτικά, στον αρχηγό του ορειβατικού τμήματος Στέργιο Φαφάνα στο τηλέφωνο 6947729169 ή στο προσωπικό VIBER-MESSENGER.

  1. ΛΟΙΠΑ

        Μετά το πέρας του ορειβατικού προγράμματος όλων των ομάδων, θα ακολουθήσει γεύμα-ανάπαυση στο Λιτόχωρο για 1ω30’ περίπου. Αναχώρηση και επιστροφή για Λάρισα, κατόπιν οδηγίας των αρχηγών της εκδρομής.

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

          Αποτελεί βασική προϋπόθεση για το σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση των αρχηγών, και η τήρηση όλων των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από όλους τους εμπλεκομένους. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, σε περίπτωση λόγων ασφαλείας.

Τέλος, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΕΙΚΟΝΑ 4: Η κωμόπολη «Λιτόχωρο»

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email