Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 3-4-5/6/2023 ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΗ, ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ, ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Δ. ΑΡΓΙΘΕΑΣ

ΚΑΛΗ ΚΩΜΗ – ΒΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ (ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΩΣΤΙΑΝΟΥ–ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ-ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΡΑΚΟΝΗΣΙΟΥ-ΑΧΕΛΩΟΣ)

ΑΡΧΗΓΟΣ:ΜΗΧΑΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Τηλ.επικ.6986569458)

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ Ι.Χ.

 

03/6/2023 Ημέρα Σάββατο: Αναχώρηση από Λάρισα (λόγω του στενού οδικού δικτύου η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με Ι.Χ. αυτοκίνητα) στις 10.00 το πρωί με ενδιάμεσες στάσεις και προορισμό την Καλή Κώμη, χωριό της Δ. Αργιθέας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 610μ. Άφιξη στις 14 μ.μ. τακτοποίηση στα δωμάτια , σκηνές, σπίτια κλπ.. Ξεκούραση και στη συνέχεια θα διασχίσουμε το φαράγγι του κώστιανου  μήκους 800μ. Πριν την Καλή Κώμη, στην μετατροπή της κατηφόρας σε ανηφόρα, υπάρχει επιβλητική πινακίδα που αναγγέλλει περήφανα το Κωστιανό φαράγγι, διακόσια μέτρα χαμηλότερα κοντά στην κοίτη του Αχελώου. Ακολουθούμε το χορταριασμένο μονοπάτι δίπλα στο ρέμα και μετά μόνο μέσα από το ρέμα. Το νερό που ξεκινά εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα και κατρακυλά ανεξέλεγκτο προς το μεγάλο ποτάμι έχει σκάψει φαράγγι με την κοφτερή ορμή του. Στενότατο και πανύψηλο, σε έκταση τα χέρια ακουμπούν στα τοιχώματα, ψηλότερα πάνω από  50 μέτρα μια φωτεινή σχισμή ο ουρανός.  Οι ελιγμοί του νερού το κάνουν σπήλαιο με ουράνιο φωτισμό. Η ξακουστή Σαμαριά στις Πόρτες είναι πολλές φορές πλατύτερη. Η αφετηρία και ο τερματισμός θα είναι  το χωριό, χρόνος διάσχισης 1.00-1.30 ώρες. Ξεκούραση, φαγητό, διανυκτέρευση.    

 

04/6/2023 Ημέρα Κυριακή:  Ξύπνημα στις 7.00 π.μ. πρωϊνό και στις 8.00 π.μ. ανάβαση στα Βερούσια Όρη (κορυφή Προφήτης Ηλίας υψ. 1775μ). Υψομετρική διαφορά 1165μ. Διάρκεια πορείας 6-7 ώρες. ΒΔ 2

 

05/6/2023 Ημέρα Δευτέρα: Ξύπνημα στις 7, πρωινό και διάσχιση Καλή Κώμη- Ελληνικά-Γεφύρι Κορακονησίου-Αρέντας-Αχελώος. Αφετηρία από τη θέση ποτίστρα στην Ε.Ο. Καλής Κώμης – Ελληνικά. Μετά από 280 μ. στον ασφαλτόδρομο μπαίνουμε αριστερά στο μονοπάτι με καλή σήμανση. Μετά από 30′ ανάβαση στο μονοπάτι βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Ακλουθούμε αριστερά τον χωματόδρομο και μετά από 2,5 χλμ απόσταση ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι από δεξιά.
Ακλουθούμε το μονοπάτι με σήμανση που καταλήγει στον προορισμό μας που είναι το τοξωτό γεφύρι “Καρακονησι”. Το γεφύρι αυτό χτίστηκε το 1249 και ένωνε το Νομό Καρδίτσας με των Τρικάλων.
Ονομάστηκε Καρακονησι από τη Μονή Παναγίας Καρακοσιανής. Η Μονή δεν σώζεται έχει καταστραφεί ολοσχερώς, και ήταν χτισμένη σε βραχώδη λόφο στις όχθες του Αχελώου, στο τριεθνές των νομών Καρδίτσας – Τρικάλων και Άρτας.

