Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 22-23-24/06/2024

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 22-23-24/06/2024

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
                    22-23-24/06/2024
Στις 22,23,24 Ιουνίου το ορειβατικό τμήμα της Yπαιθρίου Zωής θα πραγματοποιήσει ορειβατική εξόρμηση στη Σαμοθράκη, με στόχο την ανάβαση στο όρος Σάος και στην ψηλότερη κορυφή του, το Φεγγάρι (1611μ.), που είναι από τις ψηλότερες των νησιών του Αιγαίου.
Παρθένα, άγρια και μυθική, η Σαμοθράκη είναι ένα νησί ανεξερεύνητο, με σπάνια φυσική γοητεία που θα σας κλέψει την καρδιά από τα πρώτα λεπτά που θα το αντικρύσετε. Στην πραγματικότητα ολόκληρο το νησί είναι ένα ψηλό βουνό, ο επιβλητικός Σάος, που φτάνει σε ύψος τα 1.600 περίπου μέτρα. Η ψηλότερη κορυφή του λέγεται Φεγγάρι γιατί πολύ απλά είναι τόσο ψηλή που κρύβει τη Σελήνη. Άλλωστε το όνομα του νησιού σημαίνει Φεγγαροθράκη, από το αρχαιοελληνικό Σαός (Φεγγάρι) και Θράκη.

1η Ημέρα : Αναχώρηση Παρασκευή 21/6/2024, 12 μ.μ. , από το πάρκιν του ΚΤΕΛ Λάρισας με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. Επιβίβαση στο πλοίο 8:00 π.μ. και άφιξη 9:50 π.μ. στην Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τον οικισμό της Παλαιόπολης, όπου βρίσκεται το μουσείο Σαμοθράκης, σε απόσταση 6-7 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Κατόπιν θα επιστρέψουμε στην Καμαριώτισσα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρονο δύο ωρών για καφέ και περιήγηση. Άφιξη στα Θέρμα 2:00-2:30 μ.μ. περίπου, τακτοποίηση στα δωμάτια. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό μπάνιο, καφέ.
Στον οικισμό Θέρμα βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου. Το Δημοτικό υδροθεραπευτήριο διαθέτει ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες. Διαθέτουν δύο πισίνες, ανδρών και γυναικών και δεκατρείς ατομικές μπανιέρες.
Επίσης, υπάρχει παραλία πολύ ωραία που αξίζει το κόπο να κατέβει κανείς με τα πόδια γιατί είναι χωματόδρομος, πέντε λεπτά περίπου. Έχει και δύο μαγαζάκια, το ένα έχει και ξαπλώστρες.

2η Ημέρα : Αναχώρηση από τα Θέρμα και ανάβαση στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάος. Θα δημιουργηθούν δύο ομάδες οι οποίες θα κινηθούν στην ίδια πορεία. Η πρώτη με στόχο την κορυφή, η δε δεύτερη θα κάνει ένα τμήμα της πορείας. Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν θα επισκεφτούν τη χώρα της Σαμοθράκης. Η χώρα της Σαμοθράκης είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Είχε χτιστεί αμφιθεατρικά και βρίσκεται σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει από το λιμάνι 4 χλμ.. Πληθυσμιακά, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό με 653 κατοίκους. Εκεί μπορούν να επισκεφτούν τον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου που λειτουργεί από το 1875 και είναι απο τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού. Η εκκλησία αυτή θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής του νησιού και είναι ρυθμού ξυλόστεγης βασιλικής. Επίσης μπορούν να επισκεφτούν το λαογραφικό μουσείο.
Στην άκρη του οικισμού της Χώρας, δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο των Γκατελούζι, των Ενετών κυρίαρχων του νησιού τον 14ο αιώνα, που άφησαν οχυρωματικά έργα γνωστά και ως Πύργοι των Γκατελούζι σε διάφορα σημεία του νησιού.
Τα σπίτια της Χώρας είναι παραδοσιακά χτισμένα, πετρόχτιστα, διώροφα με κεραμειδωτές σκεπές και πλακόστρωτα στενά δρομάκια ανάμεσα, τα λεγόμενα σοκάκια. Πλατάνια κοσμούν την κεντρική πλατεία του οικισμού, ενώ η σπουδαιότερη εκκλησία της Χώρας και ολόκληρου του νησιού είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα επιβλητικό κτίσμα του 19ου αιώνα, όπου φυλάσσονται οι Κάρες των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης. Έξω από την εκκλησία υπάρχει περίφημος πλάτανος που έδωσε το όνομά του στον χαρακτηριστικό πλατανίσιο χορό που χορευόταν γύρω του στα πανηγύρια. Το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό. Είναι ένα από τα αξιοθέατα της Χώρας όπου φυλάσσονται πολλά εργαλεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων παλιότερων εποχών και εκτίθενται ενδύματα που συνήθιζαν να φορούν οι κάτοικοι του χωριού. Επίσης περιέχει πλήθος κειμηλίων της παραδοσιακής ζωής στο νησί, όπως και αναπαράσταση παλιού σαμοθρακιώτικου σπιτιού.
Το κτίριο φούρνος – κατοικία Αντωνίου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, που διατηρεί την αρχική του λειτουργία που είναι παραδοσιακή αρτοποιΐα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων του νησιού.

3η Ημέρα: Θα επισκεφτούμε το χωριό Προφήτης Ηλίας. Ο Προφήτης Ηλίας είναι το πιο ορεινό χωριό της Σαμοθράκης, αν και δεν είναι χτισμένο στο όρος Σάος, που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, αλλά στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία, που σχηματίζεται τους πρόποδες. Βρίσκεται 5 χλμ. βόρεια του χωριού Λάκκωμα και 13 χλμ. νοτιοανατολικά από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού. Το χωριό είναι ονομαστό για το ντόπιο κατσικάκι που μαγειρεύεται εδώ με παραδοσιακό τρόπο και προσελκύει πλήθος επισκεπτών στα γραφικά ταβερνάκια του.
Ο δρόμος που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία ξεκινά από την Καμαριώτισσα και οδηγεί νότια. Περνάει μέσα από τους ελαιώνες της Σαμοθράκης, σε μια πανέμορφη διαδρομή και καταλήγει στο χωριό. Από τον Προφήτη Ηλία οι επισκέπτες της Σαμοθράκης έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν απέραντη θέα που φτάνει ως το Άγιο Όρος, αλλά και ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στο νησί, αφού το χωριό βλέπει δυτικά. Απέραντη θέα προσφέρει και το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας που βρίσκεται πολύ κοντά στον Προφήτη Ηλία.
Στη συνέχεια, επιστροφή στη Καμαριώτισσα, για να πάρουμε το πλοίο επιστροφής, 5:30 μ.μ. και να επιστρέψουμε στη Λάρισα.
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ: Ρουμπακιάς Ιωάννης, τηλέφωνο: 6978339669
Τιμή : 160 €/άτομο για δίκλινο (ΜΕΛΗ).
           : 170 €/άτομο για δίκλινο (ΜΗ ΜΕΛΗ).
           : 210 €/άτομο για μονόκλινο.
           : 110 €/άτομο για λεωφορείο και σκηνή.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (για κατοχύρωση θέσης): 50 ευρώ.
ΕΞΟΦΛΗΣΗ: έως 12 Ιουν 2024.
(Η τιμή περιλαμβάνει τη μετακίνηση με λεωφορείο, το εισιτήριο για το πλοίο και τη διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο).

 

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email