Είναι πράγματι ένα δυσεύρετο και παμπάλαιο, μονότοξο γεφύρι στα δύσβατα της κεντρικής Πίνδου! Το συναντούμε ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Ελληνικά σε απομονωμένη, δύσβατη τοποθεσία της κοίτης του ποταμού Αρέντα λίγο πριν την εκβολή του στα στενά περάσματα του κυρίαρχου ποταμού της περιοχής Αχελώου.

 Τα πέτρινα γεφύρια στην Αργιθέα και τ` Άγραφα ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων αλλά και τη διασπορά τους.

 Ίσως αυτό να ναι το γηραιότερο που στέκει όρθιο, ίσως όχι. Υπήρξε πολυσήμαντο και πολυσύχναστο. Ιστορικά ντοκουμέντα αναφέρουν τη χρήση του από καραβάνια με καμήλες επί Βυζαντίου.

Σήμερα το συντροφεύουν τα νερά του Αρέντα και τα πλατάνια που στέκουν στις όχθες του. Στο παρελθόν αποτέλεσε το κομβικό σημείο για τη σύνδεση των χωριών Πολυνέρι και Μυρόφυλλο με τα Ελληνικά και την Καλή Κώμη.

Το πέρασμα του ενιαίου μονοπατιού της Πίνδου από το γεφύρι κρίνεται απαραίτητο για την καλή χάραξη της διαδρομής και τη πεζοπορική σύνδεση του όρους Χατζή με τα βουνά των Αγράφων Ανατολικά.

 Το γεφύρι φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά καλά όσο αφορά τη στατικότητα του, ενώ είναι εμφανές πως έχει δεχθεί την φροντίδα μαστόρων τα προηγούμενα χρόνια (αρμολόγημα σε πλάγια όψη της βάσης) άγνωστο για την ώρα πότε έγινε η συντήρηση, πως έφτασαν ως εκεί μαστόροι & υλικά, καθώς και αν η χρονολογία που αναγράφεται στη βάση του τεκμηριώνεται.

   Διάρκεια 4-6 ώρες ανάλογα της διαδρομής που θα επιλεγεί (κυκλική ή μπρος –πίσω). Κατά τη διάρκειά της, ανάλογα και με τις επικρατούσες συνθήκες ίσως πραγματοποιηθεί και μπάνιο στον Αχελώο. Αναχώρηση για Λάρισα με άφιξη περίπου στις 8,30-9,30 το βράδυ.

 

Κόστος συμμετοχής για δύο (2) διανυκτερεύσεις (διαθεσιμότητα 28 κρεβάτια):

40,00 ΓΙΑ ΤΑ ΜΈΛΗ

45,00 ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΜΕΛΗ

Περιλαμβάνεται η διανυκτέρευση, σε ξενώνα (20 κρεβάτια)

και σε σπίτι (8 κρεβάτια), με πρωινό.

Για τα έξοδα μεταφοράς θα αποφασίσουν από κοινού ο οδηγός και οι επιβάτες του κάθε αυτοκινήτου.

Συμμετοχή για σκηνές 10 ευρώ/άτομο   

 

 

Χωρητικότητα-διαρύθμιση δωματίων

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ-ΚΑΛΗ ΚΩΜΗ

1 τετράκλινο: 4 μονά κρεβάτια

1 τετράκλινο: 1 διπλό και 2 μονά κρεβάτια

1 τρίκλινο: 1 διπλό και 1 μονό

1 τρίκλινο: 1 διπλό και 1 μονό

1 δίκλινο: 1 διπλό κρεβάτι

1 δίκλινο: 1 διπλό κρεβάτι

1 δίκλινο: 2 μονά κρεβάτια

Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομο μπάνιο

ΣΠΙΤΙ

6 κρεβάτια

2 καναπέδες

Κοινοποίηση
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email